Ordförandens brev – mitt i pengakrisen

Olavi: Evergrande lär bli en ordnad konkurs
Hui Ka Yan styr Evergrande som nu rasar rejält på börsen.
Foto: IMAGINE CHINA/REX / SHUTTERSTOCK EDITORIAL TT NYHETSBYRÅN
Hongkongbörsen föll kraftigt under måndagen.
Foto: VINCENT YU / AP TT NYHETSBYRÅN
Hui Ka Yan.
Foto: LIU DAWEI / STELLA PICTURES XINHUA

Den kinesiska fastighetskoncernen Evergrande har rasat rejält på börsen och dragit med omvärlden. 

Men i ett brev som Business Insider tagit del av uppmanar Hui Ka Yan, bolagets styrelseordförande, anställda att enas inför motgångarna. 

”Om vi fortsätter kämpa, och håller ut genom denna kamp – kommer vi ta oss ur mörkret snart”. 

Men brevet får ett kyligt mottagande. 

Fastighetskoncernen Evergrande rasade rejält på börsen i måndags och nu råder ekonomisk kris i Kina. 

Bolaget har inte längre råd att betala sina räntor på lån. Företaget har nämligen större skulder än något annat företag i världen, närmare sagt omkring 2 600 miljarder kronor, rapporterar Markets Insider

Bolaget har sitt huvudkontor i Shenzhen i Kina men äger fastigheter i varje provins i Kina, enligt bolagsrapporten från 2019. 

”Aldrig tidigare skådad utmaning” 

Fastighetsmagnaten Hui Ka Yan, 62, grundade bolaget 1996 och styr fortfarande bolaget med järnhand, rapporterar Svenska Dagbladet. Han äger omkring 70 procent av aktierna och har listats som en av världens rikaste män av Forbes. 

I tisdags tog han till orda. I ett mejl till bolagets 123 276 anställda uppmanade han dem att ”hålla ut”. 

”I nuläget har vårt företag mötts av en oöverträffad och otrolig svårighet. Som helhet har vår personal även erfarit en aldrig tidigare skådad utmaning”, skriver styrelseordföranden. 

Hui Ka Yan skriver vidare att han är stolt över företagets ”lojala, hårt arbetande personal” och att han tror att företaget kommer ”vinna detta krig” tack vare dem. 

”Jag tror vidare att vi genom det kollektiva arbete som vårt ledarteam och alla våra anställa – om vi fortsätter kämpa, och håller ut genom denna kamp – kommer ta oss ur mörkret snart.” 

Han poängterar också att han tror att företaget kommer kunna gå mot en ”fullständig återöppning” och ”garantera att fastigheter når ut till våra köpare”. 

”Vi kommer också kunna ta hänsyn till hemköpare, investerare, våra medarbetare, och finansiella institutioner, med ett stabilt svar – att vi är ansvariga, och kan axla denna börda.” 

”Vanföreställningar” 

Nu trendar brevet på den sociala plattformen Weibo, Kinas motsvarighet till Facebook. 

En del användare skriver att fastighetsmagnaten lider av ”vanföreställningar” och kallar brevet ”nonsens”, enligt Business Insider. 

”Varför återlämnar du inte de pengar du lånade?” skriver en användare. 

Det finns också dem som ifrågasätter om de byggen som företaget finansierar kommer bli klara: 

”Min faster köpte en bostad i en av dina fastigheter. Jag har inget svar att ge henne när hon frågar mig vad som kommer hända med hennes lägenhet. Den kommer inte byggas, eller hur?” 

Kan leda till global finanskris 

När Evergrande gav beskedet om att man inte längre har råd att betala sina räntor på lån så rasade bolaget 10 procent på Hongkongbörsen. 

Men raset påverkade även den europeiska börsen, Wall Street och Stockholmsbörsen. Analytiker har jämfört kraschen med Lehman Brothers konkurs 2008 som utlöste den globala finanskrisen, rapporterar SvD.

Bolaget måste betala drygt 700 miljoner kronor i räntor på torsdag, och säljer nu fastigheter till reapriser för att kompensera investerarna, rapporterar tidningen.

Kina-experten: En konkurs vore förödande

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!