Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pandemin kan skjuta upp löneökningarna

Löneökningarna kan skjutas upp.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Handels ordförande Susanna Gideonsson.
Foto: Handels

Avtalsrörelsen kan bli uppskjuten på grund av corona-krisen. 

Diskussioner förs just nu mellan arbetsmarknadens parter om möjligheten att istället förlänga de gamla avtalen, enligt uppgifter till Ekot.

Den sista mars löper kollektivavtalen ut på stora delar av arbetsmarknaden och omkring tre miljoner anställda ska få nya avtal. Men enligt Ekots källor är det långt ifrån säkert att det kommer att gå att genomföra förhandlingarna mellan fackförbund och arbetsgivare inom industrin på grund av coronapandemin. 

Orsakerna är flera:

I det osäkra ekonomiska läget som uppstått tros det bli svårare än normalt för parterna att komma överens om en nivå för löneökningarna.

Det finns praktiska svårigheter med att fatta beslut sett till nuvarande situation eftersom vissa förhandlingsdelegationer kan bestå av 150 personer.

– Vi tycker att det är viktigt att vi håller ihop arbetsmarknaden och att vi gör likadant. Det är ett krisläge och då får vi hantera situationen efter det, och med det sagt kommer vi att avvakta vad industrin gör och efter det fatta våra beslut. Det finns vägen att vi fortsätter att förhandla och det finns vägen att vi prolongerar nu gällande avtal, säger Handels ordförande Susanna Gideonsson till Ekot.

”Situationen har förändrats drastiskt”

Enligt Ekots källor är den troliga utgången att avtalen förlängs med de villkor som finns i dag. Industriparterna väntas ta beslut senast i början på nästa vecka. Det diskuteras enligt Ekot en förlängning av avtalen på mellan tre månader och ett år.

– Det är klart att situationen har förändrats drastiskt men det är för tidigt att säga hur det här påverkar lönerörelsen, svarar Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke på Ekots fråga om det går att höja några löner nu.

Här kan du se tisdagens coronaspecial igen.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner Expressens app – och slå på notiser – för senaste nytt. 

LÄS MER: Hit vänder du dig med dina frågor om corona 

LÄS MER: Här är länderna utan coronavirus 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!