Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Inflationen i Sverige ökar mer än förväntat

Priserna på flera varor har ökat i Sveroge.
Foto: Henrik Montgomery / TT NYHETSBYRÅN
Arkivbild.
Foto: EMMALISA PAULY

Inflationen steg mer än väntat i december.

Men rensar man bort energipriserna pekade det nedåt för priserna, enligt Statistiska centralbyrån (SCB).

Högre boräntor är dock att vänta.

I årstakt blev det en inflation enligt KPIF-måttet på 4,1 procent, mot väntade 4,0 procent.

Jämfört med månaden före lyfte KPIF med 1,3 procent, mot väntade 1,2 procent.

I november låg inflationstakten på 3,6 procent medan ökningen jämfört med månaden före var 0,5 procent.

Energipriserna var pådrivande i utvecklingen.

– Det var den högsta månadsförändringen för priserna på el som uppmätts under 2000-talet, skriver Caroline Neander, prisstatistiker på SCB, i en kommentar.

Högre pris på livsmedel

Rensar man bort energipriserna sjönk inflationstakten i december till 1,7 procent, mot 1,9 procent i november. Där hade marknaden räknat med en nedgång till 1,8 procent i december.

Priserna steg även på livsmedel, särskilt grönsakspriserna. Det var dessutom högre priser på kläder och transporttjänster, medan drivmedelspriserna sjönk, enligt SCB.

Räkna med högre räntor

Den omedelbara marknadsreaktionen var måttlig. Räntan på Sveriges tioåriga statsobligation tog ett litet kliv uppåt, medan kronan backade något öre mot euron.

– För privatpersoner är det bra att vara fullt medveten om att det mot bakgrund av detta är mot högre räntor vi går. Långa bindningstider har redan börjat röra sig uppåt, vilket beror på att de påverkas av marknadsräntor i högre utsträckning än rörliga. Och marknadsräntorna påverkas i sin tur av den amerikanska centralbankens agerande, och där ligger man ju före den svenska i sina planer för att höja räntorna, säger Frida Bratt, privatekonom på Nordnet.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!