Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

De startade ett nytt liv i dolda pensionspärlan

Britt-Marie och Anders Färnqvist vid Fort Manuel på ön Manuel Island, med huvudstaden Valetta på Malta i bakgrunden. Foto: Privat.
Stranden vid Paradise Bay på Malta. Foto: EXPRESSEN / TT NYHETSBYRÅN

Paret Färnqvist från Sundsvall bytte liv och valde att flytta till den dolda pensionärspärlan Malta. 

På den lilla ön finns allt de behöver – på en bussturs avstånd.

– Det är väldigt lätt att träffa nya människor och skapa kontakt, säger Britt-Marie Färnqvist, 71, som flyttade till östaten med maken Anders, 72, för nio år sedan. 

Skulle du kunna tänka dig att bo utomlands som pensionär?

Malta, drygt tre timmars flygresa från Sverige, har medelhavsklimat, engelska som förstaspråk och ett gynnsamt skattesystem för pensionärer. 

Ändå är det få svenska pensionärer, jämfört med favoritländerna Spanien och Frankrike, som väljer att flytta hit efter yrkeslivet. 

"Vi valde en annan typ av liv, helt enkelt"

Anders Färnqvist är ordförande för Svenskklubben på Malta: 

– Det var i samband med pensioneringen som vi valde att flytta till Malta, vi valde en annan typ av liv helt enkelt, säger han. 

Paret Färnqvist gjorde en ordentlig research innan valet föll på ön, som ligger på cirka 90 minuters färjeavstånd från Sicilien i södra Italien. 

– Frankrike tilltalade oss inte. De talade franska, det var ganska dyrt och det verkade inte så trevligt. Dessutom kallas området kring Rivieran mot spanska gränsen för "Lejonbukten" och är det blåsigaste stället på hela Medelhavet. Sedan var vi på Cypern men där fanns ingen riktig marina där vi kunde ha båten. Det fanns på Malta, säger Anders. 

 

LÄS MER: Länderna där du lever bäst på din pension 

 

Många bussar gör det lätt att resa runt på Malta

Nu är de inne på sitt nionde år som öbor. 

Och de stormtrivs. 

– Det är en liten ö, det finns många bussar och man når lätt olika platser. Det gör även att det är lätt att träffas inom Svenskklubben, som är en väldigt trevlig förening. Eftersom vi inte har någon släkt på Malta så är vi väldigt utåtriktade, det är lätt att träffa människor och skapa kontakt, säger Britt-Marie. 

Svenskklubben anordnar en rad aktiviteter som middagar på någon av öns många restauranger, vandringar, föredragshållningar och fredagsöl. 

– Malteserna är vänliga, öppna och tillmötesgående. Vi har en granne som hjälper oss med posten när vi inte är där, säger Britt-Marie. 

 

LÄS MER: Hon förverkligade sin dröm om ett liv i solen 

 

Malta - skatta 15 procent eller minimibelopp

Ytterligare en fördel med ön är dess förmånliga skattesystem. 

– Jag var tidigare med i ett program som heter Permanent Resident Permit då man skattar 15 procent eller en minimiskatt. Jag tog ut tjänstepensionen på fem och ett halvt år och ändrade sedan status till Ordinary Resident, och skattar nu som en vanlig maltes på en skala upp till 35 procent. Den vanliga statliga pensionen beskattas på 25 procent genom Sink (särskild inkomstskatt för utomlands bosatta) och dubbelbeskattningsavtalet gör att den inte beskattas på Malta, säger Anders Färnqvist. 

Maltapensionären Leif inskar skatten med 3,2 miljoner

Leif är 62 år och flyttar till Malta och ansöker om det nya MRP-programmet (se villkor nedan). Leif lyfter allmän pension (15 000 kronor /månad) och har dessutom ett tjänstepensionskapital från privat sektor om totalt åtta miljoner kronor. Leif väljer att ta ut sin tjänstepension under fem års tid. Förutom att kunna njuta av sol och värme minskar även skatten drastiskt. Under de fem år som Leif lyfter sina tjänstepensioner minskar skatten med totalt drygt tre miljoner kronor jämfört med om han pensionerat sig i Sverige. Malta lämpar sig således utmärkt för att tillämpa det som vi kallar pensionsmaximering, d v s att lyfta dina pensioner på kort tid. 

