Östros: Regeringen försöker vilseleda

Publicerad
Uppdaterad
Thomas Östros, Socialdemokraternas ekonomiske talesman:
- Regeringen försöker vilseleda när det gäller arbetsmarknadspolitiken, säger Socialdemokraternas ekonomiske talesman Thomas Östros, och underkänner finansminister Borgs tal om 10 miljarder kronor till området i regeringens vårproposition.
- I själva verket är det de automatiska kostnadsökningar som kommer av att a-kassan ökar. En satsning på aktiva åtgärder finns, 400 platser i yrkesvux. Det är att kapitulera när det gäller kampen för jobben, säger Östros.
Själva vill Socialdemokraterna se breda investeringspaket för ökat byggande, renoveringar och i välfärden, samt "återställd trygghet" i a-kassan, bland annat. På frågan hur detta ska finansieras säger Östros att partiet säger "nej till ofinansierade skattesänkningar för höginkomsttagare".
Hur kommer det sig att förtroendet för regeringen trots detta tycks så högt, medan det verkar vara lågt för Socialdemokraternas politik?
- De har satsat mycket på pr. Även denna gång låter det som att de satsar 10 miljarder. Det är en förklaring till att de fått ett stöd inledningsvis, men jag tror att verkligheten kommer att avslöja dem ganska rejält, säger Östros till TT.

Stefan Fölster, chefekonom på Svenskt Näringsliv:
Fölster tycker att regeringen faller in i bidragstänkande med förslagen i vårpropositionen.
- Regeringen faller tillbaka i bidragslinjen, arbets- och investeringslinjen är ett minne blott. Huvudpunkterna är en kraftig ökning av bidragen till kommunerna och till arbetsmarknadspolitiken men offensiva satsningar som tidigareläggning av investeringar uteblir, säger Fölster till TT.
- Anders Borg är den bästa finansminister som socialdemokraterna någonsin har haft.

Wanja Lundby-Wedin, LO:
Satsningar på att öka volymerna i arbetsmarknadspolitiken är riktiga anser LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin.
- Det är helt oacceptabelt att människor går passivt arbetslösa bara. Så det är en riktig politik men jag ser en stor risk att man inte klarar kvaliteten med de här stora volymerna, säger hon till TT.
Hon efterlyser betydligt större satsningar på utbildning.
- Det är det som egentligen skulle varit det stora tycker jag. Nu är ju alla prognoser samstämmiga. Arbetslösheten kommer att öka och den kommer att öka kraftigt. Den kommer att hålla i sig långt in i 2011.
- Är det någon gång man verkligen kan rusta arbetskraften med också längre utbildningar så är det nu. Jag tycker det krävs ett nytt kunskapslyft, säger Lundby-Wedin.

Företagarförbundet:
Regeringen satsar för lite på att rädda de jobb som fortfarande finns och för mycket på arbetsmarknadsåtgärder. Det anser Företagarförbundet som framför allt hade önskat en generell sänkning av arbetsgivaravgifterna i vårpropositionen.
"Att Anders Borg avfärdar nya åtgärder för att hindra företagskonkurser och uppsägningar för att i stället helt koncentrera sig på Ams-åtgärder är därför en stor besvikelse. Ett flerårsprogram för sänkta arbetsgivaravgifter skulle göra mycket för att skapa starkare svenska småföretag", skriver Företagarförbundets ordförande Per Lidström i ett pressmeddelande.

TCO:
En lågbudgetprofil präglar arbetsmarknadssatsningarna i vårpropositionen, enligt TCO:s ordförande Sture Nordh.
Regeringen slösar pengar på att lära arbetslösa skriva CV och gå på jobbsökarkurser när de lediga jobben är färre än någonsin. Det är bättre om yrkeskunniga kan ha kvar jobbet i skolan eller vården än att få passiva åtgärder, säger Sture Nordh i ett pressmeddelande.
TCO efterlyser mer av allt, som bättre åtgärder, mer krispengar och en förstärkt a-kassa.

Sveriges förenade studentkårer:
Regeringens arbetsmarknadssatsning missar helt en av de mest effektiva arbetsmarknadsåtgärderna av alla: högre utbildning. Det påpekar Sveriges förenade studentkårer, som anser att kristiderna kräver en mer progressiv utbildningspolitik med höjda studiemedel, fler platser och bättre kvalitet.
"Vi vet att personer som har en hög utbildning i bagaget står bättre rustade när konjunkturen gungar", skriver ordförande Moa Neuman i ett pressmeddelande.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen