Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Pengaregn över höginkomsttagarna

Se Di TV – Sveriges nya ekonomi-tv-kanal
Det är framför allt de omkring 345 000 löntagare med över 60 775 kronor i månadsinkomst som kommer gynnas av en borttagen värnskatt. Foto: ADOBE STOCK
Den nya skiktgränsen för statlig inkomstskatt kommer nästa år hamna på ungefär 42 000 kronor i månadsinkomst. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Redan efter nyår väntar stora skattesänkningar för höginkomsttagarna. 

På uppdrag av Di har Swedbank räknat på vad en slopad värnskatt innebär. 

Värnskatten infördes 1995 och innebär att höginkomsttagare i dag betalar 25 procent i statlig inkomstskatt i stället för 20 procent. 

Men i och med den slopade värnskatten kommer nu alla betala lika mycket – 20 procent – efter årsskiftet. 

I kombination med de vanliga skatteförändringarna som äger rum när prisbasbeloppet höjs kommer den slopade skatten spara tusenlappar för flera svenska hushåll. Det visar en uträkning från Swedbank som gjorts på uppdrag av Di

Spar tusenlappar

Det är framför allt de omkring 345 000 löntagare med över 60 775 kronor i månadsinkomst som kommer gynnas av en borttagen värnskatt visar Swedbanks uträkning. 

Att värnskatten skulle slopas bestämdes redan i samband med den så kallade januariöverenskommelsen men har ännu inte godkänts av riksdagen. En promemoria skickades dock ut till remissinstanser av finansdepartementet och ambitionen är att skatten försvinner vid årsskiftet. 

Vid en månadsinkomst på 65 000 kronor kommer då den statliga inkomstskatten sänkas med 710 kronor per månad. Går man ännu högre upp på lönestegen sänks skatten med betydligt mer. Vid en lön på 75 000 kronor blir skatteförändringen 1 210 kronor och 100 000 kronor blir det en sänkt skatt på 2 460 kronor i månaden skrivet Di

Detta om kommunalskatten förblir oförändrad och med hänsyn till de skatteförändringar som ett höjt prisbasbelopp på 800 kronor leder till. 

Kommunalskatterna höjs

Arturo Arques privatekonom är Swedbank och säger till Di att det är höginkomsttagarna som kommer att dra nytta av den slopade värnskatten. 

– Återigen ser det ut att bli ett år där höginkomsttagarna får de största förbättringarna. Detta både procentuellt och i kronor. 

Den nya skiktgränsen för statlig inkomstskatt kommer nästa år hamna på ungefär 42 000 kronor i månadsinkomst. Skatten för inkomster under den brytpunkten kommer inte förändras så mycket. 

För de flesta svenska hushåll har även andra skatter stor betydelse. Nu skriver Di att flera kommuner har flaggat för höjda kommunalskatter. Det gäller till expempel Danderyd, Skövde, Tingsryd och Emmaboda. Även landstingsskatten höjs i Östergötland med 85 öre nästa å. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!