Beskattning enligt ovan bygger på rådande dubbelbeskattningsavtal mellan Sverige och Malta och förutsätter att fullständig utflyttning skett, så att du saknar väsentlig anknytning till Sverige. Undantag från ovanstående regler förekommer, bland annat beroende på medborgarskap. 

MRP 

Står för Malta Retirement Program. 

Programmet vänder sig i första hand till dig som vill pensionera dig på Malta. Av din inkomst som är beskattningsbar på Malta skall minst 75 % utgöras av pensionsinkomst. Den fasta skattesatsen uppgår till 15 %. Lägsta årliga skatt är EUR 7500 (ensamstående person) respektive EUR 8000 (gifta makar). Du betalar följaktligen det högsta av 15 % av inkomst eller det fasta beloppet. 

Kraven för att få MRP-status:

• Du måste vistas minst 90 dagar per på Malta (i genomsnitt per femårsperiod)

• Du får inte vistas mer än 183 dagar per år i ett annat enskilt land

• Du måste omfattas av sjukvård

• Ansökningsavgift EUR 2500 för MRP-status

Du måste även skaffa en bostad på Malta som uppfyller vissa krav:

• Om du köper en bostad på Malta skall priset uppgå till minst EUR 275 000

• Om du hyr bostad på Malta skall hyran uppgå till minst EUR 9600 per år 

Källa/Exempel: Sparsam Skatt, sparsamskatt.se

Alla talar engelska sedan kolonialtiden

Anders lyfter även fram hur Malta och Sverige tycks matcha varandra klimatmässigt: 

– När Sverige är som bäst, på vinter och sommar, då upplever jag att Malta är som sämst. På sommaren tycker jag att det är för hett. Och under första kvartalet, när det är vinter på Malta, så är det regnigt, lite kallt och blåsigt. Då är det mer attraktivt att vara i Sverige eller åka skidor i Alperna.  

Engelska är officiellt språk sedan kolonialtiden och alla avtal och myndighetsdokument skrivs på språket. 

 

LÄS MER: Guide: Flytta till solen – och spara pengarna 

 

Sjukvården: Det bästa från två världar

Maltas sjukvård får med beröm godkänt av paret. 

– Sjukvården är utmärkt. Dels finns det ett statligt sjukhus som byggdes av Skanska för tio år sedan. Sedan finns en del privata kliniker. Malta har även ett samarbete med England vad gäller svårare fall, där befolkningsunderlaget är så litet att läkarna inte hinner få någon vana med den typen av sjukdomar. Svenskar som fått ovanliga sjukdomar på Malta har efteråt sagt att de fick mycket bättre vård på Malta, i samverkan med England, än vad de någonsin skulle ha fått i Sverige, säger Anders Färnqvist. 

 

LÄS OCKSÅ: 9 heta tips i det soliga öriket

 

Han menar även att det är lättare att få läkartid och upplever en smidigare process kring patienten. 

– Men som pensionär har du även rätt till planerad sjukvård och akutsjukvård i Sverige. Så är det något du skulle vilja göra i Sverige kan du göra det i Sverige. Vill du göra det på Malta så gör du det på Malta. Det känns ibland som den bästa kombinationen av två världar. 

Vilka nackdelar finns det med att vara pensionär på Malta? 

– Det jag kan tänka mig är att golfspelare bara har en bana att spela på. Men de som spelar golf är oftast väldigt aktiva och spelar flera gånger i veckan. Sedan ordnas speciella golfresor då de inbitna reser till ett annat land och spelar intensivt i en vecka på våren och hösten. 

LÄS OCKSÅ: Guiden till Malta 

NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!