Läckan visar hur toppolitiker, världsartister, näringslivstoppar och privatpersoner genom olika upplägg undviker att betala skatt. En av dem är drottning Elizabeth. Foto: ALASTAIR GRANT / AP TT NYHETSBYRÅN
Läckan visar hur toppolitiker, världsartister, näringslivstoppar och privatpersoner genom olika upplägg undviker att betala skatt. En av dem är drottning Elizabeth. Foto: ALASTAIR GRANT / AP TT NYHETSBYRÅN

Paradise papers avslöjar: Så gömmer världens rikaste skattemiljarder

Publicerad

Förra året offentliggjordes de så kallade Panamadokumenten.

Läckan visade hur världspolitiker gömde skattepengar i brevlådeföretag – och bland annat tvingades Islands statsminister till avgång.

Nu avslöjas nya dokument: Paradisdokumenten – "Paradise papers" eller Paradisläckan.

De visar hur toppolitiker, världsartister, näringslivstoppar och privatpersoner genom olika upplägg undviker att betala skatt.

Den så kallade Paradisläckan består av 13,4 miljoner dokument. 382 journalister från 62 länder har arbetat med materialet. Från Sverige är de utvalda redaktionerna SVT:s "Uppdrag granskning", SVT Nyheter och nyhetsbyrån TT.

Läckan kom först till den tyska tidningen Süddeutsche Zeitung, som sen delade med sig av uppgifterna till det internationella journalistnätverket ICIJ, som också jobbade med Panamadokumenten.

 

LÄS MER: Paradise papers – kungavännen Larry Leksell undvek skatt för att köpa lyxbåt 

 

Dokumenten kommer från flera av världens skatteparadis – länder kräver låg eller ingen skatt.

Experten: Väldigt allvarligt problem

Bara Sverige beräknas gå miste om runt 40 miljarder kronor om året på grund av skatteflykt via skatteparadis, enligt TT. Det är pengar som skulle räcka till 100 000 undersköterskor i äldreomsorgen, eller skolgång för 400 000 barn.

Torsten Fensby, expert på skatteflykt, säger i "Uppdrag granskning" att de affärer som görs via skatteparadis "äter sig in i vår samhällskropp".

– När jag började jobba med de här frågorna på 90-talet var de i huvudsak inriktade på brottslig verksamhet, det vill säga skattebrott och annat. Men det har gått från det rent kriminella till legal skatteflykt i stället. Det är mycket mer pengar i det, säger Fensby i "Uppdrag granskning". 

– Det är ett väldigt, väldigt allvarligt problem. För nu kämpar vi inte mot brott längre. Och det är mycket svårare att komma åt.

Kopplas till Trump och svenska finanstoppar

Källorna är 19 bolagsregister och två juristbyråer. Och dokumenten leder till personer i toppskiktet i flera branscher och områden. USA:s handelsminister Wilbur Ross, Donald Trumps svärson och rådgivare Jared Kushner, brittiska drottning Elizabeth II och Stephen Bronfam, premiärminister och kampanjchef i Kanada, är några av dem.

Andra: Svenska näringslivstoppen Leif Östling och finansmannen Laurent "Larry" Leksell. Därutöver: Världsartister som U2:s frontman Bono.

 

LÄS MER: Svenskt näringslivs ordförande Leif Östling pekas ut i Paradise papers 

 

Hemliga handlingar

Dokumenten består till stor del av hemliga handlingar från juristbyrån Appleby med huvudkontor på ön Bermuda i Atlanten. Appleby har också kontor i Hongkong, Shanghai, Jungfruöarna och Caymanöarna.

Appleby är en byrå som riktat in sig på att hjälpa stora företag och rika privatpersoner genom att tillhandahålla brevlådeföretag i skatteparadis, enligt SVT Nyheter.

Appleby sköter kundernas brevlådeföretag och stiftelser, och hjälper dem med upplägg och strukturer så att de slipper att betala skatt.

 

LÄS MER: Kungligheter, politiker och kändisar i läckan

Relaterade ämnen
Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen