Ivanka Trump får nu skarp kritik från organisationen China Labor Watch. Foto: Evan Vucci / AP TT NYHETSBYRÅNIvanka Trump får nu skarp kritik från organisationen China Labor Watch. Foto: Evan Vucci / AP TT NYHETSBYRÅN
Ivanka Trump får nu skarp kritik från organisationen China Labor Watch. Foto: Evan Vucci / AP TT NYHETSBYRÅN
De anställda ska enligt organisationen tvingas arbeta upp emot 12,5 timmar i sträck – och få en timlön på en dollar i timmen. Foto: Vladimir Gerasimov / COLOURBOXDe anställda ska enligt organisationen tvingas arbeta upp emot 12,5 timmar i sträck – och få en timlön på en dollar i timmen. Foto: Vladimir Gerasimov / COLOURBOX
De anställda ska enligt organisationen tvingas arbeta upp emot 12,5 timmar i sträck – och få en timlön på en dollar i timmen. Foto: Vladimir Gerasimov / COLOURBOX

Organisation: Ivanka Trump ger 1 dollar i lön

Publicerad

De anställda i de kinesiska fabriker som tillverkar Ivanka Trumps kläder tvingas jobba 12,5 timme om dagen, minst sex dagar i veckan, och många tjänar endast en dollar i timmen.

Det hävdar den ideella organisationen China Labor Watch som nu riktar skarp kritik mot presidentdottern och hennes företag, skriver Bloomberg.

Den svidande kritiken mot USA:s ”första dotter” kommer efter att den ideella New York-baserade organisationen China Labour Watch undersökt två fabriker i Kina som tillverkar Ivanka Trumps varor. Informationen de fick fram sammanställde de sedan i ett kritiskt brev som skickades till presidentdottern.

Ivankas anställda tjänar nio kronor i timmen

I brevet beskriver organisationen hur de anställda tvingas till extremt långa arbetsdagar. De måste jobba minst 12,5 timme om dagen minst sex dagar i veckan. Den genomsnittliga månadslönen för arbetarna ligger på runt 2 500 yuan eller 363 dollar (drygt 3 000 kronor). De som är sämst betalda tjänar knappt nio kronor i timmen.

 

LÄS MER: Efter snedsteget – nu gör Ivankas kläder succé

 

På en av de kinesiska fabrikerna betalas de anställda efter hur många varor de tillverkar, hävdar grundaren av China Labor Watch – Li Qiang. De får endast två dagar ledigt per månad under högsäsongen. De anställda får dessutom inte genomgå någon säkerhetsutbildning trots att de dagligen kommer i kontakt med kemikalier, skriver Bloomberg.

I brevet till Ivanka Trump framförs inga konkreta bevis på anklagelserna om de usla arbetsförhållandena och organisationen vägrar dessutom tala om exakt vilka två fabriker de är som man besökt eftersom utredningen fortfarande pågår.

Ivanka Trump: Inga bevis

Hittills har China Labor Watch inte fått något svar på sitt brev.

Abigail Klem, vd för Ivanka Trumps företag, säger dock i ett uttalande till Bloomberg att företaget följer existerande arbetsmiljöregler och tillägger att "det är omöjligt att svara på anklagelser som saknar bevis och som gäller en icke namngiven fabrik".

 

LÄS MER: Ivanka Trump följer inte pappas nya importregler

 

Ivanka Trump jobbar oavlönad

De nya uppgifterna om fabrikerna i Kina riskerar att spä kritiken mot att Ivanka Trump använder sig av utländska fabriker. Under valkampanjen var en av Donald Trumps stora frågor just den om att flytta tillbaka produkttillverkning till USA i stället för at ha den utomlands. Sedan dess har hans dotter tagit ett steg tillbaka från sitt företag för att undvika intressekonflikter. Hon arbetar nu som assistent till Donald Trump – utan lön.

Avslöjat arbetsmiljöbrott tidigare

China Labor Watch avslöjade nyligen arbetsmiljöbrott på en fabrik i Kina som tillverkar leksaker åt Walt Disney något som fick leksaksjätten att bryta sitt samarbete med fabriken. Organisationen har även undersökt fabriker som används av Apple.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen