Ett pressmeddelande som skickats ut av Appleby. Foto: ApplebyEtt pressmeddelande som skickats ut av Appleby. Foto: Appleby
Ett pressmeddelande som skickats ut av Appleby. Foto: Appleby

Paradise papers: Detta är advokatbyrån Appleby

Publicerad

Flera känsliga dokument har läckt från advokatbyrån Appleby i skatteparadiset Bermuda.

Informationen i dokumenten leder till internationella toppolitiker, men även till Sverige. 

Byrån erbjuder flera juridiska tjänster till flera olika företag – och människor med enorm privat rikedom.

Advokatbyrån Appleby grundades 1898 i Bermuda, och har vunnit ett flertal utmärkelser.

Byrån drar in 100 miljoner dollar varje år i intäkter, och har enligt sin hemsida 470 anställda som arbetar från tio kontor världen över.

Flera av dessa kontor återfinns i så kallade skatteparadis: Caymanöarna, Isle of man och Mauritius till exempel.

Paradise papers läckte från advokatbyrå

Appleby hjälper sina klienter bland annat med att skapa skalbolag, hantera skilsmässoförlikningar, utforma testamenten och processa arbetsplatsolyckor.

 

LÄS ÄVEN: Leif Östling pekas ut i paradisläckan

 

Tjänsterna erbjuds till globala, allmänna och privata företag, finansiella institutioner och "high net worth individuals" – människor med enorm privat rikedom. 

Bland byråns klienter finns flera stora bolag, som EY, Uber, Apple och Nike. 2014 återfanns även flera framstående banker bland firmans klienter, rapporterar ICIJ.

Advokatbyrån Appleby varnade klienter för Paradise papers

Appleby har bekräftat att läckan har skett, och att byrån varnat sina klienter.

 

LÄS ÄVEN: Kungligheter, politiker och kändisar i läckan Paradise papers

 

I ett pressmeddelande skriver advokatbyrån att det inte rör sig om någon läcka utan att de har blivit hackade. 

Applebys pressmeddelandeFoto: Appleby

Att ett land är ett skatteparadis, eller offshore-ekonomi, innebär att det har mycket förmånliga skattenivåer och strikt banksekretess. Andra länder som räknas som skatteparadis är Nederländerna, Schweiz, Singapore, Irland och Luxemburg.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen