Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Paret Svanberg köpte Sveriges dyraste hus

Carl-Henric Svanberg och hustrun Louise, 58.Foto: Charles Hammarsten / IBL
Hit ska paret Svanberg flytta.Foto: Google

Ett diskret townhouse mitt i centrala Stockholm har skrivit historia - eller rättare sagt dess nye ägare.

Fastigheten är det absolut dyraste huset som såldes i Sverige under 2016.

Köpare: tidigare Ericsson-chefen Carl-Henric Svanberg, 64.

Pris: 120 miljoner kronor.

Expressen har lyft på taket till denna kulturhistoriska byggnad där Svanberg och hans hustru Louise, 58, ska flytta in.

- Det är korrekt, vi har köpt ett äldre hus i Stockholm, säger Louise Svanberg.

Föddes i Jokkmokks kommun

• Carl-Henric Svanberg, 64, är född i Porjus som ligger i Jokkmokks kommun.

• Svanberg har en lång meritlista bakom sig inom svenskt näringsliv. Efter bland annat chefskapet för Assa Abloy steg han fram och blev allmänt känd när han 2003 tillträdde som koncernchef för Ericsson.

• 2010 tillträdde han som ordförande för British Petroleum, BP och våren 2012 blev han också styrelseordförande för Volvo.

• På det privata planet skapade han rubriker när han skilde sig från Agneta Skoog Svanberg. Det fanns inget äktenskapsförord så hon uppskattas ha fått halva förmögenheten - cirka en halv miljard kronor.

• I dag gift med Louise Julian Svanberg som tidigare var vd för EF Education First och arbetade på EF s kontor i USA. Idag jobbar hon i USA som konsult och föreläsare. 2004 utsågs hon till Årets mäktigaste affärskvinna av Veckans affärer.

Kvadratmeterpriset ligger på svindlande 200 000 kronor vilket gör huset till den dyraste sålda i Sverige under förra året.

Skandalomsusade fondbolaget Allras chef Alexander Ernstberger villa på Lidingö har länge kallats dyraste villan som såldes i Sverige under förra året. Villan köptes av Ernstberger för 50 miljoner kronor. Carl-Henric Svanbergs fastighet är ett så kallat townhouse där prislappen blev 120 miljoner kronor.

Kräver renoveringar

Men inflyttningen dröjer för paret.

Den sammanlagt sex våningar höga byggnaden kräver omfattande renoveringar innan det är möjligt att flytta in i huset för den nye ägaren.

Bygger om för 15 miljoner

Expressen har talat med Louise Svanberg som säger att 'det är inte så mycket att prata om''.

Men i ett mejl berättar hon att de har köpt ett äldre hus i Stockholm och att renoveringen av fastigheten kommer att ta flera år.

- Det är korrekt, vi har köpt ett äldre hus i Stockholm, som ska renoveras över de kommande åren. I övrigt har vi inga kommentarer.

Ombyggnaden är beräknad av experter till minst 15 miljoner kronor, men sannolikt kommer slutnotan att hamna på det dubbla.

Fastigheten är kulturhistoriskt högintressant och markerad med blått på Stadsmuseets kulturhistoriska klassificeringskarta. Det betyder att fastigheten har ett synnerligen stort kulturhistoriskt värde. Och med denna är villkoren hårda för ändraringar - framför allt utvändigt vilket också Carl-Henric Svanberg och hustru j Louise fått erfara.

Balkongprojektet stoppades

Stadsmuseet har i ett yttrande bland annat slagit ned på ett balkongprojekt, dels en helt ny balkong, dels en något större balkong än den nuvarande på ett våningsplan.

Det är extremt noga med alla detaljer när det gäller blåklassade hus vilket också framgår av Stadsmuseets yttrande. Bland deras expertnedslag:

''Förslaget att skrifta plats på befintlig dörr och befintligt fönster som finns på originalritningen, innebär stora ingrepp i husets granitsockel''.

Vidare:

''Föreslagna åtgärder anser Stadsmuseet vara ovarsamma samt en förvanskning av fastighetens kulturhistoriska värden''.

- Vi ska ha synpunkter på hur det påverkar det kulturhistoriska värdet och byggnadens ursprungliga karaktär, säger byggnadsantikvarie Gunilla Sönderlund på Stadsmuseets kulturmiljöenhet i Stockholm.

Paret Svanbergs nyköpta townhouse mitt i Stockholm – nu väntar en rejäl renovering för minst 15 miljoner kronor.

- Det finns ju en anledning till att det är klassat som blått. Vi tyckte inte det passade att ta upp verandadörrar och sånt som passar i en av en annan typ av arkitektur.

Går försiktigt fram

Men paret går försiktigt fram och har också anlitat flera experter.

I ett expertutlåtande påtalas att det gamla fönsterglaset ska användas där man byter ut gamla träbågar.

Carl-Henric Svanberg, som länge betraktades som något av näringslivets Golden Boy, är i dag bland annat styrelseordförande i Volvo och British Petroleum, och bosatt i Schweiz.

Förra året skapade han rubriker med sin nyinköpta segelbåt som enligt Nya Zeeländska tidningsuppgifter kostade hela 190 miljoner kronor.

Segelbåten dyrare än huset

Förra året skapade han rubriker med sin nyinköpta segelbåt som enligt Nya Zeeländska tidningsuppgifter kostade hela 190 miljoner kronor.

I den gigantiska ombyggnaden av den nyinköpte fastigheten i Stockholm är hustrun Louise utsedd till juridisk byggherre för projektet.

Stadsbyggnadskontoret har i dagarna gett byggnadslov för projektet.

Stadsbyggnadskontoret har i dagarna gett byggnadslov för projektet.

Just nu pågår arbete med att borra för bergvärme som ska ersätta dagens fjärrvärme.

När Carl-Henric och Louise Svanbergs ''rekordhus'' ska stå klart för inflyttning är oklart. Men enligt Louise ska renoveringen pågå flera år.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!