Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Oväntade plastkorten som ger bäst ränta på pengarna

Christina Söderberg, Compricer: ”Många bensinkort ger betydligt högre räntor än nischbankerna.”
Foto: PER LARSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Trött på att få noll i ränta på sparpengarna? Kolla bensinkorten.  

Med vissa av dem kan du nämligen få en sparränta som är betydligt högre än någon bank eller sparinstitut kan erbjuda. 

– Det kan absolut vara ett bra alternativ, säger Christina Söderberg, sparekonom på Compricer.

Svenskarna öser in pengar på bankkonton. Bara under första kvartalet 2018 sattes 25 miljarder kronor in på bankkonton, visar färska siffror från Statistiska centralbyrån, SCB. 

En stor del av dessa sparpengar sätts in på konton utan ränta, eftersom storbankerna numera inte ger någon sådan alls. Detta till följd av det låga ränteläget. De mindre bankerna, som ibland kallas för nischbanker, ger lite mer. Men som mest handlar det om 0,8 procent med fria uttag och insättningsgaranti. 

 

LÄS MER: Svenskarna har aldrig sparat mer i fonder än nu 

Bensinkorten ger mer

Men vad många inte vet är att de bensinbolagens kreditkort kan ge betydligt bättre räntor. 

Ett exempel är Shell Mastercard, som ger en ränta på hela två procent. Mer än dubbelt så hög ränta som de bästa sparkontona hos nischbanken ger, och kortet har till skillnad från många andra kort ingen årsavgift. Preem Mastercard ger en ränta på 1,6 procent, också det en betydligt bättre ränta än på vanliga sparkonton. Det är Ikano Bank som är kreditgivare till båda korten. 

– Många bensinkort ger betydligt högre räntor än nischbankerna och du får också ofta rabatt på bensin och bonus på köp, så det kan absolut vara ett bra alternativ till att sätta in pengar på sparkontot, säger Christina Söderberg, sparekonom på jämförelsetjänsten Compricer. 

 

LÄS MER: Detta måste du spara för att gå i tidig pension 

Maxbelopp på 15 000

Innan du öser in pengarna på dessa konton behöver du dock ha några saker i åtanke.

På båda korten finns ett maxbelopp om 15 000 kronor. Du kan alltså inte få ränta på en större summa än så. Den effektiva krediträntan är därtill hög, 19,54 procent för Shell Mastercard. Och ska du ta ut pengar kostar det 3 procent av beloppet i uttagsavgift – även inom Sverige. Lite mindre, två procent, kostar det med Preem Mastercard, men där är den effektiva krediträntan högre, 21,28 procent.

Vill du kunna sätta in mer pengar än 15 000 kronor kan OKQ8 VISA vara ett alternativ. Där kan du sätta in upp till 100 000 kronor. Men räntan är lägre, 0,75 procent. 

Fredrik Pettersson, jurist på Konsumenternas bank- och finansbyrå, tycker dock att det är klokt att fundera över om man vill ha så mycket pengar man vill ha stående på ett kortkonto. 

– Detta med tanke på reglerna om obehöriga transaktioner. Om kortet försvinner och banken anser att man varit ”grovt vårdslös” så ansvarar man själv för uttag upp till 12 000 kronor, påpekar Fredrik Pettersson. 

LÄS MER: Eric och Alexandra ska gå i pension innan 40 

Kolla insättningsgaranti

Vill du skippa bensinkorten och i stället placera pengarna hos ett inlåningsbolag eller en mindre bank så är det just nu Svea Ekonomi som erbjuder bäst rörlig sparränta, på 0,85 procent. Kontot har insättningsgaranti och fria uttag.

När du väljer sparkonto så kontrollera alltid att kontot omfattas av insättningsgaranti. Det innebär att dina pengar är skyddade upp till 950 000 kronor och att du får ersättning av staten om banken eller bolaget där du har dina pengar går i konkurs

Samtliga bensinkort ovan omfattas av insättningsgarantin.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!