Bostadsmarknaden i hela Sverige präglas av ordentliga lockpriser, enligt Svensk Mäklarstatistik. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TTBostadsmarknaden i hela Sverige präglas av ordentliga lockpriser, enligt Svensk Mäklarstatistik. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Bostadsmarknaden i hela Sverige präglas av ordentliga lockpriser, enligt Svensk Mäklarstatistik. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
I januari uppgick lockprispåslaget – skillnaden mellan annonspris och slutpris – till 14 procent för bostadsrätter och 8 procent för villor. Foto: Henrik Isaksson/IBL-AOPI januari uppgick lockprispåslaget – skillnaden mellan annonspris och slutpris – till 14 procent för bostadsrätter och 8 procent för villor. Foto: Henrik Isaksson/IBL-AOP
I januari uppgick lockprispåslaget – skillnaden mellan annonspris och slutpris – till 14 procent för bostadsrätter och 8 procent för villor.  Foto: Henrik Isaksson/IBL-AOP

Ordentliga lockpriser på bostadsmarknaden

Publicerad

Bostadsmarknaden i hela Sverige präglas av ordentliga lockpriser, enligt Svensk Mäklarstatistik.

I januari uppgick lockprispåslaget – skillnaden mellan annonspris och slutpris – till 14 procent för bostadsrätter och 8 procent för villor.

– För villor hittar vi de största skillnaderna i Storstockholm där priset i genomsnitt ökar med 13 procent - en uppgång från annonspriset med nästan 600 000 kronor, säger analyschefen Per-Arne Sandegren i ett pressmeddelande.

Enligt Svensk Mäklarstatistik nya siffror låg priserna för bostadsrätter stilla under mellan december och januari med undantag för Stormalmö där en nedgång på 2 procent noterades.

Statistiken för villor visar under denna period en uppgång med 1 procent i Storstockholm och Stor-Malmö och en nedgång med 1 procent i Stor-Göteborg medan villapriserna för hela Sverige var oförändrade.

I princip så står alltså priserna stilla.

– Villorna uppvisar små rörelser på en och tre månader, men vi noterar en fortsatt positiv trend i Stockholm- och Malmöområdena. Årssiffrorna är fortsatt höga för såväl bostadsrätter som villor med uppgångar på +10% eller mer säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik, i en kommentar.

Rikspriserna ökar

Den senaste 12 månadsperioden har rikspriserna på bostadsrätter ökat med 14 procent medan villapriserna stigit med 11 procent, enligt Svensk Mäklarstatistik.

– Trots en relativt lugn bostadsprisutveckling de senaste månaderna är det stora skillnader mellan det pris bostäderna utannonseras för och vad de sedan säljs för, säger Per-Arne Sandegren i en kommentar.

I januari uppgick lockprispåslaget - skillnaden mellan annonspris och slutpris - till 14 procent för bostadsrätter och 8 procent för villor.

– För villor hittar vi de största skillnaderna i Storstockholm där priset i genomsnitt ökar med 13 procent jämfört med annonserat pris, vilket motsvarar en uppgång från annonspriset med nästan 600 000 kronor, säger Per-Arne Sandegren i ett pressmeddelande.

Historiskt få bostäder på marknaden

Enligt Staffan Tell pressansvarig på Hemnet, ligger det totala antalet bostäder på marknaden ligger på historiskt låga nivåer. Utbudet av villor är 30 procent lägre än förra året och 60 procent lägre än 2012. För bostadsrätter är utbudet 4 procent lägre än i fjol och 40 procent lägre än 2012.

– Samtidigt har det i år paradoxalt nog kommit ut fler nya bostäder på marknaden. Att det totala utbudet är lägre beror på en allt snabbare försäljningshastighet, säger Staffan Tell pressansvarig på Hemnet i ett pressmeddelande.

 

Läs också: Här är hetaste lyxbostäderna till salu

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen