Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Paniken: Säljer en fläkt i minuten

I Norge och Danmark säljs just nu en fläkt i minuten hos systerföretagen till svenska Elgiganten. Försäljningen är upp 400 procent.Foto: Shutterstock
Det är varmt - och folk köper fläktar som aldrig förr.Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK
Hos Elgiganten i Noge och Danmark säljer man just nu en fläkt i minuten under butikskedjans öppettider.Foto: TT NYHETSBYRÅN

Värmeböljan har skapat köp-panik efter fläktar – och i Norge och Danmark säljer man nu en fläkt i minuten hos Elgiganten.

– Vi har aldrig upplevt något liknande, säger Jonathan Lorentzen, säljchef på Elgiganten i Danmark.

Värmeböljan som parkerat sig över norra Europa har lett till en köprusch efter fläktar. I går kom nyheten att fläktar hos de stora svenska butikskedjorna Elgiganten och Mediamarkt är helt slutsålda i butik, men också hos leverantörerna.

I grannländerna Norge och Danmark finns de ännu kvar - men frågan är hur länge.

– Försäljningen av klassiska sommarprodukter som fläktar och luftkonditioneringar har löpt amok. Danskarna vallfärdar till butikerna för att köpa kylande varor, och hyllorna hinner knappt fyllas på förrän de är slut igen, säger Jonathan Lorentzen, säljchef på Elgiganten i Danmark.

 

LÄS MER: Varningen: din mat kan snart bli dyrare

 

Senaste försäljningsstatistiken för Elgiganten i Danmark visar att man de senaste tre månaderna sålt en bra bit över 10 000 produkter inom segmentet fläkt och luftkonditionering. Försäljningen är upp med mer än 400 procent jämfört med samma period förra sommaren.

– Sedan värmeperioden inleddes har vi sålt en kylande vara varje minut vi har haft öppet, säger Jonathan Lorentzen.

Elgigantens säljrekord

Även i Norge stiger försäljningen av fläktar som en raket.

– Vi har aldrig sett maken till en liknande försäljning av fläktar och luftkonditionering. Här har folk gått man ur huse för att köpa fläktar. Snart är våra hyllor och lagret helt tomma, säger Arnstein Værdal på norska systerföretaget Elkjöp.

Han menar att företagets inköpsgrupp har stor rutin och skicklighet när det gäller att beställa in varor i tid för att möta en kommande efterfrågan, men för sommarvärmen i år har man blivit lite tagna på sängen.

– I de flesta fall prickar vi helt rätt när vi förutser kundernas köpvanor inför sommaren, men när det blir så varmt så länge över ett så stort område så blir det en utmaning även för oss. Och det visar vilket galet väder vi har denna sommaren, säger Arnstein Værdal.

 

LÄS MER: Så blir du en ekonomisk vinnare mitt i värmeböljan

 

Han säger också att hans inköpare nu söker med ljus och lykta i alla tänkbara kanaler för att dammsuga marknaden på fläktar.

Nu menar han att en klassisk vinterprodukt som en värmepump kan bli en försäljningshit. Den kan man enkelt ställa om till att spruta kyld luft.

– Vi har märkt ett stadigt ökat intresse för värmepumpar, säger Arnstein Værdal.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!