Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Parkeringen på Djurgården ger miljonvinst för kungen

Djurgården – inte världens lättaste stadsdel för parkering.Foto: KENNETH LARSSON
Kung Carl Gustaf.Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES

2017 blev ett starkt ekonomiskt år för kungen.

Orsakerna: fler lockas till kungliga besöksmål samtidigt som man tagit över den lukrativa parkeringsverksamheten på Djurgården.

Det framgår av de kungliga hovstaternas verksamhetsberättelse för 2017.

– Att vi tog över parkeringen har gett oss ett bra tillskott, säger hovets överintendent Jan Lindman.

Kungahusets verksamhetsberättelse för 2017 är för det mesta en rätt trevlig läsning för hovet.

Hovstaten, som innefattar kungafamiljens själva verksamhet, gick med en halv miljon kronor i plus efter att visat lika mycket minus föregående år.

Inga stora svängningar, men desto roligare för hovet att intresset kring de kungliga besöksmålen ökar med sju procent jämfört med 2016.

Sammanlagt räknades 1 631 414 besökare in under 2017, där Kungliga slottet (845 279 besökare, plus 6 procent) ligger i självklar topp framför Drottningholms slott (201 171 besökare, plus 16 procent) och Riddarholmskyrkan (94 063, plus 90 procent).

– Jag tror detta är all-time-high. En viktig faktor är att Sverige är ett intressant turistland och besöksströmmarna ökar och den lågt värderade kronan bidrar. Sen verkar intresset för monarkin och kungliga slott, inte minst från andra länder, vara stort, säger Jan Lindman, hovets överintendent.

Dessutom var brudklänningsutställningen på Kungliga slottet en succé, vilket påverkat siffrorna.

Kungliga platser där besökarna minskade i antal var Rosendals slott, Gustav III:s paviljong på Haga och Slottskyrkan.

 

Resekostnaderna ökade 2017 

Mer från verksamhetsberättelsen:

Slottsstatens intäkter från visningsverksamhet och försäljning ökade till 103,3 miljoner kronor, en ökning med nästan 15 miljoner kronor jämfört med föregående år.

Antal anställda inom Hovstaten, Slottsstaten och Kungliga Djurgårdsförvaltningen fortsätter öka och uppgår nu till 248 personer (plus fyra personer jämfört med 2016).

Kungafamiljens resekostnader ökade under 2017. Drygt 4,3 miljoner kronor flögs och boddes det för i samband med representationer 2017. Det är drygt en halv miljon mer än föregående år.

Drottning Silvia i New York för World Childhood Foundation i fjol.Foto: JANET MAYER / SPLASH NEWS

En uppgift som debatterats är huruvida hovet får ökat anslag i takt med att familjen växer. I fjol erhöll Kungliga Hovstaterna erhöll sammanlagt 135,3 miljoner i ramanslag från Sveriges riksdag, visar årsredovisningen.

– Det har hetat vi fått mer i anslag för att kungafamiljen växer, men det är en missuppfattning. Vi klarar oss på det anslag vi har och rättar mun efter matsäck, Jan Lindman och hänvisar till att ökningen (runt en procent) för 2017 ungefär motsvarar halva inflationen.

Parkeringen lyfte ekonomin

En post som sticker ut är parkeringen på Djurgården, en verksamhet som blivit rena guldkalven för hovet.

2017 övertog man ansvaret för parkeringsverksamheten på Djurgården från Stockholms stad, vilket rent praktiskt inneburit att man fått bättre möjligheter att styra parkeringen.

Det har också inneburit ett rejält ekonomiskt uppsving för Kungliga Djurgårdens årsredovisning.

De totala intäkterna ökade med 29,9 miljoner till 133,8 miljoner kronor, vilket förklaras med just parkeringsintäkterna i kombination med ökade arrenden och hyror.

Jan Lindman, hovets överintendent.

Därmed vändes 2016 års minussiffror på 6,7 miljoner kronor till en vinst med närmare 20 miljoner kronor.

– Trycket ökar och många vill besöka Djurgården. Det som har hänt är att vi tagit hem parkeringen i egen regi och det har gett oss ett bra tillskott, säger Jan Lindman, överintendent.

Ilska bland Djurgårdens bilister

Rent praktiskt sätter hovet upp reglerna för parkering och hyr sedan in extern p-bolag för att sköta kontrollen.

Alla jublar dock inte år hovets parkeringsregler.

Under rubriken ”Parkeringsilska på Djurgården – böter om du inte ställer bilen tillräckligt snett” skrev tidingen Östermalmsnytt om parkeringsilska i höstas på Kungliga Djurgården. 

Bland annat har det delats ut dryga parkeringsböter vid p-platsen vid Manillaskolan, där bilägare inte parkerat för rakt.

– Det finns inga linjer på marken och vi parkerade därför som man brukar, rakt in. Men då fick vi böter med hänvisning att vi inte stod tillräckligt snett. Först trodde vi det var av misstag men de åker tydligen dit just för att se hur snett folk står, sa en bilist till tidningen då.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!