Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Storkonflikt om Gasklockan – lyxbyggare mister avtalet

Så här var – eller är – det tänkt att Gasklockan ska se ut.
Oscar Engelbert framför den tidigare Gasklockan på platsen.Foto: FREDRIK FUNCK / DN

Nu agerar Stockholms stad mot 600-miljonersskulden.

Man upphäver avtalet om projektet Gasklockan med den krisande utvecklaren Oscar properties. Enligt ett pressmeddelande hotar bolaget nu med rättsliga åtgärder.

Samtidigt framkommer att Gasklockan ligger som pant i ett obligationslån på en halv miljard kronor. Om projektet går om intet väntar nya problem med obligationsägarna.

– Nu börjar tiden rinna ut på riktigt , säger Joakim Bornold, analytiker vid Söderberg&Partners.

Oscar properties har inte betalat de 600 miljoner kronor som Stockhoms stad vill ha för marken i norra Djurgårdsstaden där ett 97 meter högt och lyxigt bostadshus planerats.

Bostadsutvecklaren har hävdat att marken inte sanerats tillräckligt från diverse miljöskadliga ämnen, och därför har man vägrat betala.

Stockholms stad har dock tröttnat på att invänta betalningen och häver nu avtalet. Oscar properties uppger från sitt håll att man överväger rättsliga åtgärder mot staden.

”Stockholms stad är införstådd med att det återstår miljöåtgärder på fastigheten som medför att affären inte kan slutföras. Oscar Properties har med alla medel försökt komma till en konstruktiv dialog med staden men konstaterar att bolaget nu i stället får ägna tid åt de rättsliga åtgärder som behöver vidtas gentemot staden på grund av den skada som Oscar Properties drabbas av i och med detta”, skriver bolaget nu i ett pressmeddelande”.

”Gasklockan slängdes in som pant”

Kritiska röster har hävdat att bolaget saknat pengar till prestigebygget Gasklockan och därför använt miljöargumentet som ett skäl att skjuta upp betalningen av de 600 miljonerna till staden.

Oscar properties har haft det tufft ekonomiskt sedan marknaden för nybyggda lyxlägenheter svalnat.

Joakim Bornold, analytiker vid Söderberg&Partners.Foto: Pressbild

Nu framkommer också att Gasklockan använts som pant i ett obligationslån på 500 miljoner kronor som bolaget tagit. Så sent som i våras gick man ut och vädjade om en förlängning av av lånet. Obligationsägarna gick till sist med på detta och lånet förlängdes med två år till nya slutdatumet 3 september 2021.

Då kan det uppstå nya problem.

– Jag misstänker att telefonerna kommer att gå varma i dag, för det här är stora pengar, säger Joakim Bornold, analytiker vid Söderberg&Partners. Han fortsätter:

– Gasklockan slängdes in som pant i 500-miljonerslånet för att man skulle godkänna förlängningen, och då är frågan vad som händer nu när den panten försvinner. Nu sitter obligationsägarna med en högst osäker fordran på Oscar properties.

”Tiden börjar rinna ut på riktigt”

En möjlighet är att obligationslånet måste lösas om projekt Gasklockan inte finns som säkerhet längre.

– De pengarna har inte Oscar properties. Nu börjar tiden rinna ut på riktigt här, och jag tror det går snabbt nu, säger Joakim Bornold.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!