Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Postnord chockhöjer avgifterna på paket

Peter Hesslin, chef för e-handel på Postnord.
Deklarationsavgiften för paket från länder utanför EU höjs rejält när den nya kemikalieskatten införs 2022.
Foto: MARCUS ERICSSON/TT
Postnord kommer att höja deklarationsavgiften för att e-handla från länder utanför EU när den nya kemikalieskatten införs 2022.
Foto: MIKAEL SJÖBERG

Postnord kommer att höja deklarationsavgiften för att e-handla från länder utanför EU när den nya kemikalieskatten införs 2022. 

Då stiger avgiften, som i dag ligger på 75 kronor, till uppemot 200 kronor.

– Det skulle behöva anställas väldigt mycket människor för att kunna administrera det här. Konsekvensen blir ytterligare avgifter mot konsument, för någon behöver ju betala för den extra arbetskraften som vi tar in, säger Peter Hesslin, chef för e-handel på Postnord, till Ekot.

Brukar du handla saker på nätet?

Syftet med kemikalieskatten på kläder och skor är att bidra till att fasa ut farliga kemikalier. Skatten ska införas per kilo kläder och skor när man e-handlar från länder utanför EU. Postnords bedömning är att konsumenter som handlar från exempelvis Kina därmed kommer att få en deklarationsavgift på omkring 200 kronor.

– Eftersom vi är en av de absolut största importörerna och vi hanterar tiotusentals sådana här försändelser varje dag så kan jag ju tycka att det hade varit lämpligt att fråga oss vad är effekterna av en sån här skatt och vad det innebär för oss, säger Peter Hesslin till Ekot.

Centerpartiet: ”Som systemet är byggt är de ansvariga”

Centerpartiet gick till val på att införa kemikalieskatten.

– Det får en effekt såklart när man då importerar mycket från Kina som Postnord gör. Men som systemet är byggt är de ansvariga för att se till vad som ska betalas in helt enkelt, säger Centerpartiets ekonomisk-politiska talesperson Rickard Nordin till Ekot.

Se också:

Hanterar post och paketutdelning inom Sverige.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!