Lyxbyggare vill stämma förening på 80 miljoner

Oscar Properties är i konflikt med bostadsrättsföreningen ”Biografen”. ”Biografen” är inte fastigheten som syns på bilden.

Oscar Properties är i en konflikt med en bostadsrättsförening de har varit med och bildat, skriver SvD.

Nu hotar de att stämma föreningen på en miljon per bostadsrättsmedlem och lägenhet. 

Det stormar kring ett av Oscar Properties bostadsprojekt i Stockholm. I bostadsrättsföreningen ”Biografen” har tvisterna staplats på varandra, skriver SvD. 

Oscar Properties vill bygga en annan och ny bostadsrättsförening ovanpå taket till den befintliga bostadsrättsföreningen Biografen. 

Det skulle innebära att vissa som köpte i den befintliga föreningen måste först evakueras och sedan bo i byggstök under en lång period. Det har skapat en infekterad stämning och flera rättsliga turer, skriver SvD. 


Konflikten har trappats upp

Nu har konflikten utvecklats och Oscar Properties har skickat ett utkast på en stämningsansökan till Biografens styrelse på totalt 80 miljoner kronor. 

– Att Oscar Properties tycker att det är en lämplig affärsmetod att hota sina kunder med mångmiljonskadestånd och sedan tro sig kunna fortsätta sälja lägenheter som om inget har hänt kan möjligen säga en del om tillståndet i företaget, säger Anders Flinck på Fylgia som är föreningens ombud, till SvD

De boende i Biografen kan enligt bostadsrättslagen tvingas att acceptera arbeten i lägenheterna. Men det kräver att föreningsstämman med två tredjedelars majoritet beslutar så och att hyresnämnden godkänner beslutet.

Oscar Properties menar att det ligger på föreningen att lösa frågan. Annars kräver man skadestånd.

”Om BRF Biografen inte kan uppfylla sina förpliktelser, så är det föreningen som kommer att få stå till svars för det oavsett bakomliggande interna orsaker. ”, skriver Oscar Properties advokatbyrå DLA Piper.


Erbjudande om ersättning har inte löst konflikten

Oscar Properties, som befinner sig i en svår ekonomisk kris, har erbjudit 100 000 kronor var till samtliga medlemmar och upp till tredubbelt mer till dem som måste flytta ut och där störst ingrepp behöver göras för att förstärka fastigheten. Men det har inte löst konflikten.

Bygglovet för påbyggnaden är bland annat överklagat i Mark- och miljödomstolen av både privatpersoner och fastighetsägare i närområdet. 

Det råder dessutom strid om en tidigare markuppgörelse mellan föreningen och Stockholms stad, vilket boende menar bör leda till att detaljplanen rivs upp, skriver SvD. 

Expressen har sökt Oscar Properties för en kommentar. 

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!