Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Allras fondchef får stanna kvar i häktet

Olle Marcusson, 40, Allras chef för fonderna i Luxemburg. Foto: / ALLRA
Allra. Det misstänkta brottet är kopplat till de hundratals miljoner kronor i PPM–pengar som 130 000 pensionssparare misstänks ha blivit blåsta på av skandalbolaget. Foto: / TT NYHETSBYRÅN
Kammaråklagare Thomas Hertz leder förundersökningen mot Allra. Foto: ANTON GYMARK / EXPRESSEN TV
Den utpekade nyckelfiguren och grundaren av skandalbolaget Allra: Alexander Ernstberger. Foto: / ALLRA

Skandalbolaget Allras fondchef Olle Marcusson, 40, har suttit en månad på Kronobergshäktet. 

Han vill ut. 

Men tingsrätten gick på åklagarens linje. 

– Olle Marcusson, du får vara kvar i häkte ett tag till, sa domare Bertil Sundin till Allrachefen. 

Klockan 13 fördes Olle Marcusson in i sal 11, i Stockholms tingsrätt, av häktesvakterna. 

Han var klädd i jeansskjorta med uppkavlade ärmar och runt handlederna bar han handfängsel som låstes upp innan han slog sig ned på en stol bredvid advokaten. 

Domaren bad åklagaren att berätta om sina yrkanden.  

– Jag begär förlängd åtalstid till den 24 november, två veckor, och tillstånd för fortsatta restriktioner på samma häktningsskäl som tidigare, sa kammaråklagare Thomas Hertz. 

LÄS MER: Efterlysta direktörerna har spårats av polisen 

Advokat: "Vi bestrider att det föreligger sannolika skäl"

Stjärnadvokaten Per E Samuelsson kunde inte närvara och Marcusson försvarades därför av advokat Richard Schönmeyr under omhäktningsförhandlingen. 

– Vi bestrider att det föreligger sannolika skäl och i vart fall görs gällande att det inte föreligger kollusionsfara och att proportionalitetsprincipen medför att han inte bör vara häktad längre, sa Richard Schönmeyr. 

På åklagarens begäran beslutade rätten att förhandlingen skulle hållas bakom stängda dörrar. 

Domaren till direktören: "Du får vara kvar i häkte ett tag till"

Strax efter klockan 14 meddelade rätten sitt beslut. 

– Olle Marcusson är fortfarande på sannolika skäl misstänkt för trolöshet mot huvudman, grovt brott, och grovt bokföringsbrott, sa domare Bertil Sundin, och riktade sig sedan direkt mot den tidigare Allrachefen som satt med armarna i kors: 

 – Olle Marcusson, du får vara kvar i häkte ett tag till. 

Åklagare Thomas Hertz kommenterade efteråt. 

– Det var ett beslut som jag hade väntat mig, annars hade jag hävt häktningen. 

För en månad sedan, den 13 oktober, så häktades Olle Marcusson, vd för Allras fondbolag i Luxemburg, som på sannolika misstänkt för grov trolöshet mot huvudman och grovt bokföringsbrott. 

LÄS MER: Misstänkt nyckelperson häktades i Allra-härvan 

130 000 pensionssparare ska ha mjölkats av Allramännen

Samtidigt häktades Allras grundare och storägare Alexander Ernstberger, 31, som på sannolika skäl misstänkt för grov trolöshet mot huvudman. 

Det misstänkta brottet är kopplat till de hundratals miljoner kronor i PPM–pengar som 130 000 pensionssparare misstänks ha blivit blåsta på. Och i centrum finns bland annat Oak Capital. 

Oak Capital agerade mellanhand när Allra köpte värdepapper under 2012. Kammaråklagare Thomas Hertz hävdar att Allra betalade kraftiga överpriser på dessa värdepapper, vilket skulle ha varit upplägget när de misstänka i Allra-härvan påstås ha mjölkat PPM-spararna på pengar som sedan gick vidare till de utpekade nyckelpersonerna i Allra och Oak Capital i form av utdelningar. 

LÄS MER: Allra-ägarnas lyxliv – åkte på partyresa i privatjet

Samtliga misstänkta förnekar att de begått brott

Båda männen nekar till att deras gärningar i den så kallade Allrahärvan varit brottsliga. 

Men medan Alexander Ernsberger har medgett förlängd åtalstid, och att sitta kvar på Kronobergshäktet i ytterligare två veckor, har Olle Marcusson krävt en omhäktningsförhandling. 

Det finns även två män som är häktades i sin frånvaro och internationellt efterlysta i Allrahärvan: 

Ewran Mersin, 40, chef för Allras kontor/dotterbolag i Dubai, häktades den 23 oktober misstänkt för grov trolöshet mot huvudman. 

Mattias Bengtsson, 39, med koppling till bland annat Oak Capital, företaget som användes som mellanhand när Svensk Fondservice innan namnbytet till Allra, placerade fondspararnas pengar.

Samma dag som Ernstberger och Marcusson häktades, den 13 oktober, släpptes en annan Allradirektör som förnekar brott, Johan Bergsgård, 47, som fick passet beslagtaget av åklagare Thomas Hertz och fortfarande är misstänkt för grov trolöshet mot huvudman. Bergsgårds möjligheter att påverka eller försvåra utredningen bedömdes inte som tillräckliga för fortsatt häktning. 

 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!