Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Oslo åker på skattesmäll på flera miljoner

Oslo kommun åker på skattesmäll. Foto: NTB scanpix
Kommunen tvingas betala tillbaka 388 miljoner norska kronor. Foto: OLLE SPORRONG

388 miljoner norska kronor – så mycket har Oslo åkt på i en skattesmäll.

Det efter att kommunen infört fastighetsskatten för sent.

För att kunna betala tillbaka pengarna tvingas kommunen låna 138 miljoner norska kronor, skriver NRK.

I juni i år slog Högsta domstolen fast att den fastighetsskatt som infördes i Oslo under 2016 visserligen i sig var giltig. Men att skatten hade införts för sent för att den skulle vara tillåten, rapporterar norska NRK.

Det resulterade i att Oslo måste betala tillbaka fastighetsskatten till 55 000 skattebetalare i kommunen, som har betalat in skatten för 2016. 

Ett pris på 231 miljoner norska kronor.

Förutom det tvingas kommunen ytterligare betala tillbaka 157 miljoner norska kronor till skattebetalare för 2017. Det på grund av att ungefär 1 000 husägare stämde kommunen och menade att fastighetsskattshöjning under året 2017 var även då ogiltig.

Tvingas låna 138 miljoner norska kronor

Eventuellt så vill Oslo ha ett domsstolsavgörande för den skatt för 2017. Men det finns en risk att kommunen förlorar och därför har de valt att betala tillbaka en del av skatten för året ändå.

Den totala skulden: 388 miljoner norska kronor, motsvarande närmare 420 miljoner kronor.

250 av de 388 miljoner norska kronor är redan avsatta 2018. De resterande pengarna, 138 miljoner norska kronor, kommer kommunen att låna då de vill förhindra att viktiga investeringar i till exempel skola och kollektivtrafik får vänta och därmed lida på grund av för lite pengar.

– Återbetalningen kommer inte att få några konsekvenser för befolkningen i Oslos kommuns tjänster, säger Robert Steen, finans byråd i Oslo, till NRK.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!