Leif Johansson, styrelseordförande för Ericsson och Astra Zeneca, tillsammans med hustrun Eva Johansson. Foto: Lisa IrvallLeif Johansson, styrelseordförande för Ericsson och Astra Zeneca, tillsammans med hustrun Eva Johansson. Foto: Lisa Irvall
Leif Johansson, styrelseordförande för Ericsson och Astra Zeneca, tillsammans med hustrun Eva Johansson. Foto: Lisa Irvall
Redardrottningen Ane Uggla med maken Peder ligger i topp. Foto: MærskRedardrottningen Ane Uggla med maken Peder ligger i topp. Foto: Mærsk
Redardrottningen Ane Uggla med maken Peder ligger i topp.  Foto: Mærsk

Paren som tjänar
mest där du bor

Publicerad

Delad eller gemensam ekonomi – det är frågan när man går in i en ny relation.

Och tjänar paren olika mycket är det ännu svårare att komma överens.

– Det blir en obalans, säger relationsexperten Charlotte Sander.

Här är paren som tjänar mest.

Ekonomi är en av de vanligaste sakerna vi bråkar om i en relation, enligt psykologen Maria Farm.

Relationsexperten Charlotte Sander menar att det kan bero på två saker.

– Det beror ju lite på vilken typ av relation man har. I vissa relationer blir det en kamp eller en tävlan mellan parterna och då kan det uppstå någon slags avundsjuka, säger Charlotte Sander.

Men det kan också vara så att vi har svårt att känna oss beroende av vår partner.

– Vi lever i ett samhälle där vi ska vara oberoende. Då är det jobbigt att hamna i en beroendeställning.

"Jobbigare när kvinnan tjänar mer"

I Sverige tjänar fortfarande män mer än kvinnor, enligt Statistiska centralbyrån. Men mest bråk uppstår när det i stället är kvinnan som tjänar mer än mannen i ett förhållande.

– Jag tycker att jag har sett tendenser att det blir jobbigare när kvinnan tjänar mer. Jag tycker inte att det är jämlikt där, säger Charlotte Sander.

Men är lösningen att hitta en partner som tjänar lika mycket som du? Nej, inte enligt Charlotte Sander.

– Det kan inte vara ingångsvärdet, huruvida ekonomin stämmer överens. Vad konstigt det skulle bli då.

I stället måste man prata om sin ekonomi.

– Det är viktigt att man pratar om det innan. Att gå igenom hur det ser ut i dag, om vi ska ha gemensam ekonomi eller var och en sitt eget.

 

LÄS MER: De höjde lönen mest där du bor

Viktigt att inkludera varandra

Det är också bra att göra en plan för framtiden – ekonomin kan förändras med tiden.

Charlotte Sander.Foto: DENNIS GULDSTRAND

– Om fem år kommer vi tjäna lika mycket, ja men då vet vi det.

Om man har gemensam ekonomi, det vill säga att både inkomster och utgifter räknas som gemensamma är det viktigt att båda känner sig inkluderade.

– Så att det inte blir så att den som har mycket känner sig rånad och den som inte har mycket känner att den bara tar, tar, tar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen