Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Beskedet: Oscar Properties har inte betalat miljonerna

Analytikern: Fortsatt tufft för Oscar Properties
Gasklockan ska bli en 100 meter hög skyskrapa i Norra Djurgårdsstaden.Foto: HERZOG & DE MEURON

Oscar Properties skulle ha betalat cirka 600 miljoner kronor för marken där bygget Gasklockan planeras.

Men nu har tiden runnit ut. Inga pengar har kommit in till Stockholms stad, rapporterar P4 Stockholm.  

Avtalet om prestigebygget kan nu rivas upp. 

Det blev en kamp mot klockan för Oscar Properties. 

Betalningen som bolaget krävs på av Stockholms stad skulle egentligen ha varit inne 31 oktober. Eftersom så inte blev fallet bestämdes fredagen till sista datum.

Hade Oscar Properties inte betalat in summan på cirka 600 miljoner kronor innan midnatt riskerade avtalet om bygget Gasklockan att äventyras.

Prestigebygget är planerat att bli en 100 meter hög skyskrapa med 300 lägenheter i Norra Djurgårdsstaden. Till uppgiften har man värvat stjärnarkitekterna Herzog & de Meuron. De är bland annat kända för att ha designat Allianz Arena i München, Tate Modern i London och Olympiastadion i Peking.

Oscar Engelbert: ”Inga kommentarer”

Men när klockan slog midnatt på fredagskvällen hade inte några pengar kommit in på Stockholms stads konto, rapporterar P4 Stockholm. 

– Nån betalning har inte skett, säger Staffan Lorentz, projektchef vid Stockholms stad, till P4 Stockholm.  

När Expressen nådde Oscar Engelbert, vd för Oscar Properties, klockan 23.40 ville han inte kommentera om pengarna betalats in.

– Jag har inga kommentarer, säger han.

Staffan Lorentz har tidigare sagt till SvD att man kommer att hålla ett internt möte på måndag ifall betalningen inte kommit in i tid. 

Ett alternativ uppges dock vara att avtalet hävs. Det skulle kunna ske redan på måndagen.

Oscar Engelbert, vd för Oscar Properties.Foto: MALIN HOELSTAD / SVD TT NYHETSBYRÅN

Skulle ha tillträtt i juni

Men för Oscar Properties är det inte den första förseningen.

Som planen var från början skulle tillträdesdagen ha varit i juni, men då valde bolaget att skjuta upp datumet. Anledningen uppgavs vara ”kvarlämnade föroreningar på och omkring fastigheterna efter Stockholms stads saneringsarbete”.

– Avsikten har aldrig varit att Oscar Properties ska ansvara för föroreningar och den miljöskada som kvarvarande föroreningar skulle kunna förorsaka. Vårt mål är att tillträda marken och starta byggnationen så snart miljöansvarsfrågan är utredd. Gasklockan kommer att bli ett nytt landmärke, inte bara för Norra Djurgårdsstaden utan för hela Stockholm, sa Oscar Engelbert, vd för Oscar Properties, i ett pressmeddelande då.

Efter beslutet gavs bolaget alltså respit till 31 oktober – och fler förlängningar är inte att vänta.

– Nej, Vi har ett avtal som reglerar köpeskillingen, när den ska erläggas, säger Staffan Lorenz till SvD.

Försäljningen rasar

Expressen har tidigare kunnat berätta om Oscar Properties kämpiga år. 

När bolaget presenterade sin rapport för det tredje kvartalet 2019 hade försäljningen sjunkit med nästan 80 procent jämfört med motsvarande period i fjol. Därtill hade intresset från kunderna minskat betydligt. Under det tredje kvartalet såldes åtta bostäder – och bara en kund bokade en bostad.

Motsvarande siffror under fjolåret var 15 sålda respektive fyra bokade bostäder.

– Oscar Properties har det väldigt tufft och det är bara försäljning av projekt och tillgångar som håller dem över ytan nu. Försäljning är i det närmaste obefintlig och det är förstås ohållbart i längden, har Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners, tidigare sagt.

Han menade då att Oscar Properties varumärke gått från att vara en tillgång till en belastning:

– Det blir svårt att vända på detta.

Expressens Leif Brännström om bolagets framtid:

Ekonomireportern gästade Direkt med Niklas Svensson.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!