Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

''Operation Fjord'' har satt press på fusket

Operation Fjord har tillsammans med andra insatser mot assistansfusket dragit in en halv miljord kronor till skattebetalarna.
Foto: Tommy Pedersen

''Operation Fjord'' – jakten på bedragare som lurar till sig assistansersättning är en guldgruva för landets skattebetalare.

En halv miljard kronor är resultatet på tre år.

– I flera fall har vi funnit ren vanvård, där människor lurats på den hjälp de varit berättigad till, säger Thomas Falk på Försäkringskassan.

Fusket och bedrägerier med assistansersättningar tycks under flera år ha varit den organiserade brottslighetens speciella inkomstkälla.

Med hjälp av nybildade företag har de erbjudit assistenter till människor med funktionshinder. Men i många fall har den enskilde vårdtagaren blivit blåst på den berättigade vården. Flera uppmärksammade fall har hamnat i domstol.

– Det har rört sig om sofistikerade upplägg, säger Thomas Falk, chef för nationella kontrollenheten inom Försäkringskassan.

Många typer av bedrägeri

Variationerna i bedrägerierna har varit många.

• Sjuka har inte erhållit de timmar de varit berättigad till.

• Assistansföretag har planlagt bedrägerier för att håva in miljoner kronor på falska grunder.

• Assistenter som påståtts vårda en person med funktionshinder, men i själva verket arbetat med något annat och samtidigt kvitterat ut assistansersättning.

• Funktionshindrade som inte har fått den hjälp han/hon varit berättigad till, men där företaget debiterat full tid och kasserat in ersättningen.

• ''Svårt sjuka med funktionshinder'', som i själva verket visast sig vara friska, men kvitterat ut mångmiljonbelopp för assistenter som på papperet vårdat dygnet runt. Ersättningen har delats mellan den ''sjuke med funktionshinder'', assistenter och vårdföretag.

26 assistansföretag har varit utsatta för specialgransknigen.

Under Fjord-operationens sista år lyckades utredarna stoppa utbetalningar på sammanlagt 110 miljoner kronor.

– Man har i många fall sett de funktionshindrade som en kassako. Vi har upptäckt ett antal tragiska fall där svaga personer i samhället utnyttjats. Företagen har skott sig på deras bekostnad, säger Thomas Falk, chef för nationella kontrollenheten inom Försäkringskassan.

Vinst för skattebetalarna

''Fjord'' blev en riktig storvinst för skattebetalarna.

– Vi kommer att landa på mellan 200 och 250 miljoner kronor totalt för Operation Fjord, säger Thomas Falk.

I totalsumman på nära en halv miljard kronor som stoppats från utbetalning eller krävts tillbaka ingår både fall från Försäkringsringskassans vanliga granskningsverksamhet och ''Operation Fjord''.

Rena fejkade fall, liknande den så kallade ''kaninmannen'' på Liseberg i Göteborg tycks tillhöra undantagen.

– Det finns en hel del fall med kraftigt överdrivna vårdbehov. Man har ett funktionshinder i botten och man har rätt till assistansersättning. Säg att de har rätt till 40 timmar, men med hjälp av mindre seriösa eller kriminella bolag och jurister överdriver man vårdbehovet så att man får mer timmar än vad man är berättigad till, säger Thomas Falk.

Specialprojektet ''Fjord' är nu nedlagt. Men fortsätter i en ny form med fyra specialteam som ska jaga assistansfuskare.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!