Foto: Stefan Söderström
 Foto: Stefan Söderström

Oppositionen hotar stoppa utförsäljning

Publicerad
Uppdaterad
Regeringens planer på att sälja ut statliga bolag ser ut att gå i stöpet när Sverigedemokraterna högst troligt kommer att rösta med oppositionen.
Finansmarknadsminister Peter Norman (M) är kritisk och anser att oppositionen agerar oansvarigt.
- Det är olyckligt, säger Peter Norman till Sveriges Radio Ekot.
Regeringen planerar en utförsäljning av ett antal statliga bolag. Men Socialdemokraterna och Miljöpartiet är emot förslaget och har lagt fram en egen motion. Den får nu stöd av Sverigedemokraterna som högst troligt kommer att rösta med oppositionen i mitten av mars. Det skulle innebära ytterligare ett stort nederlag för regeringen.
Ansvarig minister, Finansmarknadsminister Peter Norman (M) är kritisk mot oppositionen som han menar handlar oansvarigt.
- Det är olyckligt. Vi har sagt tydligt i valmanifestet att det är tre bolag vi pratar om: Nordea, Telia Sonera och SBAB. Planen var att försöka få in 100 miljarder kronor till statskassan genom att sälja ut aktier de här bolagen. Det skulle innebära att statsskulden minskar med motsvarande nivå, säger Norman till Sveriges Radio Ekot.
Han fortsätter:
– Statsskulden i dag är på över 1 100 miljarder kronor. Vi såg väldigt tydligt när vi hade finansiell oro förra året att länder med hög statsskuld råkar mycket illa ut, så det är olyckligt för både Sverige och skattebetalarna, säger Peter Norman.

"På gränsen till oseriöst"

Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand håller inte med.
- Det känns som att regeringen har starka intressen i att påstå att det får stora ekonomiska konsekvenser. Det är kraftigt överdrivet. Staten har fortfarande tillgångar i och med bolagens värde, säger hon till Expressen.se.
- De anser att staten inte ska bedriva företagsverksamhet. Men man försöker ge sken av att det skulle skada svensk ekonomi när staten fortfarande äger bolagen. Det tycker jag är på gränsen till oseriöst. Det har ingen avgörande betydelse för svensk ekonomi.
Ni har fått kritik för att driva politik med stöd av Sverigedemokraterna. Hur ser du på att de troligen kommer att rösta med er?
- Regeringen får acceptera att när det är en annan majoritet blir det ett annat beslut än vad de vill ha. Det är helt demokratiskt rätt. Det vore helt absurt om vi skulle ändra våra åsikter för att Sverigedemokraterna röster med vårt förslag, säger Maria Wetterstrand.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen