Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ordentliga lockpriser på bostadsmarknaden

Bostadsmarknaden i hela Sverige präglas av ordentliga lockpriser, enligt Svensk Mäklarstatistik. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
I januari uppgick lockprispåslaget – skillnaden mellan annonspris och slutpris – till 14 procent för bostadsrätter och 8 procent för villor. Foto: Henrik Isaksson/IBL-AOP

Bostadsmarknaden i hela Sverige präglas av ordentliga lockpriser, enligt Svensk Mäklarstatistik.

I januari uppgick lockprispåslaget – skillnaden mellan annonspris och slutpris – till 14 procent för bostadsrätter och 8 procent för villor.

– För villor hittar vi de största skillnaderna i Storstockholm där priset i genomsnitt ökar med 13 procent - en uppgång från annonspriset med nästan 600 000 kronor, säger analyschefen Per-Arne Sandegren i ett pressmeddelande.

Enligt Svensk Mäklarstatistik nya siffror låg priserna för bostadsrätter stilla under mellan december och januari med undantag för Stormalmö där en nedgång på 2 procent noterades.

Statistiken för villor visar under denna period en uppgång med 1 procent i Storstockholm och Stor-Malmö och en nedgång med 1 procent i Stor-Göteborg medan villapriserna för hela Sverige var oförändrade.

I princip så står alltså priserna stilla.

– Villorna uppvisar små rörelser på en och tre månader, men vi noterar en fortsatt positiv trend i Stockholm- och Malmöområdena. Årssiffrorna är fortsatt höga för såväl bostadsrätter som villor med uppgångar på +10% eller mer säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik, i en kommentar.

Rikspriserna ökar

Den senaste 12 månadsperioden har rikspriserna på bostadsrätter ökat med 14 procent medan villapriserna stigit med 11 procent, enligt Svensk Mäklarstatistik.

– Trots en relativt lugn bostadsprisutveckling de senaste månaderna är det stora skillnader mellan det pris bostäderna utannonseras för och vad de sedan säljs för, säger Per-Arne Sandegren i en kommentar.

I januari uppgick lockprispåslaget - skillnaden mellan annonspris och slutpris - till 14 procent för bostadsrätter och 8 procent för villor.

– För villor hittar vi de största skillnaderna i Storstockholm där priset i genomsnitt ökar med 13 procent jämfört med annonserat pris, vilket motsvarar en uppgång från annonspriset med nästan 600 000 kronor, säger Per-Arne Sandegren i ett pressmeddelande.

Historiskt få bostäder på marknaden

Enligt Staffan Tell pressansvarig på Hemnet, ligger det totala antalet bostäder på marknaden ligger på historiskt låga nivåer. Utbudet av villor är 30 procent lägre än förra året och 60 procent lägre än 2012. För bostadsrätter är utbudet 4 procent lägre än i fjol och 40 procent lägre än 2012.

– Samtidigt har det i år paradoxalt nog kommit ut fler nya bostäder på marknaden. Att det totala utbudet är lägre beror på en allt snabbare försäljningshastighet, säger Staffan Tell pressansvarig på Hemnet i ett pressmeddelande.

 

Läs också: Här är hetaste lyxbostäderna till salu

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!