Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

100 000 äldre kan snabbt och enkelt höja pensionen

Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD / IBL/IBL

Mer än 100 000 svenska pensionärer går miste om tusentals kronor varje månad.

Missuppfattningar och dålig information gör att åtskilliga tusentals lever med små inkomster – helt i onödan.

– Bostadstillägget är en förmån som väldigt många har rätt till men inte söker, säger Linda Nygren på Pensionsmyndigheten.

Gör du något för att höja din pension?

245 000 svenska pensionärer har inkomster som är så låga att man befinner sig inom risk för fattigdom, enligt Pensionsmyndighetens senaste beräkningar.

Ofta beror de låga inkomsterna på att man av olika orsaker inte söker bostadstillägg, en förmån som är att betrakta som ett tillägg till pensionen och inte, vilket många tror, ett bidrag.

Många missar chansen till bostadstillägg - trots att de är berättigade till bidrag.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD / IBL/IBL

Mörkertalet är stort men man räknar med att det finns drygt 100 000 svenskar över 65 som har rätt till bostadstillägget.

– Det är svårt för oss att se vad det beror på, men det finns många missuppfattningar. Ofta handlar det om äldre som blivit ensamstående och kanske behöver hjälp av någon anhörig eller från kommunen, säger Linda Nygren på Pensionsmyndigheten.

Problemet är att myndigheten inte vet vem som har rätt till tillägget. Försök har gjorts med utskick och uppsökande verksamhet, och just nu pågår en drive för att både nå pensionärer med rätt till bostadstillägg och anhöriga.

För pensionärer med lägst inkomster kan ett tillägg innebära enorma skillnader.

 

LÄS MER: Pensionsmyndighetens rapport: Så många äldre riskerar fattigdom 

 

Många som är berättigade söker inte

Det är främst kvinnor som blivit ensamstående sent i livet som riskerar att hamna under gränsen.

– Bostadstillägget är en förmån som väldigt många har rätt till men inte söker, säger Linda Nygren.

Missuppfattningarna om reglerna kring bostadstillägget är många. Här är några:

1: Bostadstillägget är inte ett bidrag.

Bostadstillägg är ett tillägg till den allmänna pensionen från Pensionsmyndigheten, inte ett bidrag. Det är ett komplement till garantipensionen. Det är alltså en del av pensionen man riskerar att gå miste om.  

2. Du kan visst äga ditt hus och få bostadstillägg.

Du kan ansöka oavsett hur du bor, alltså även om du själv äger ditt hus. Husets värde påverkar inte bostadstillägget.

3. Ägande av fritidshus behöver inte hindra bostadstillägg.

Du kan ansöka även om du har förmögenhet, till exempel om du äger ett fritidshus eller om du har tillgångar på banken. Det är din totala ekonomiska situation som avgör om du kan få något bostadstillägg.

4. Har man fått avslag kan vara berättigad vid senare tillfälle.

Du kan ha rätt till bostadstillägg senare i livet. Om du har ansökt tidigare och fått avslag kan det vara viktigt att undersöka om du har rätt senare när omständigheterna ändrats. Till exempel:

Om man flyttar isär (till exempel vid den ena makens flytt till äldreboende).

Om man blir änka eller änkling.

Om man får ändrad bostadskostnad till exempel vid flytt.

Om inkomsterna minskar till exempel vid upphörd tjänstepension.

Om tillgångarna minskar.

 

Fakta: Detta är bostadstillägget

Bostadstillägg är ett tillägg till din allmänna pension och är en del av grundskyddet, liksom garantipensionen.

Cirka 290 000 pensionärer får bostadstillägg i dag.

Bostadstillägget är skattefritt och betalas ut med maximalt 5 560 kronor per månad (2018). 

Du kan ansöka från det att du fyller 65 år och tar ut hela din allmänna pension. Du kan ansöka oavsett hur du bor och även om du själv äger din bostad. Du kan ansöka även om du har tillgångar.

En enkel tumregel är att du som är ensamstående och har en lägre månadsinkomst än cirka 15 000 kronor efter skatt bör kolla upp om du kan ha rätt till bostadstillägg. För gifta gäller andra belopp.

Källa: Pensionsmyndigheten

Pensionsmyndigheten har haft svårt att nå ut med den här informationen till alla berörda.

– De flesta som i dag har rätt till bostadstillägg är äldre, ensamstående, pensionärer. Det är inte alla äldre pensionärer som har någon som hjälper dem. Vi försöker därför samverka på flera sätt för att nå fram med vår information, säger Linda Nyberg på Pensionsmyndigheten.

 

LÄS MER: Mer pengar i plånboken för en miljon pensionärer med  nya förslaget

 

”Hjälp dina äldre anhöriga”

Det har blivit enklare att ansöka i dag. Tidigare skulle många bilagor skickas med ansökan, i regel behöver inga bilagor skickas med alls och man kan ansöka direkt på Pensionsmyndighetens webbplats. 

– Vi försöker nå ut med information via landets pensionärsorganisationer, landets kommuner, anhörigföreningar med flera. Vi tror att det är viktigt att informationen sprids vidare, pensionärer emellan samt att man kan hjälpa sina äldre anhöriga, säger Linda Nyberg.

 

Fakta: Så får du få bostadstillägg

1. Är din pension och andra inkomster totalt lägre än 15 000 kronor efter skatt?

2. Gör då en beräkning för att se om du kan ha rätt till något, via beräkningshjälp på Pensionsmyndigheten.se eller genom att ringa myndighetens kundservice 0771–776 776.

3. Om beräkningen visar att du skulle kunna få bostadstillägg, gör då en ansökan. Enklast är via Pensionsmyndighetens webbplats, men du kan också ansöka på blankett som du laddar ner, får från vår kundservice eller från ett servicekontor.

 

Annons: