Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

269 PPM-fonder stoppas – 630 000 sparare berörs

269 fonder köpstoppas på Pensionsmyndighetens fondtorg. 630 000 fondsparare berörs. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Lägre fondavgifter hoppas Pensionsmyndigheten att det så småningom ska bli i det nya fondtorget. Foto: HENRIK ISAKSSON/PINIRO / IBL
Pensionsmyndigheten gör en hård granskning av de 553 PPM-fonder som vill in på nya fondtorget. Foto: CHRISTINE OLSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

269 fonder stoppas i dag av Pensionsmyndigheten.

Fonderna är inte längre valbara.

630 000 sparare berörs av stoppet.

– Alla sparare kommer att underrättas med brev, säger Erik Fransson, chef för fondtorgsavdelningen hos Pensionsmyndigheten.

Åtgärden är en direkt följd av att fondtorget görs om och  flera hundra fonder kastas ut.

De 630 000 PPM-sparare med ett fondkapital på 48 miljarder kronor kommer under de kommande månaderna att få brev om att deras fonder ska avregistreras. De första breven går ut redan den här veckan.

De fonder som nu stoppas på fondtorget är fonder/fondbolag som inte sökt inträde i det nya fondtorget där det ställs hårdare krav för att komma med.

”Det finns ingen anledning till panik”

– Vi är väldigt tydliga i brevet med att man behöver inte göra något som sparare. Det finns ingen anledning till panik. Man kan i lugn och ro titta igenom sitt val. Tycker man att det är jobbigt så är förvalet AP7 Såfa ett bra alternativ. Vi har också informerat vår kundservice som tar emot telefonsamtal, säger Erik Fransson på Pensionsmyndigheten.

Det som nu händer på fondtorget i premiepensionssystemet är en direkt konsekvens av den "städaktion" som pågår för att förhindra att skandalbolag liknande Falcon Funds ska operera på fondtorget och lura pensionsspararna. 800 miljoner kronor av fondspararnas pengar är fortfarande spårlöst borta i Falcon-härvan.

48 fonder klarade inte nya regelverket

I våras sa Pensionsmyndigheten upp avtalen med de bolag som finns på det nuvarande torgtorget .

Totalt minskade antalet fonder på fondtorget från 842 till 783 fonder under 2018. Det tillkom 57 nya fonder och 116 försvann. Av de 116 som försvann gjorde 48 det med anledning av det nya regelverket.

Nya strängare fondtorget

Alla fondbolag fick söka om och i slutändan blev det 70 bolag med 553 fonder som sökte inval i det nya strängare  fondtorget.

Erik Fransson är chef för fondtorgsavdelningen hos Pensionsmyndigheten och ansvarig för att de bolag som passerar nålsögat in i det nya fondtorget klarar kraven.

Hur många fonder kommer att finnas i det nya fondtorget?

–  553 fonder har ansökt. Det betyder inte att det är 553 fonder som kommer med. De ska bli godkända också vid vår granskning. Blir alla godkända så blir det 553 fonder som kommer med på nya fondtorget.

– Men det kommer säkert vara fonder som inte klarar kraven. Det betyder inte att de är kriminella eller oseriösa. Men att de inte möter våra krav och därför blir avregistrerade, säger Erik Fransson.

För att passera nålsögat ställer Pensionsmyndigheten upp en rad krav.

Fonden måste ha en halv miljard utanför premiepensionssystemet vilket betyder att de inte bara kan "leva på " PPM-spararna.

– Du ska med det visa att du kan attrahera andra kunder än bara PPM-sparare. Det är en form av kvalitetsindikator, säger Erik Fransson.

Erik Fransson, chef för fondtorget hos Pensionsmyndigheten.

Ett annat krav är att fonden och fondbolaget ska ha funnits i minst tre år.

Krav på 3 års avkastningshistorik på fondnivå.

Sedan finns det andra krav som måste uppfyllas för att få grönt ljus.

– Bland annat att det inte får finns intressekonflikter som missgynnar spararen, säger Erik Fransson.

Ska det här stoppa sådana bolag som Falcon Funds?

– Ja, det är meningen att den typen av aktörer inte  ska kunna bli godkända i framtiden. Vi gör granskningarna mycket djupare än vad som gjordes tidigare där man mer förlitade sig på tillsyningsmyndigheternas granskningar.

Pensionsmyndighetens målsättning är att avregistreringen   av de fonderna som kastas ut ska vara klar senaste vid halvårsskiftet. Då hoppas myndigheten också vara färdig med granskningen av de 553 fonder som vill vara med i nya fondtorget.

 

https://datawrapper.dwcdn.net/dISx9/1/
Annons: