Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Paulina Neuding bakom nya högersajten Bulletin

Se Di TV – Sveriges ekonomi-tv-kanal
Paulina Neuding, 38, står som registrerad utgivare av den nya koservativa sajten som fått namnet Bulletin.
Foto: ERNST HENRY / KVARTAL
Carolin Dahlman.
Foto: KRISTIANSTAD-BLADET
Alice Teodorescu Måwe.
Foto: PER WAHLBERG / PER WAHLBERG

Bilden börjar klarna kring det hemliga projektet med den nya konservativa sajten som ska sjösättas inom kort.

Sajten går under namnet Bulletin med journalisten Paulina Neuding, 38, som registrerad utgivare. 

Nationalekonomen Tino Sanandaji, 40, och redaktören Pontus Tholin, 40, är också engagerade i projektet.

Uppgiften om att 50 miljoner kronor satsas i projektet vill de ansvariga inte kännas vid.

– Jag är av uppfattningen att god journalistik kan produceras betydligt billigare än så, säger Paulina Neuding.

Arbetet med den nya högerprofilerade sajten pågår under stort hemlighetsmakeri. Flera nyckelpersoner har i det tysta rekryterats till sajten.

Expressen kunde i förra veckan berätta att det finns hemliga finansiärer bakom projektet.

– Det finns inga hemliga finansiärer. Det är fel, säger Paulina Neuding.

Men projektet kommer att kosta åtskilliga miljoner eftersom flera högprofilerade journalister rekryterats till sajten.

Enligt Expressens granskning är Bulletin AB den juridiska person som har tjänsten (dvs sajten) och har anmälts till Myndigheten för press, radio och tv som ansvarig för att ha en utgivare registrerad för tjänsten.

Bakom Bulletin AB står formellt Pontus Tholin och han är den ende ordinarie i bolagets styrelse och bolagets firmatecknare.

– Det är svårt att göra en sådan här stor satsning på egen hand. Det är ett team som är katalysatorer till det hela, säger Pontus Tholin utan att vilja precisera sig närmare. Men tillägger att allt ska offentliggöras.

Enligt uppgift till Expressen finns även nationalekonomen och debattören Tino Sanandaji, med i bakgrunden av projektet. När Sanandaji  gav ut sin omdebatterade bok ”Massutmaning” 2017 var Tholin redaktör för boken som gavs ut på eget förlag.

Nationalekonomen Tino Sanandaji, 40, bekräftar sitt engagemang i den nya sajten.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Bolagsverkets registrering visar att Bulletin AB ska ”såväl direkt som indirekt bedriva publicistisk verksamhet, anordna event, äga och förvalta fast egendom, värdepapper och annan lös egendom samt bedriva därmed förenlig verksamhet”.

Företaget bildades den 24 augusti i år. Förutom Bulletin AB hade man två andra förslag på namn när bolaget skulle registreras: Bulletin Media AB och Bulletin Press AB.

– Vi gör en bred satsning med extra tonvikt på opinions- och ledartexter samt fördjupad utrikesrapportering, säger Paulina Neuding som är registrerad som utgivare av den nya sajten Bulletin.
Foto: ERNST HENRY / KVARTAL

Högersajtens namn är Bulletin och journalisten Paulina Neuding står registrerad som utgivare. Det är Bulletin AB:s Pontus Tholin som gjort registreringen. Neuding  registrerades som utgivare så sent som den 26 oktober i år enligt uppgift från Myndigheten för press, radio och tv.

- Det stämmer att jag är registrerad som ansvarig utgivare för ett nytt projekt. Men det finns inga hemliga finansiärer eller hemliga medarbetare och det finns definitivt inga 50 miljoner kronor. Att vi inte går ut med namn i dag beror enbart på att projektet ännu är i sin linda, om och när det är klart kommer finansiärer och medarbetare att vara offentliga. Vad gäller det märkliga ryktet om 50 miljoner kronor är jag av uppfattningen att god journalistik kan produceras betydligt billigare än så, och utgår från att Expressen kommer att rätta dessa sakfel.

Hur mycket pengar har ni i starten?

Vi har 5 miljoner, och det finns inga planer på att ta in mer än ytterligare 3-5 miljoner. Jag upprepar även att vi inte kommer att ha hemliga finansiärer.

Vad ska sajten innehålla?

– Det jag kan säga är att vi gör en bred satsning med extra tonvikt på opinions- och ledartexter samt fördjupad utrikesrapportering. 

Redan nu har ni fått stämpeln ”högersajt”.

– Beskrivningen ”högersajt” är missvisande. Det rör sig om en bred publicistisk satsning med extra tonvikt på opinions- och ledartexter, samt fördjupad utrikesrapportering. 

Paulina Neudings registrering som utgivare av sajten Bulletin hos Myndigheten för press, radio och tv.

Expressen har tidigare berättat att Paulina Neuding har koppling till projektet tillsammans med en annan tongivande debattör och skribent på högerkanten, Thomas Gür, 61, som även är krönikör i Svenska Dagbladet och verkar som konsult i olika frågor. Dagens Nyheter gick under gårdagen och pekade ut Neuding som sajtens chefredaktör 

Thomas Gür och Paulina Neuding arbetade tidigare ihop med nättidskriften Kvartal. Neuding lämnade chefredaktörsposten på Kvartal hösten 2018 för att bli Europaredaktör till den internationella nättidskriften Quillette. Hon har även varit chefredaktör för det borgerliga samhällsmagasinet Neo. 

Kalkylen bakom projektet

Nationalekonomen och debattören Tino Sanandaji, bekräftar sitt engagemang i projektet, men det är oklart om han själv ska medverka som skribent. Även han förnekar att det finns ett startkapital på 50 miljoner kronor.

– Siffran ”50 miljoner” kommer troligen från prat om ett lånelöfte på 5 miljoner kronor för projektet. De ambitiösa rekryteringar av kända namn som gjorts till höga löner bygger på en kalkyl om att det finns betalningsvilja när det väl lanserar samt att söka presstöd, inte att man redan samlat tiotals miljoner kronor, skriver Tino Sanandaji i ett mejl till Expressen.  

Två andra tongivande profiler som också lämnat sina befattningar för den nya högersajten:

Carolin Dahlman, 47, högprofilerad politisk redaktör på Kristianstadsbladet, som överraskande sade upp sig i förra veckan med förklaringen att ”hon fått fått ett annat drömjobb”. Hon ville dock inte avslöja vart hon var på väg.

Beskedet meddelades i en nyhetstext i den egna tidningen. Tidigare samma vecka hade det stormat kring skribenten för en text på tidningens ledarsida om journalister: ”Varning för journalister som för oss bakom ljuset”. 

Carolin Dahlman.
Foto: PRIVAT

Kristdemokraternas presschef Per Gudmundson, 51, fram till för 1,5 år sedan ledarskribent på Svenska Dagbladet, hann knappt bli varm på sin nya post hos KD-ordföranden Ebba Busch förrän han meddelade att han lämnar tjänsten för ett journalistjobb.

Per Gudmundson med sin tidigare chef KD-ledaren Ebba Busch.
Foto: OLLE SPORRONG

Varken Per Gudmundson eller Carolin Dahlman har velat kommentera vad de ska göra.

”Låter mycket lovande, detta. En konservativ nyhetssajt! På en sådan kanske mitt namn skulle stavas rätt!”, skrev han när tidningen Fokus uppgav att Alice Teodorescu Måwe, 36, ska ansluta sig till den nya högersajten. Hon är det tredje tunga namnet som rekryterats till sajten.

Alice Teodorescu Måwe var tidigare politisk redaktör för Göteborgs-Posten. Hon var fram till i dagarna huvudsekreterare i Moderaternas programkommitté som arbetat med att ta fram ett nytt idéprogram för partiet. Enligt tidningen Fokus har hon rekryterats till sajten som politisk chefredaktör.  Moderaterna bekräftar att hon lämnat partiet.

– Jag har inga kommentarer. Jag fick barn för sex veckor sedan och är mammaledig, säger hon till Fokus.

Alice Teodorescu Måwe pekas ut som politisk chefredaktör för den konservativa nyhetssajten som är under uppbyggnad.
Foto: Expressen TV

Thomas Gür – utpekad ut som en av organisatörerna i kulisserna – har varit lika fåordig om projektet.

När Expressen i förra veckan frågade honom löd svaret:

– Jag arbetar professionellt med ett flertal kunder inom olika sektorer sedan mer än två decennier (dock som princip inte med politiska partier eller stater/regeringar). En annan princip jag har är att jag alltid tillämpar konfidentialitet såväl beträffande uppdragets natur som kundens identitet. Och detta svar ger jag alltid oaktat frågans innehåll eller antaganden.


Se senaste nyheterna med Expressen TV