Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Paolo Robertos imperium rasar samman bit för bit

Tv-stjärnan togs av polis misstänkt för sexköp.
Paolo Roberto som programledare i ”Farmen”.Foto: DANIEL OHLSSON / TV4

Paolo Roberto var en mästare på affärer.

– Jag vet hur man säljer en fight, jag vet hur man säljer pasta och hur man säljer en riktig armhävning, berättade han i höstas i en intervju med Svenska Dagbladet.

I dag spelar det ingen roll om han varit programledare, matinspiratör eller träningsprofil – få vill längre förknippas med mångsysslarens namn eller ansikte.

Fram till torsdagen den 14 maj såg allt ljust ut för Paolo Roberto. Hans varumärke var starkt, något han kunde leva gott på. Få kunde slå mynt av sitt kändisskap lika skickligt.

Morgonen därpå, efter bordellrazzian, var allt annorlunda. En moralisk katastrof för mångsysslaren, men också en ekonomisk.

När Paolo Roberto köptes ut från matvarumärket Paolos för 126 kronor var det bara ett i raden av ekonomiska bakslag efter sexköpsskandalen.

Dagen efter tillslaget på Östermalm beslutade Evanoff Group AB, som står bakom Paolos, att avsluta samarbetet.

Vd:n Dani Evanoff berättar att han blev chockad när han fick reda på vad som hänt.

– Nu känner jag också en ilska. Det är så många som drabbas av det som han har gjort, säger han till Aftonbladet.

Dagen efter tillslaget på Östermalm beslutade Evanoff Group AB, som står bakom Paolos, att avsluta samarbetet.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

Agerade blixtsnabbt

Körunda Golf & Konferenshotell i Ösmo, ett bolag där Paolo Roberto satt i styrelsen, agerade ännu snabbare. 

Klockan 13.38 på fredagen skickade bolaget in en anmälan per mejl till Bolagsverket om styrelseändring. Roberto skulle ut ur styrelsen.

13.56 kom nästa mejl. Den här gången gällde det Körunda Holding där Roberto inte heller var önskvärd i styrelsen.

– Vi ställer oss inte bakom honom och kommer avsluta vårt samarbete, sa hotellets vd Ann-Charlotte Wahlstedt till Expressen.

Paolo Roberto hade suttit i styrelsen för bolagen sedan december 2013. 

Körunda Golf & Konferenshotell har haft en jämn omsättning de senaste åren, kring 25–26 miljoner kronor per år. Utdelningen till aktieägaren har ofta legat kring 1,5 miljoner kronor. 2019 landade utdelningen dock bara på 550 000 kronor. 

Ägare till golf- och konferensanläggningen är Körunda Holding. Av bolagets samtliga 1 000 aktier äger Punch Drunk Entertainment AB 286 aktier. 

Enligt ett protokoll från Punch Drunks årsstämma den 14 juni 2018 ägde Paolo Roberto 510 aktier och exhustrun 490 aktier.   

Omsättningen i bolaget har stadigt legat kring 3,5 miljoner kronor. 

K-Rauta: Enkelt beslut

TV4, som stått för stor del av Paolo Robertos inkomster, förklarade omgående att han inte var önskvärd som programledare i kanalen.

– Vi meddelade honom i morse att han inte kommer att leda några tv-program hos oss, berättade Charlie Forsberg, kommunikationschef på TV4.

Paolo Roberto som programledare i ”Farmen”.Foto: LINUS HALLSENIUS / TV4

Byggvaruhuset K-Rauta ville inte ha med honom i sin senaste kampanj. 

– Så fort vi fick vetskap om det brott Paolo begått och erkänt så var beslutet att avsluta detta samarbete väldigt enkelt, säger Erik Öhlin, operativ chef för K-Rauta. 

Även Rix FM meddelade att man avslutar samarbetet med Paolo Roberto som inte längre kommer att höras i Rix Morronzoo.

Livsmedelsjättarna Ica och Coop förklarade tidigt att man skulle sluta köpa in livsmedelsprodukter med varumärket ”Paolos”. Senare meddelade även Mathem att man plockat bort alla varor som kan kopplas till Paolo Roberto. 

– Vi har nåtts av uppgifterna och tar avstånd från handlingarna. Vi har inlett en dialog med bolaget som tillverkar produkterna för att få mer information utifrån de här uppgifterna, sa Jonas Mjöbäck på Icas pressjour till Expressen.

På firman som marknadsför produkterna ”Paolos” kan man på deras hemsida läsa: ”Företaget grundades i slutet av 2012 och lanserade de första produkterna under varumärket Paolos i dagligvaruhandeln 2013. I dag är Paolos ett av de snabbast växande varumärkena inom svensk dagligvaruhandel med centralt listade produkter hos ICA, Coop och City Gross.”

