Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Över 100 000 unga arbetslösa sedan pandemin

Annika Sundén, Arbetsförmedlingens analysdirektör.Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT NYHETSBYRÅN
Över 100 000 unga mellan 18 och 24 år har skrivit in sig på Arbetsförmedlingen sedan pandemins början.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Sedan coronapandemin drabbade Sverige i våras har över 100 000 unga mellan 18 och 24 år blivit arbetslösa. 

Det är nästan dubbelt så många som jämfört med samma period förra året, skriver DN. 

– Forskning på unga som drabbades under 90-talskrisen visar på tydliga bestående men. Att vara arbetslös i början av sin karriär påverkar framtiden, säger Arbetsförmedlingens analysdirektör Annika Sundén till DN. 

Coronapandemin har slagit hårt mot branscher med hög andel unga arbetstagare. Hotell- och restaurangnäringen har liksom handeln förlorat många arbetstillfällen. Dessutom kan fler förlora jobbet, då flera varsel inte verkställts än. 

– Tittar man på hotell och restaurang som exempel så är det över 40 procent som har tillfällig anställning där, en övervägande del av dem är unga, säger Annika Sundén till DN.

”Bättre att vidareutbilda sig”

Hon tror att krisen kommer innebära stora förändringar för ungdomar som plötsligt blivit arbetslösa.

– Är man ung och har jobbat några år i handeln till exempel så kanske man måste tänka att det här jobbet inte kommer komma tillbaka, eller att det åtminstone blir betydligt färre jobb där. Då är det bättre att vidareutbilda sig till något där det kommer finnas en efterfrågan – till exempel vård och omsorg, säger Annika Sundén till DN.

Ändrade förutsättningar

Förutsättningarna för en del yrken kan komma att förändras i grunden, förklarar Annika Sundén och pekar bland annat på hur shoppingmönster förändrats i och med näthandeln – som fått ett rejält uppsving i och med coronapandemin. 

Annika Sundén drar också paralleller till 90-talskrisen, och lyfter slutsatser som gjorts efter den – bland annat att personer som varit arbetslösa som unga tvingas dras med negativa konsekvenser under resten av sin karriär. 

De har i högre grad än andra som hade kvar sina jobb under krisen varit arbetslösa senare i karriären, och de har också lägre inkomster i jämförelse. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!