Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Panamadatabasen
har öppnats för alla

Foto: Arnulfo Franco / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: Alex Ljungdahl / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

400 till 500 svenska personer och bolag har hittills påträffats i det material som internationella journalistnätverket ICIJ offentliggjorde i dag.

Men "Uppdrag gransknings" reporter Joachim Dyfvermark utesluter inte att fler svenskar dras in i Panamaskandalen.

– Har vi hittat alla namn? Nej, det har vi absolut inte. Det finns en väldigt massa fler svenskar, säger han.

Sedan klockan 20 i kväll är delar av den sökbara databasen öppen för alla. Det innebär inte bara att privatpersoner och världens journalister själva kan leta efter namn och företag. Också myndigheter kommer granska informationen.

På Skatteverket har man redan börjat sortera materialet för att kunna ringa in svenskar.

– Så fort materialet publiceras så kan vi sortera fram de som är svenskar och börja arbeta med dem på en gång, säger Anders Bäck, enhetschef på Skatteverket och ansvarig för kontroll av utlandstransaktioner.

Finansminister Magdalena Andersson förväntar sig att myndigheten omedelbart går i gång för att se om någon betalat fel skatt i Sverige.

– Nätet dras åt för de som försöker gömma undan pengar, säger hon.

Joachim Dyfvermark och UG-kollegan Sven Bergman är tillsammans med Fredrik Laurin, SVT, och Helena Bengtsson, Guardian, de enda svenska journalisterna som är invalda i det internationella journalistnätverket International Consortium of Investigative Journalists, ICIJ, som står bakom publiceringarna av Panamadokumenten.

Materialet kom från början till Süddeutsche Zeitungs journalist Bastian Obermayer via e-post från en uppgiftslämnare som kallade sig för “John Doe”.

Süddeutsche Zeitung förstod snart att materialet - 11,5 miljoner dokument från den Panamabaserade advokatbyrån Mossack Fonseca med detaljerad information om mängder av offshorebolag i skatteparadis – var övermäktigt för en redaktion. Under ICIJ:s ledning deltog över 100 medieorganisationer i 83 länder i granskningen av materialet.

– Det drog i gång för ett år sedan ungefär och inleddes med ett möte på Süddeutsche Zeitung tidigt i höstas. Sedan har det utvecklats. Baserat på reportrarnas kunskapsområden har arbetsgrupper formerats utifrån olika ämnen, berättar Joachim Dyfvermark.

Den sökbara databasen, som sedan klockan 20 på måndagskvällen är offentlig, omfattar fler än 200 000 offshore-upplägg - med kopplingar till hundratusentals företag och personer världen över.

Joachim Dyfvermark berättar att han i början hade svårt att ta till sig storleken på materialet.

– Man förstod att det var stort och att det skulle innehålla en rad högt uppsatta personer, men den enorma omfattningen var svår att begripa. 

Det internationella journalistnätverket ICIJ kallar dagens avslöjande för det sannolikt största någonsin när det handlar om hemliga offshorebolag.

– Både innehållsmässigt och till omfattningen så tror jag utan tvekan att den största läckan någonsin, säger Joachim Dyfvermark.

Hittills har "Uppdrag granskning" hittat omkring 400 till 500 personer eller bolag med svensk anknytning i materialet.

Men Joachim Dyfvermark utesluter inte att fler svenskar nu kan bli avslöjade.

– Jag kan säga att vi har hittat så här långt 400 till 500 namn på svenska personer och bolag som finns i Panamadatabasen. Vi har gått igenom de flesta. Det pågår researcharbete fortfarande kring några av namnen. Har vi hittat alla namn? Nej, det har vi absolut inte gjort, säger Joachim Dyfvermark och fortsätter:

– Det är väldigt tidskrävande och omfattande arbete. Jag bedömer att det finns väldigt massa fler svenskar men det tar tid att hitta dem. 

"Uppdrag granskning" planerar också ytterligare avslöjanden baserade på information från Panamadokumenten, enligt Joachim Dyfvermark:

– Det kommer vi att göra inom ramen för SVT, både på kort och lång sikt. Det är en process som pågår.

Panamadokumenten ger en unik inblick i den alternativa ekonomin.

– Det är en tidigare hemlig sluten värld. För första gången får vi en möjlighet att titta in ett av de bolag som skapar möjligheten för den här alternativa ekonomin, där folk som har råd kan köpa sig strukturer där de gömmer pengar av olika skäl. Mossack Fonseca är inte det enda bolaget som sysslar med den här typen av upplägg. 

Vad har gjort dig mest förvånad?

– Det som förvånat mig rent innehållsmässigt är hur långt upp maktsfärerna som den här alternativa ekonomin pågår. Allt från stats- och regeringschefer och näringslivstoppar till stjärnor. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!