Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

30, 40, 50 eller 60 år – så här gör du med sparandet

Kristina Kamp, pensionsekonom, Min Pension.Foto: Pressbild
Maria Landeborn, sparekonom på Danska Bank.
Börsen i Stockholm öppnade på måndagen med ett rejält minus, men återhämtade sig och vid 17-tiden låg inex på minus 0,4 procent.Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL
New York-börserna återhämtade sig på måndagen.Foto: RICHARD DREW / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: LARS PEHRSON / SVD / SCANPIX / SVENSKA DAGBLADET SCANPIX SWEDEN

Världens börser skakar av oro för handelskrig och en möjlig lågkonjunktur runt hörnet.

Småsparare uppmanas sitta still i båten, men hur ska man egentligen göra med sitt sparade och pensionspengarna?

Expressen har bett två ekonomer ge sina bästa råd om man är 30, 40, 50 eller 60 år.

Börserna föll kraftig i Asien efter de senaste utspelen i handelskonflikten mellan USA och Kina. Även Stockholmsbörsen skakade vid öppningen på måndagsmorgonen, men återhämtade sig under dagen. Fortsatt turbulens är dock att vänta på världens aktiebörser.

Många småsparare är oroliga och undrar nu hur de ska agera.

– Vi har ett läge då börsen är skakig till följd av oro för handelskrig, och om detta kommer att utlösa en lågkonjunktur, säger Maria Landeborn, sparekonom på Danske bank.

Det finns inget skäl för småspararna att drabbas av panik. Ska man ha pengar på börsen så måste man acceptera upp- och nedgångar, menar sparekonomen.

– Sparar man på lång sikt, som till pensionen, gäller det att lyfta blicken. Tittar man över tid så har Stockholmsbörsen de sista 50 åren gett en avkastning på i snitt tio procent om året, poängterar Maria Landeborn.

Logga in och kolla hur din pension ser ut

Det pensionskapital man fått ihop i allmän pension, premiepension, tjänstepension och privat sparande kan få sig en rejäl törn av en ekonomisk kris.

Har man bara några få år kvar till pensionen är det viktigt att se över vilka risknivåer man har i sitt sparande.

– Men är man under 50 år kan man tagga ner, då är det lång kvar tills pensionspengarna ska börja betalas ut, och det kan vara dumt att dra ned riskerna för mycket, säger Kristina Kamp, pensionsekonom vid Min Pension.

Hennes tips är att innan man gör något drastiskt kolla upp hur det egna pensionsupplägget ser ut. Till exempel genom logga in på minpension.se och se hur mycket av ens pension som berörs av det som händer på börsen.

– Det är inte givet att din tjänstepension är placerad på börsen, så börja med att ta reda på om du har förmånsbestämd eller premiebestämd ålderspension, förklarar Kristina Kamp och fortsätter:

– För födda 1979 och tidigare har man ofta förmånsbestämd pension, som inte är placerad på börsen, utan där är det antal tjänsteår och hur hög lön man har som avgör pensionen.

 

EXPERTERNAS GENERATIONSTIPS  – SÅ SÄKRAR DU SPARPENGARNA 

30 ÅR:

Sparekonomen Maria Landeborn: I den här åldern när man byter bostad, bildar familj och så vidare, kan inte allt sparande vara långsiktigt. Pengar man kan behöva snabbt ska inte stå på börsen utan på ett sparkonto eller i en räntefond. Sedan kan man ha en annan del med sparande till pensionen som ligger långt fram. Där kan man ha i princip allt liggande på börsen.

Pensionsekonomen Kristina Kamp: Alla under 50 kan ta det lugnt trots börsoron. All finanskunskap säger att en högre risk kan vara bra för dig som har årliga insättningar och väldigt långt kvar tills du behöver ta ut pengar. Så ha inte för låg risk. Samtidigt är det bra att redan nu ta reda på hur din pension placeras. Kolla även vilka avgifter du betalar.

40 år:

Sparkekonomen: Det är så långt kvar till pensionen så man behöver inte ta ned risken än. Ligg kvar på börsen med det långsiktiga sparandet. Det är också viktigt att kolla sin tjänstepension. Om inte arbetsgivaren betalar ut någon tjänstepension, då måste du börja spara själv.

Pensionsekonomen: Om du har en premiebestämd pension, född 1979 och senare, så ligger pengarna antingen i en traditionell försäkring, eller i en fondförsäkring. Med så många år kvar till pension kan man ha en högre risk. Så länge du jobbar kommer nya pengar hela tiden, och därmed sprids risken. Samma sak gäller utbetalningarna.

50 år:

Sparekonomen: Ta reda på hur det ser ut med din tjänstepension, PPM, allmänna pension och eget sparande. Men det är lite tidigt att ta ned risknivån. Man ska komma ihåg att den dag du fyller 65 behöver du inte hela pensionskapitalet, utan en liten del av det varje månad. Så en risk är att minska risken för mycket, så att pengarna slutar växa när man blir pensionär.

Pensionsekonomen: Har man placerat sin premiepension i ”soffliggarfonden” AP7 Såfa så börjar risken i fonden trappas ner vid 56 års ålder. Då har du inte lika hög exponering mot börsen längre.

60 år:

Sparekonomen: I den här åldern börjar det bli skarpt läge och pensionen närmar sig, men man ska inte bli rädd och sälja av allting för att börsen skakar. Man kan ta en del, 20-30 procent av kapitalet, och placera det tryggare. Men plocka inte bort allt från börsen, då är det risk att kapitalet slutar växa och det kan bli svårt att klara de sista åren när pensionen ska räcka livet ut.

Pensionsekonomen: Har man valt fondförsäkringar med väldigt hög risk kanske man ska fundera på att ta ned risken lite. Framför allt om man planerat att ta ut tjänstepensionen under kort tid. Men det lönar sig sällan att tokbromsa. Tänk på att det mesta av pensionspengarna betalas under väldigt lång tid.

Annons: