Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Paret Lundins drömliv – på franska Rivieran

Britta och Nils Ingvar Lundin skulle segla till Turkiet 1996. Men de förälskade sig i staden Hyères och blev kvar på den provencalska Rivieran. Ettår senare så köpte de lägenheten. Foto: Privat
Den här Medelhavsvyn kan paret njuta av året runt i Hyères, på den franska Rivieran. Foto: Privat
Här, vid marinan i Hyères, på provencalska Rivieran, syns parets lägenhet. Nedanför terrassen ligger deras segelbåt förtöjd. Foto: Privat
För svenska utlandspensionärer lockar länder som USA, Grekland och Spanien mer än Frankrike. Foto: Pensionsmyndigheten
Franska rivieran.Foto: COLOURBOX

Nedanför den rymliga terrassen ligger parets 14 meter långa segelbåt förtöjd i det glittrande Medelhavet. 

Här, i staden Hyères på den provencalska Rivieran, lever paret Lundin sin pensionärsdröm. 

– De som väljer att flytta till Frankrike gör det för att ta del av den franska kulturen med mat och vin, som har utvecklats under många generationer, säger Nils Ingvar Lundin, 72, vars kärlekssaga med landet sträcker sig från tonåren.   

Bland svenska utlandspensionärer så hamnar Frankrike först på niondeplats i popularitet, med 3 510 personer vid Pensionsmyndighetens senaste räkning. 

Nils Ingvar Lundin, som tillsammans med hustrun Britta Lundin, 72, är folkbokförd i landet sedan tolv år tillbaka, är inte förvånad över att fler pensionärer väljer att flytta till länder som Spanien och Grekland. 

– De som väljer att flytta till Frankrike gör det inte för solens, värmens och skatternas skull, utan för att ta del av den franska kulturen med mat och vin, som har utvecklats under många generationer, säger Nils Ingvar Lundin, som har en lång bakgrund som kommunikationsdirektör för Ericssonkoncernen och Investor.  

För Britta Lundin var det dock vädret som lockade. 

– Här har vi sol 300 dagar om året och vi kan alltid hålla på med utomhusaktiviteter. Jag älskar Medelhavsklimatet, säger hon. 

 

LÄS MER: Så maxar du din pension med trippelbonusen

 

Fransmännen välkomnande – om du integrerar dig 

Den franska kulturen är skandinaver varmt välkomna att bli en del av, berättar Nils Ingvar Lundin, om de anpassar sig, lär sig språket och integrerar sig i det franska samhället. 

– Jag skulle aldrig få för mig att hissa en svensk flagga på vår terrass. Vi firar midsommar varje år med Rivieraklubben, men de som flyttar till Frankrike gör det för att de vill ta del av den kultur som finns här. 

Paret Lundin hade tänkt segla från Sverige till Turkiet 1996. Men de kastade ankar vid den provencalska Rivieran, Provence Côte d´Azur. Här förälskade de sig i centralorten, Hyères, där de ett år senare köpte en lägenhet vid marinan. 

 

LÄS MER: Började planera vid 40 – flyttade till Florida vid 60

 

Ordnar Medelhavsseglatser med 14 meter långa båten

Nils Ingvar Lundins kärlekssaga med landet väcktes redan i tonåren när han som gymnasielev liftade genom Europa vid flera tillfällen, den fortsatte sedan när han klev in i yrkeslivet som journalist. 

– Jag vikarierade i Paris för den legendariska journalisten Knut Ståhlberg på Sveriges Television 1972. 

2006 beslutade sig paret för att flytta till Frankrike på heltid och folkbokföra sig i landet. 

Nedanför terrassen ligger segelbåten, 14 meter lång med åtta sovplatser, som Nils Ingvar Lundin använder för att arrangera resor och andra evenemang genom företaget Windigo. 

 

LÄS MER: Skarp kritik mot den höjda pensionsåldern 

 

Har rätt till sjukvård – i både Frankrike och Sverige

Vad är viktigt att veta för svenskar som planerar att flytta till Frankrike efter pensionen? 

– En viktig sak är att som svensk pensionär, som inte har skattat i ett annat EU-land, tillhör man den svenska Försäkringskassan. Det innebär nämligen att vi har exakt samma rätt till fransk sjukvård som fransmännen i Frankrike. Och exakt samma rätt till svensk sjukvård som vi hade haft om vi bott i Sverige. Det är en lyx och en fördel. 

Fransmännen är stolta över sin kultur och för att bli en del av den är språket den huvudnyckeln. 

– Ta en intensivkurs. Det finns inget annat sätt att lära sig språk som är lika effektivt. Man ska vara ensam elev med en lärare. En annan viktig sak är att läsa lokaltidningen där man bor och vara insatt för det är först då som du kan prata med grannar om vad som händer och bli integrerad på riktigt i det samhälle där du bor. Rivieraklubben är en viktig förening, har 3 000 medlemmar och experter på det mesta i sitt kansli. 

 

LÄS MER: Håkan & Monica flyttade till Solkusten – på deltid

 

Trafiken är dubbelt så dödlig i Frankrike som i Sverige

Negativa saker med att bo i Frankrike jämfört med Sverige? 

– Trafiken är dubbelt så farlig som i Sverige. 2016 så var det 27 stycken som dog i den svenska trafiken per en miljon invånare medan det var 54 i Frankrike. En annan sak som kan upplevas som negativ är att det finns en mer långtgången byråkrati, säger Nils Ingvar Lundin. 

Så gör du för att få sjukvård i båda länderna

Du som flyttar inom EU/EES eller Schweiz och tar ut svensk allmän pension kan ha rätt till sjukvård och tandvård i Sverige. Tänk på att tjänstepension inte är en allmän pension. 

 

För att få sjukvård i det land som du flyttar till och sjukvård och tandvård i Sverige, ska du ansöka om ett intyg om registrering för hälso- och sjukvård E121 (S1) från Försäkringskassan. Du ansöker på fliken Mina sidor på Försäkringskassans hemsida, eller genom att fylla i en blankett. 

 

När ditt intyg E121 börjar gälla har du rätt till den sjukvård som ingår i det allmänna vårdsystemet i det land som du har flyttat till. Du betalar den patientavgift som gäller i landet. Både hur mycket vård som ingår och patientavgiften kan skilja sig mycket från hur det är i Sverige. 

 

Källa: Försäkringskassan

 

Länderna som lockar flest svenska utlandspensionärer

Här är länderna som hade flest svenska utlandspensionärer under 2017. Antalet mäts genom de levnadsintyg, alltså intyg på att man fortfarande är vid liv, som svenska utlandspensionärer, måste skicka till Pensionsmyndigheten varje år för att fortsätta få pension. 

 

Finland: 55 486 

 

Tyskland: 16 365

 

Norge: 14 837

 

Danmark: 9 546

 

USA: 6 521

 

Spanien: 6 418

 

Grekland: 5 053

 

Storbritannien: 3 768

 

Frankrike: 3 510 

 

Källa: Pensionsmyndigheten

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!