Byggnaden Foto: / AP / TT / NTB ScanpixByggnaden Foto: / AP / TT / NTB Scanpix
Byggnaden Foto: / AP / TT / NTB Scanpix
Fasaden på Apples högkvarter består av 13 meter höga runda glasväggar utan handtag eller markeringar. Foto: AP / TT / NTB ScanpixFasaden på Apples högkvarter består av 13 meter höga runda glasväggar utan handtag eller markeringar. Foto: AP / TT / NTB Scanpix
Fasaden på Apples högkvarter består av 13 meter höga runda glasväggar utan handtag eller markeringar. Foto: AP / TT / NTB Scanpix

Oväntade post it-bråket på Apples skrytbygge

Publicerad

Apples nya skrytbygge i Kalifornien har fått kritik, då byggnadens glasdesign gör att många har krockat med den. 

Som lösning på problemet har anställda nu börjat sätta upp post it-lappar på väggarna för att markera dem – men lapparna tas regelbundet bort eftersom de "inte hör till designen", skriver Bloomberg.

Högkvarteret är cirkelformat och helt i glas – vilket har orsakat problem. Anställda på väg till jobbet, som ofta går med näsan i telefonen, krockar med glasväggarna. 

Men även besökare som har uppmärksamheten riktad framåt på väg in har visat förvirring – de specialgjorda böjda glasväggarna har inga handtag eller markeringar. 

Bara i januari ska tre anställda ha skadat sig så kraftigt att man fått ringa efter ambulans.

 

LÄS MER: Oväntade problemet i Apples nya högkvarter 

 

Det är inte första gången som Apples karaktäristiska glasväggar har orsakat problem. 2011 gick en 83-årig kvinna in i en glasvägg på en Apple-butik och bröt näsan. Hon stämde då företaget, och argumenterade för att man borde haft varningsskyltar på glaset. Stämningen ska ha gjorts upp utan att kosta något för Apple, enligt Bloomberg.

Anställda protesterar – med post it-lappar

För att kringgå problemet med glasväggarna har ett lapp-bråk nu utbrutit på högkvarteret. Apple ville först inte kommentera problemen, men gick efter påtryckningar ut med att man sätter upp markeringar på väggarna för att förhindra att flera skadar sig. 

Samtidigt har anställda tagit aktion på eget bevåg och börjat sätta upp post it-lappar på glasväggarna för att man ska se dem – men det har inte setts med blida ögon från arbetsgivaren. Lapparna tas regelbundet bort från glasen eftersom de "inte hör till designen", skriver Bloomberg. 

Högkvarteret, som är 260 000 kvadratmeter stort, huserar cirka 12 000 anställda och färdigställdes förra året.

Högkvarteret, som liknats vid ett rymdskepp, ska ha kostat omkring 5 miljarder dollar att bygga, vilket motsvarar ungefär 40 miljarder kronor. Den kostnaden sätter upp Apple-bygget på listan över världens dyraste byggnader.

Relaterade ämnen
Amanda Möller Berg
Amanda Möller Berg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen