Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Pengabråket mellan SAS och piloterna

Foto: Jannis Politidis / https://www.swealpa.se/press.asp?cid=3&s=4&p=17
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

SAS-piloterna kräver högre lön och bättre arbetsvillkor.

Men arbetsgivaren tycker att kraven är ”extrema” och vill att piloterna tar ”sitt förnuft till fånga”.

Samtidigt kostar strejken tiotals miljoner kronor för SAS – varje dag.

Sent på torsdagskvällen strandade förhandlingarna mellan SAS och piloterna. Nu är strejken ett faktum i Sverige, Norge och Danmark. 

En av de saker fack och arbetsgivare inte kan enas om är lönen. Enligt SAS har deras piloter en snittlön på 93 000 kronor före skatt, inklusive tillägg och traktamenten – och piloterna uppges nu kräva en löneökning på 13 procent.

Inte sant, hävdar piloterna.

SAS och facket inte överens om löner

Rawaz Nermany, ordförande för Svensk Pilotförening (SPF), menar att SAS påstående är fel.

– Snittlönen kan helt enkelt inte vara så hög, säger han.

Om att piloterna kräver en 13-procentig löneökning säger han:

– Den siffran får arbetsgivaren stå för. Vi har begärt en marknadsmässig korrigering av våra löner där jämförbara flygbolag i Norden och Europa utgör referensen.

Dagens industri hänvisar till pilotfackets uppgifter och skriver att SAS-piloternas grundersättning startar på ingångslönen 34 000 kronor. Därefter höjs den för varje tjänsteår enligt en trappa i 24 steg till slutlönen 97 700 kronor. Befordras man till kaptenstjänst tas ett större steg, skriver tidningen.

Wilhelm Tersmeden, Ordförande SAS-sektionen.
Foto: Jannis Politidis / Svensk pilotförening

Piloterna vill – förutom högre lön – också ha bättre arbetsvillkor.

– Vi har gjort uppoffringar under lång tid och halkat långt efter andra flygbolag när det gäller hur många dagar man jobbar, hur man jobbar när man jobbar, och ersättningar. Det måste vi ha ett erkännande för. När man har erkänt det, då kan vi börja prata om sakfrågorna, har Wilhelm Tersmeden, ordförande för SAS Pilot Group, tidigare sagt till Expressen.

Arbetsgivaren: Lönekraven är extrema

SPF representeras av SAS Pilot Group i förhandlingar.

SAS representeras av Svenska Flygbranschen på Transportföretagen. Där menar man att piloternas krav är ”extrema”.

– Situationen är djupt olycklig, det var inte här vi ville hamna. Vi hade önskat att piloterna tagit ett större ansvar i den här situationen. Men piloterna står kvar vid sitt extrema löneanspråk om 13 procent mer trots redan hög snittlön på 93 000 kronor i månaden, säger Torbjörn Granevärn, förhandlingschef Transportföretagen, i en kommentar.

Enligt honom har piloterna erbjudits en löneökning på 2,3 procent. Det budet ligger på det så kallade märket, alltså den avtalade lön som gäller på svensk arbetsmarknad under 2019. 

– Att medlarnas bud ligger i linje med märket är ett tydligt tecken på att piloterna borde ta sitt förnuft till fånga. Nu kommer både resenärer och anställda att drabbas av deras strejk, säger Torbjörn Granevärn.

Torbjörn Granevärn på SAS.
Foto: Magnus Sandberg / Magnus Sandberg

Enligt Arbetsmarknadsnytt riskerar SAS förlora stora pengar på strejken. Den kan kosta flygbolaget cirka 30-35 miljoner kronor – per dag.