Äger 17 procent av bolaget

Företaget bakom produkten heter Peoples Kitchen Concept AB. Det är också det bolaget som har registrerat varumärket ”Paolos” hos PRV.

Även Peoples Kitchen Concept förklarade redan samma dag som avslöjandet blev känt att man avbröt alla samarbeten med Roberto. 

På måndagen vände sig även det företaget till Bolagsverket och ville ändra i styrelsen. Paolo Robertos exhustru som hittills varit ordförande i bolaget har trätt tillbaka och en ny ordförande går in. 

Punch Drunk Entertainment AB ägde enligt ett bolagsstämmoprotokoll från december 2019 407 aktier av totalt 2408 i Peoples Kitchen Concept AB, alltså runt 17 procent av kapitalet.

Utöver utdelningar och en värdeökning av företaget kan Paolo Roberto även ha haft avtal om royalties. 

Royaltyavtal med Panefresco

Restaurang Panefresco bröt också med Roberto. Man tog snabbt avstånd från sitt ansikte utåt och skrev ett pressmeddelande samma dag.

– Sedan 2015 har Paolo Robert haft ett så kallat royaltyavtal med Panefresco som inneburit att Paolo Roberto promotat Panefresco som företagets ansikte utåt. Paolo Roberto har inget ägande vare sig direkt eller indirekt i Panefrescokoncernen utan hans ersättningsmodell har utgått från hur bolagen presterat. Hela företaget har med bestörtning under fredagen fått ta del av den rapportering om gripandet av Paolo Roberto. Våra tankar går till kvinnan som blivit utsatt för detta övergrepp, skrev man.

Restaurang Panefresco tog snabbt avstånd från sitt ansikte utåt och skrev ett pressmeddelande samma dag.Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Punch Drunk Entertainment står också som ägare till varumärket ”Paolo Roberto”. 

Hos PRV har man registrerat det i en rad klasser. Det handlar bland annat om kosttillskott, elektriska köksmaskiner, rakhyvlar, kaffebryggare, blanka vapen, grillar, brödrostar, spel och leksaker; gymnastik- och sportartiklar, med mera. 

Marknadsförde sina böcker

Paolo Robert har också varit bra på medier. 1996 startade han sin första firma: Paolo Roberto Information, Media. Efter det har han haft olika styrelseuppdrag i ett tiotal bolag, mycket har handlat om mat och hälsa. 

Han har gett ut ett flertal böcker om italiensk matlagning och om träning. Böckerna har sålt bra och fått stor uppmärksamhet.

Samma sak gäller för hans träningstips. 

Paolo Robertos inkomster har varit goda men inte direkt iögonfallande. 

Ifjol hade han en inkomst av tjänst på 553 902 kronor, och en kapitalinkomst på 682 326 kronor. 

Han är skriven i Nacka i en fastighet som han är ensam ägare till. Taxeringsvärdet är 6 260 000 kronor. 

Fram till augusti i fjol ägde han hälften av huset tillsammans med exhustrun.

De lät bygga huset 2014 vilket väckte en viss uppmärksamhet eftersom paret hade skiljt sig två år tidigare.

Den 8 maj i år leasade företaget Punch Drunk Entertainment en Alfa Romeo Giulietta av 2017 års modell. 

 

Fakta: Paolo Robertos bolag

Punch Drunk Entertainment AB

Omsättning: 3 379 000 kronor

Årets resultat: 101 000 kronor 

Eget kapital: 2 012 000 kronor 

Utdelning till aktieägare: 480 000 kronor

I ett protokoll från årsstämman den 14 juni 2018 ägde Paolo Roberto 510 aktier och exhustrun 490 aktier.

 

Körunda Golf & Konferenshotell i Ösmo AB

Omsättning: kronor: 26 391 000 kronor

Årets resultat: kronor: 107 000 kronor

Eget kapital: kronor: 1 252 000 kronor 

Utdelning till aktieägare: 550 000 kronor

Körunda Golf & Konferenshotell i Ösmo AB ägs av Körunda Holding

 

Körunda Holding AB 

Omsättning: 0 kronor

Årets resultat: 549 000 kronor 

Eget kapital: 1 230 000 kronor 

Utdelning till aktieägare: 0 kronor

Punch Drunk Entertainment äger enligt ett dokument som skickades in till Bolagsverket under gårdagen 286 aktier av 1000 totalt. 

 

Paolo Robertos inkomster under de tre senaste åren:

2019

Inkomst av tjänst: 553 902 kronor

Inkomst av kapital: 682 326 kronor

2018

Inkomst av tjänst: 504 160 kronor

Inkomst av kapital: 96 176 kronor

2017

Inkomst av tjänst: 491 975 kronor

Inkomst av kapital: 122 140 kronor

Paolo Roberto utreds för oaktsam våldtäkt.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!