Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Omröstning: 80 procent vill skrota sommartiden

EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (L) fåt ta emot många brev och mejl från EU-medborgare som vill ha ett slut på tidsomställningen inom EU.Foto: KRISTOFER SANDBERG
Mer än 80 procent vill skrota tidsomställningen under sommarhalvåret visar en ny EU-enkät.Foto: ANNA WAHLGREN / EXPRESSEN

Ska EU begrava sommartiden?

Kommissionen har i en omfattande webbundersökning frågat EU-medborgarna om deras åsikter.

Mer än 80 procent av de svarande vill skrota tidsomställningen.

– Jag har tagit emot massor av medborgarbrev i ämnet, säger EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (L), ordförande i  utskottet för framställningar. 

  Söndagen den 28 oktober  går Sverige över till vintertid och vi får en timmes längre sovtid på köpet.

Men vi är inte ensamma i Europa om att ställas om tiden. Hela EU vrider också tillbaka klockan.

Det synliga motståndet  mot den årliga tidsomställningen är massiv i EU. I flera EU-länder har man krävt att tidsomställningen ska skrotas, däribland Finland.

Spara pengar

Kritikerna mot tidsomställningen hävdar bland annat att det skulle sparas pengar med en enhetlig tid.

Och ge positiva hälsoeffekter.

– Skulle vi behålla sommartiden året om ger det oss ungefär 300 timmar extra dagsljus per vuxen och år, och 200 extra timmar för barnen som lägger sig tidigare, har klimatforskaren Mayer Hillman räknat ut.

Fakta sommartid

Ett kortare försök med sommartid  infördes Sverige 1916. Men det skulle dröja till 1980 innan sommartiden kom igen.  Till en början trodde man att energikostnaderna skulle gå ned med fem procent, men det visade sig vara fel.

Sedan 1996 vrids klockan fram en timme den sista söndagen i mars då vi går över till sommartid, och tillbaka igen den sista söndagen i oktober då vintertid inträder. 

"Entydigt vad alla vill"

EU-parlamentet har också haft frågan uppe på dagordningen och uppmanat EU-kommissionen att utreda frågan ordentligt.

– Jag har tagit emot massor av medborgarbrev i ämnet. Det är helt entydigt så att alla tycker att man ska lägga ned det här med tidomställningen, säger EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (L), ordförande i  utskottet för framställningar.

EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (L).Foto: KRISTOFER SANDBERG

- Det var ju så att man i början med sommartid trodde att det skulle spara mycket energi. Men man har ju inte gjort det. Och nu har motståndarna fått vind i seglen med förra årets nobelpristagare i medicin Jeffrey Hall, som forskat kring de medicinska aspekterna på vad tidsomställningen kan betyda för en del människor.

Kommissionen har som sagt tidsomställningens vara eller icke vara på sitt bord för utredning.

4,6 miljoner EU-medborgare svarat

En del i denna utredning bland EU-medborgarna är den nyligen genomförda webbundersökningen bland medborgarna.

4,6 miljoner EU-medborgare deltog i webbundersökningen  som avslutades den 16 augusti.

LÄS OCKSÅ: EU-kommissionens undersökning om sommartiden 

Resultatet är ännu inte offentliggjort. Men mer  än 80 procent av de som deltog röstande för att skrota övergången till sommartid i mars och återgången till vintertid i oktober uppger den tyska tidningen Westfalenpost som återges av Sydsvenskan.

Växande opposition mot sommartiden

– Det finns en växande opposition i allt fler medlemsstater. Det här är en möjlighet att säga klart och tydligt: återkom med ett förslag för att få slut på den här tidsomställningscirkusen, har  EU-parlamentarikern Fredrick Federley (C) tidigare sagt till SVT.

Och parlamentskollegan Marita Ulvskog (S) var inne på samma linje när hon pratade med SVT:

– När många människor vänder sig till EU och har en fråga som de vill söka förändring på, då är det jätteviktigt att det tas på allvar och görs en analys.

Inom EU kan ett enskilt medlemsland inte på egen hand slopa vinter eller sommartiden. Alla måste vara överens, annars ingen förändring.

– Därför kan man inte skrota tidsomställningen hur som helst. Det handlar om att den inre marknaden måste fungera. Det har mycket att göra med bland annat transporter och logistik, säger Cecilia Wikström.

Bindande EU-beslut om sommartiden

Sommartiden är reglerad i ett bindande EU-direktiv där alla EU:s 28 medlemsländer ska ha sommartid mellan sista söndagen i mars och sista söndagen i oktober - ett direktiv som började tillämpas fullt ut från 2002.

Men motståndet från vissa medlemsländer och enskilda är stort.

Den tyske kristdemokraten Peter Liese, som sitter i EU-parlamentet och där bekämpar sommartiden, tycker han fått vatten på sin kvarn:

– Ett så tydligt resultat av en opinionsmätning kan de europeiska organen helt enkelt inte ignorera, säger han tidningen Westfalenpost.

Två av tre svenskar skulle gärna slippa ställa om klockan, enligt en undersökning som institutet Ipsos gjorde i vintras. Men de flesta av dessa vill helst ha sommartid året runt, uppger Sydsvenskan.

Det nuvarande beslutet om tidsomställningen gäller till och med 2021. Få tror att en ändring kan ske innan EU-parlamentsvalet i maj nästa år. 

I slutändan krävs att EU-ländernas regeringar är överens.

– Det dröjer nog två, tre år innan ett beslut kan bli verklighet, säger EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (L).

Frågorna till EU-medborgarna

Vad är din allmänna erfarenhet av omställningen från vintertid till sommartid den sista söndagen i mars

och från sommartid till vintertid den sista söndagen i oktober?

Väldigt positiv

Positiv

Ingen åsikt

Negativ

Väldigt negativ

 

Mycket tyder på att gemensamma EU-regler på detta område är väldigt viktiga för en väl fungerande inre marknad. Vilket av följande alternativ skulle du förespråka för att säkerställa att sådana gemensamma bestämmelser finns också i framtiden?

Att behålla EU:s nuvarande sommartidsarrangemang med tidsomställning mellan sommartid och

vintertid två gånger om året i alla EU-länder.

Att avskaffa tidsomställningen i alla EU-länder.

 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!