Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ny prognos: 90 miljarders överskott i statsbudgeten

Finansminister Magdalena Andersson (S). Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES

Sveriges ekonomi fortsätter att växa i god takt och statsbudgeten förväntas visa ett överskott på 90 miljarder kronor i år. Det visar en färsk prognos från Riksgälden. 

Sveriges ekonomi tuffar på. I en färsk prognos på tisdagen räknar Riksgälden med att svensk BNP växer med 2,8 procent i år, för att därefter växa i något lägre takt, med 1,8 procent under nästa år. I hög utsträckning är det hushållens konsumtion som håller tillväxten uppe, konstaterar Riksgälden. 

Nästa år väntas dock bostadsinvesteringarna minska samtidigt som näringslivets investeringar växer långsammare, vilket bidrar till den lägre tillväxten under 2019. 

Fortsätter köpa statsobligationer

Statsbudgeten väntas visa ett överskott på hela 90 miljarder kronor i år, och 69 miljarder kronor nästa år. De nya prognoserna för budgetsaldot innebär att man räknar med att det ökar med 10 miljarder kronor jämfört med föregående års prognos. För nästa år är uppräkningen ännu större – 23 miljarder.

– Den svenska ekonomin går fortsatt bra och bidrar till de starka statsfinanserna, men att vi höjer prognosen för budgetsaldot beror framför allt på företagens kapitalplaceringar på skattekontot, säger riksgäldsdirektör Hans Lindblad i en kommentar. 

Trots överskottet fortsätter Riksgälden sin upplåning i statsobligationer i samma takt, eftersom en minskad upplåning skulle kunna medföra högre lånekostnader och ökad risk för staten, enligt Riksgälden. 

Kritik från Riksrevisionen

Riksgärlden fick på tisdagen kritik av Riksrevisionen för användningen av det omdebatterade finansiella instrumentet swappar. Granskningen visar att swapparna har lett till besparingar på 1,1 miljarder kronor sedan 2003, men att redovisningen av resultatet av swapanvändningen har tydliga brister. 

Riksrevisionen anser att Riksgälden överdriver de positiva effekterna. Enligt Riksgälden själva handlar det om besparingar på 36 miljarder kronor – 35 miljarder mer än den besparing som Riksrevisionen kommit fram till. 

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!