Isabelle Sköld Bull, chef för bedrägerigruppen i länet, till svenska folket.Isabelle Sköld Bull, chef för bedrägerigruppen i länet, till svenska folket.
Isabelle Sköld Bull, chef för bedrägerigruppen i länet, till svenska folket.
Genom den nya operatörsbluffen lurar bedragarna av dig ditt bank-ID. Foto: ANN JONASSONGenom den nya operatörsbluffen lurar bedragarna av dig ditt bank-ID. Foto: ANN JONASSON
Genom den nya operatörsbluffen lurar bedragarna av dig ditt bank-ID. Foto: ANN JONASSON
Bedragarna ringer och utger sig för att vara mobiloperatörer och säger sig kunna sänka kostnaden för målsägarna. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅNBedragarna ringer och utger sig för att vara mobiloperatörer och säger sig kunna sänka kostnaden för målsägarna. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bedragarna ringer och utger sig för att vara mobiloperatörer och säger sig kunna sänka kostnaden för målsägarna. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Låtsas ringa från operatör – lurar till sig offrets bank-ID

Publicerad
Uppdaterad

Genom den nya operatörsbluffen lurar bedragarna av dig ditt bank-ID. 

Isabelle Sköld Bull, chef för polisens bedrägerigrupp i Dalarna, vädjar nu:

– Knappa för guds skull inte in dig på ditt bank-ID – lägg på luren i stället.

Dalarna har den senaste tiden blivit något av centrum för bank-ID-bluffarna som skakar Sverige.

Expressen har tidigare rapporterat om hur en kvinnlig bedragare härjar i länet och hur bedragarna prövat nya metoder som Elgiganten-upplägget, i vilket de kriminella jobbar i par och lurar ur offren deras bank-ID genom att låtsas ringa från elektronikkedjan. 

– Dessvärre fortsätter det här och vi har fått in fyra nya fall den senaste tiden. Den som blev med med mest förlorade cirka 200 000 kronor och en person slapp bli av med pengar eftersom banken lyckades upptäcka vad som hände och lyckades spärra pengarna på mottagarkontot, säger Isabelle Sköld Bull. 

Bedragarnas måltavlor är äldre personer, även om ett av de senaste offren är i 60-årsåldern, med välfyllda bankkonton i olika delar av länet.

 

LÄS MER:  Det här är Bank-ID –  svar på de vanligaste frågorna 

Dalarna skakas av bedrägerivågen

Samtidigt som bedrägerierna fortsätter att rikta in sig mot samma målgrupp förnyar de kriminella upplägget. 

Och efter Elgiganten-bluffen finns nu en ny metod på plats. 

– De ringer och utger sig för att vara en mobiloperatör och säger sig kunna sänka kostnaden för målsäganden. Och för att målsäganden ska kunna godkänna detta och sänka kostnaden för sitt abonnemang ska målsäganden logga in med bank-ID ett antal gånger, säger Isabelle Sköld Bull. 

Har de vetat vilka mobiloperatörer som offren har? 

– Ja, de har haft rätt på det. 

 

LÄS MER: Så skyddar du dig digitalt – 6 knep för att minska riskerna på nätet 

 

Flera misstänkta för bank-ID-bluffarna

De nya fallen gör att Dalapolisen nu har elva ärenden om bank-ID-bedrägerier från den senaste tiden på sitt bord. 

Hur ser misstankeläget ut? 

– I de nya ärendena arbetar vi för fullt med att identifiera misstänkta. I de tidigare ärendena så har vi misstänkta. 

Är de misstänkta målvakter som lånat ut sina konton till bedrägerierna eller är det personer som ringer upp och kapar offrens bank-ID? 

– Det kan vi inte gå in på. 

Huruvida den kvinnliga bedragaren, som gäckat Dalapolisen med flera bank-ID-kapningar, har identifierats och tillhör de misstänktas skara vill polisen inte svara på i nuläget. 

Den resurskrävande bedrägerivågen gör att Isabelle Sköld Bull vädjar till allmänheten. 

– Knappa för guds skull inte in dig på ditt bank-ID – lägg på luren i stället. De är så duktiga på att luras och då får får man hellre vara lite oförskämd och avsluta samtalet. Även om det känns jobbigt. 

LÄS MER: Så skyddar du dig digitalt – 6 knep för att minska riskerna på nätet 

 

Så skyddar du dig mot Bank-ID-piraterna

Skriv ner vilket telefonnummer som bluffsamtalet kom från och spara ner mejl och loggar.

Polisanmäl så fort du kan.

Använd inte Bank-ID på uppmaning av någon som ringer upp, och lämna aldrig ut din personliga kod. 

När du gör en betalning med Bank-ID, ha noggrann koll på att betalningen verkligen går till rätt företag.

Källor: Polisen och Länsförsäkringar.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen