Turerna har varit många kring Fingerprint Cards.
Bolaget har gjort sig känt som småspararnas favorit – och har genom åren pendlat upp och ned på börsen.
Det senaste året har aktien rasat med 80 procent.
På tisdagen hölls bolagsstämman på ett hotell i Göteborg.
På förhand förväntades Johan Carlström, tidigare vd och storägare i Fingerprint Cards, bli vald som ordförare, trots att han står åtalad för grovt insiderbrott på sju punkter.
Stökig stämma väntades
Carlström, valberedningens ordförande, hade nominerat sig själv till posten.
Detta bidrog till att revisorfirman KPMG för några veckor sedan valde att hoppa av sitt uppdrag.
Och det var också Johan Carlström som på bolagsstämman valdes som ny ordförande för Fingerprint Cards.
LÄS ÄVEN: Här är turerna som har skakat Fingerprint
Samma dag som stämman hölls meddelade Fingerprints också att Pernilla Lindén inte kommer att tillträda som finanschef på grund av personliga skäl, skriver de i ett pressmeddelande.
Dessutom meddelade Ronald Bengtsson, tidigare vd i D Carnegie, att han tillsammans med tre andra personer skulle föreslå ett alternativ till valberedningens styrelseförslag.
Det var med andra ord upplagt att bli en stormig stämma.
Före stämmans start sade Ronald Bengtsson:
– Den nuvarande styrelsen och vd:n är de som kört bolaget i diket. Det finns inget som talar för att de ska göra bättre för sig nu.
Vad tror du om era chanser?
– De är goda. Jag tror att stämman har samma inställning som vi. Jag tror att man är förbannad, uppriven, uppgiven. Ett av Västsveriges absolut finaste bolag står på randen till avgrunden, säger han.
Han avslutar:
– Johan Carlström har framför allt haft insyn och inflytande på den nuvarande styrelsen. Och det är den styrelse som tagit bolaget dit de är. Johan ska inte ingå i den nya styrelsen, säger Ronald Bengtsson.
GW Persson: ”Släpp insiderhandeln fri”
Men det blev alltså ändå Johan Carlström som tar över ordförandeklubban.
Efteråt gav han inga intervjuer till pressen.
– För att jag inte vill, sa han enligt TT.
Vad gäller åtalet har han tidigare sagt sig vara säker på att han frias.
– Jag kommer aldrig att bli dömd för något. Det är jag 100 procent säker på, berättade han i en intervju med Di.
Något som kriminilogiprofessor Leif GW Persson instämmer i.
– I dystra stunder tror jag att man ska släppa insiderhandeln fri, så att aktörer på marknaden blir klara över konsekvenserna. Till slut förlorar marknaden trovärdighet och då är det kört, säger han till SvD.
Här är turerna som skakat Fingerprint Cards
2013: Fingerprint Cards fick uppmärksamhet i samband med att ett falskt pressmeddelande cirkulerade. Aktien rusade med 50 procent på uppgiften om att Samsung köpt Fingerprint, men handelsstoppades varpå köp och försäljningar ogiltigförklarades.
2014: Beväpnad polis slog till mot huvudkontoret i Göteborg där bland annat datorer beslagtogs. Johan Carlström satt samtidigt anhållen och i förhör i Stockholm.
2015: I maj lämnar Johan Carlström styrelsen, trots att han är den enskilt största ägaren. Han anställs i stället som affärsutvecklare på företaget. Han lämnade sedan den rollen i oktober.
2015: Bolagets prognos för 2016 läcks för tidigt. Aktien handelsstoppades – och företagets nyhetsdistributör tog på sig skulden.
2015: Johan Carlström åtalas i september för insiderbrott. Carlström har handlat i aktien genom kapitalförsäljningar på ett otillåtet sätt, menar åklagaren.
2017: Johan Carlström anhålls, precis som styrelseledamoten Lars Söderfjäll. Misstankarna mot Säderfjäll avskrevs sedan.
2018: Revisorföretaget KPMG ställer inte upp till omval, på grund av att Johan Carlström nominerat sig själv till ny ordförande i styrelsen. Samtidigt hoppar den nya finanschefen Pernilla Lindén av sitt uppdrag på grund av personliga skäl, just före bolagsstämman.
2018: Fyra år efter att Johan Carlström anhölls är rättegången kring de sju punkterna gällande grovt insiderbrott planerad till hösten.