Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska miljardären död – var på kontoret in i det sista

Foto: ORIFLAME

Oriflames medgrundare Jonas af Jochnick har gått bort, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Så sent som i går var han inne på kontoret, uppger man.

– Det är med stor sorg vi tagit emot det tragiska beskedet, säger Medicovers vd Fredrik Rågmark i en kommentar till beskedet.

Affärsmannen och svenska sminkjätten Oriflames cosmetics medgrundare Jonas af Jochnick har gått bort. Det framgår av ett pressmeddelande från företaget.  

– Det är med stor sorg vi tagit emot det tragiska beskedet att Jonas af Jochnick har gått bort. Personligen har jag haft förmånen att arbeta nära Jonas ända sedan starten av Medicover och dagligen följt honom och hans entreprenörskap på nära håll – alltid full av entusiasm och klokskap inför nya projekt och initiativ”, säger Fredrik Rågmark, VD i Medicover, säger Fredrik Rågmark, vd i Medicover i en kommentar i pressmeddelandet. 

”Alltid en del av Oriflame”

Enligt Oriflames vd Magnus Brännström var Jonas af Jochnick inne på kontoret så sent som på torsdagen och allt föreföll då normalt.

– I dag har han hastigt och oväntat lämnat oss. Han kommer alltid att vara en del av Oriflame, uppger Brännström i ett pressuttalande.

Jonas af Jochnick blev 81 år gammal.

Tillsammans med brodern Robert bildade Jonas af Jochnik 1967 kostmetikaföretaget Oriflame. Företaget tillverkar och säljer accessoarer, hygienprodukter,kosmetika, väskor och handväskor och parfymer. Huvudkontoret för Oriflame ligger i Schaffhausen, Schweiz.

Jonas af Jochnik var aktiv i bolagets styrelse ända fram till förra året då han drog sig tillbaka, 80 år gammal. Tillsammans med sin familj kontrollerade han fram till sin död 7,7 procent av aktierna i Oriflame.

Kosmetikajätten Oriflame har har grundat sina framgångar på miljontals direktförsäljare, konsulenter, som sålt krämer, smink, schampon och så vidare på ”sminkpartyn”.

Oriflame omsätter i dag 1,3 miljarder euro och finns i över 60 länder. Stora framgångar har skördats i bland annat Ryssland. 

Bolagets affärsmodell har beskrivits som en pyramidstruktur där konsulenterna inte bara tjänat pengar på att sälja produkterna, utan även på att rekrytera nya försäljare, och ta del av deras intäkter.

Lagt stor del av förmögenheten på välgörenhet

Enligt Veckans affärers lista Svenska miljardärer var Jonas af Jochnik god för 5 miljarder kronor (2017). Han valde att lägga stora delar av sin förmögen på välgörenhet som hanterades i en stiftelse i Liechtenstein – Jonas och Christina af Jochniks stiftelse.

Stiftelsen har bland annat skänkt pengar, mångmiljonbelopp, till medicinsk forskning, entreprenörskap och kvinnor och barn i nöd.

Familjen af Jochnik har vid sidan av Oriflame byggt upp ett vårdimperium, Medicover, som erbjuder primär- och specialiserad vård, vårdfinansieringslösningar och laboratorietester inom patologi. Verksamheten är störst i Tyskland, Polen, Rumänien och Ukraina. Den första kliniken startade i Warszawa 1995. 2017 noterades Medicover på Stockholmbörsen. Huvudkontoret ligger i Stockholm.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!