Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Paret lånade till bröllopet – tvingas pantsätta ringarna

Paret gifte sig och skaffade sitt första gemensamma barn 2016. Efter det började det gå utför med skulderna. Foto: Privat.
Paret gjorde ett försök att samla ihop sina mindre skulder i ett större lån. Men de tänkte inte på att kolla på räntan. Foto: TV3
I ”Lyxfällan” tvingas Jessica och Joakim inse att de helt måste lägga om sin konsumtion. Foto: Privat

Jessica och Joakim tog lån för att kunna gifta sig.

Sen tvingades de pantsätta sina vigselringar – för att ha råd med mat.

Ändå fortsätter de spendera på skräpmat.

– Vi har gjort alla fel, säger Joakim i ”Lyxfällan”. 

När paret först träffades 2013 hade Jessica noll kronor i skulder, Joakim 30 000 kronor.

Men sex år senare har de fastnat i en rejäl skuldfälla – och deras sammanlagda skuld uppgår till 581 324 kronor. Varje månad går de back 27 900 kronor.

 

 

I tisdagens avsnitt av ”Lyxfällan” får Joakim, 33, och Jessica, 28, från Olofstorp utanför Göteborg åka på en tidsresa, där de får se hur deras skuld näst intill exploderat över tid.

Parets relation tar stryk på grund av ekonomin, och Joakim är rädd att Jessica inte ska vilja kämpa lika hårt som han. Foto: TV3

Tog lån till bröllopet

När programledarduon Magnus Hedberg och Frida Boisen kommer på besök är Jessica nära att hamna hos Kronofogden. Joakim finns redan där.

Och paret har tagit till drastiska åtgärder för att hålla sig flytande. 

 

 

– Efter bröllopet fick vi pantsätta våra ringar för att kunna få pengar till en räkning eller kunna leva och det känns väldigt tungt, säger Jessica i programmet.

När paret gifte sig hade de stora drömmar. De drömmer fortfarande om ett större boende för sig och barnen och kollar runt på hus. Foto: Privat

Bara för att kunna gifta sig tog paret ett lån på 70 000 kronor. Sen åkte de på bröllopsresa till Bulgaren – där det gick åt 40 000 kronor i fickpengar.

Berättar om bråken i ”Lyxfällan”

2017, året efter bröllopet, tog paret ett stort lån på 285 000 kronor från Norwegian för att rensa upp sina mindre lån. Men i stället fortsatte de konsumera och gav sig än en gång ut på resa för lånade pengar.

Nu måste de, med den effektiva räntan inbakad, betala tillbaka närmare en miljon kronor till den norska banken.

 

 

Den ekonomiska situationen tär på Jessicas och Joakims relation, och grälen blir allt fler.

– Vi bråkar för minsta lilla nu, bara för att ekonomin är som den är. Det påverkar oss jättemycket, säger Jessica i programmet.

Eftersom Joakim hamnat hos Kronofogden står alla lån på Jessica, som har svårt att sova om nätterna. ”Man känner sig dålig. Jag gråter varje kväll när ingen ser”, säger hon. Foto: TV3

Även skilsmässa har varit på tapeten.

– Jag är rädd att hon ger upp, säger Joakim i ”Lyxfällan”.

Tvingas leta nytt boende

Inte nog med att paret går tiotusentals kronor back varje månad. Inom ett år måste de också ha hittat en ny bostad åt sig och sina sex barn, som de i dag bor med på 65 kvadratmeter.

Precis innan ”Lyxfällan” kommer på besök har deras hyreskontrakt blivit uppsagt.

”Det som skrämde mig mest med budgeten var att se hur mycket mat vi äter på annat ställe än hemma” säger Joakim – som tillsammans med sin fru lade 11 500 kronor bara på chips i fjol. Foto: TV3

Samtidigt fortsätter paret lägga tiotusentals kronor på chips, godis, läsk och utemat. Senaste året har totalt 133 785 kronor gått till skräpmat och onödig shopping.

Bara chipspåsarna kostade 11 520 kronor.

Snuset och utematen 69 324 kronor.

– Det är skrämmande mycket pengar. Vi har verkligen gjort alla fel man kunnat göra. Man visste att man slösat men inte att det var så mycket, säger Joakim i ”Lyxfällan”.

 

 

När Dina Pengar når Jessica har paret ännu inte sett programmet.

– Det kommer bli jobbigt men ändå roligt att se, säger hon.

Hon råder alla andra med ekonomiska bekymmer att aldrig ge upp hoppet. Och att inte leva över sina tillgångar.

– Ta vara på det ni har. Man behöver inte visa andra att man har mycket pengar eller kan göra mycket saker. Vi ville visa andra hur mycket vi kunde göra, utan att vi egentligen kunde det, säger Jessica.

 

Lyxfällan sänds i kväll, tisdag, klockan 20.00 i TV3, Viafree och Viaplay.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!