Olle Marcusson, 40, Allras chef för fonderna i Luxemburg. Foto: / ALLRAOlle Marcusson, 40, Allras chef för fonderna i Luxemburg. Foto: / ALLRA
Olle Marcusson, 40, Allras chef för fonderna i Luxemburg.  Foto: / ALLRA
Allra. Det misstänkta brottet är kopplat till de hundratals miljoner kronor i PPM–pengar som 130 000 pensionssparare misstänks ha blivit blåsta på av skandalbolaget. Foto: / TT NYHETSBYRÅNAllra. Det misstänkta brottet är kopplat till de hundratals miljoner kronor i PPM–pengar som 130 000 pensionssparare misstänks ha blivit blåsta på av skandalbolaget. Foto: / TT NYHETSBYRÅN
Allra. Det misstänkta brottet är kopplat till de hundratals miljoner kronor i PPM–pengar som 130 000 pensionssparare misstänks ha blivit blåsta på av skandalbolaget.  Foto: / TT NYHETSBYRÅN
Kammaråklagare Thomas Hertz leder förundersökningen mot Allra. Foto: ANTON GYMARK / EXPRESSEN TVKammaråklagare Thomas Hertz leder förundersökningen mot Allra. Foto: ANTON GYMARK / EXPRESSEN TV
Kammaråklagare Thomas Hertz leder förundersökningen mot Allra.  Foto: ANTON GYMARK / EXPRESSEN TV
Den utpekade nyckelfiguren och grundaren av skandalbolaget Allra: Alexander Ernstberger. Foto: / ALLRADen utpekade nyckelfiguren och grundaren av skandalbolaget Allra: Alexander Ernstberger. Foto: / ALLRA
Den utpekade nyckelfiguren och grundaren av skandalbolaget Allra: Alexander Ernstberger.  Foto: / ALLRA

Allras fondchef får stanna kvar i häktet

Publicerad

Skandalbolaget Allras fondchef Olle Marcusson, 40, har suttit en månad på Kronobergshäktet. 

Han vill ut. 

Men tingsrätten gick på åklagarens linje. 

– Olle Marcusson, du får vara kvar i häkte ett tag till, sa domare Bertil Sundin till Allrachefen. 

Klockan 13 fördes Olle Marcusson in i sal 11, i Stockholms tingsrätt, av häktesvakterna. 

Han var klädd i jeansskjorta med uppkavlade ärmar och runt handlederna bar han handfängsel som låstes upp innan han slog sig ned på en stol bredvid advokaten. 

Domaren bad åklagaren att berätta om sina yrkanden.  

– Jag begär förlängd åtalstid till den 24 november, två veckor, och tillstånd för fortsatta restriktioner på samma häktningsskäl som tidigare, sa kammaråklagare Thomas Hertz. 

LÄS MER: Efterlysta direktörerna har spårats av polisen 

Advokat: "Vi bestrider att det föreligger sannolika skäl"

Stjärnadvokaten Per E Samuelsson kunde inte närvara och Marcusson försvarades därför av advokat Richard Schönmeyr under omhäktningsförhandlingen. 

– Vi bestrider att det föreligger sannolika skäl och i vart fall görs gällande att det inte föreligger kollusionsfara och att proportionalitetsprincipen medför att han inte bör vara häktad längre, sa Richard Schönmeyr. 

På åklagarens begäran beslutade rätten att förhandlingen skulle hållas bakom stängda dörrar. 

Domaren till direktören: "Du får vara kvar i häkte ett tag till"

Strax efter klockan 14 meddelade rätten sitt beslut. 

– Olle Marcusson är fortfarande på sannolika skäl misstänkt för trolöshet mot huvudman, grovt brott, och grovt bokföringsbrott, sa domare Bertil Sundin, och riktade sig sedan direkt mot den tidigare Allrachefen som satt med armarna i kors: 

 – Olle Marcusson, du får vara kvar i häkte ett tag till. 

Åklagare Thomas Hertz kommenterade efteråt. 

– Det var ett beslut som jag hade väntat mig, annars hade jag hävt häktningen. 

För en månad sedan, den 13 oktober, så häktades Olle Marcusson, vd för Allras fondbolag i Luxemburg, som på sannolika misstänkt för grov trolöshet mot huvudman och grovt bokföringsbrott. 

LÄS MER: Misstänkt nyckelperson häktades i Allra-härvan 

130 000 pensionssparare ska ha mjölkats av Allramännen

Samtidigt häktades Allras grundare och storägare Alexander Ernstberger, 31, som på sannolika skäl misstänkt för grov trolöshet mot huvudman. 

Det misstänkta brottet är kopplat till de hundratals miljoner kronor i PPM–pengar som 130 000 pensionssparare misstänks ha blivit blåsta på. Och i centrum finns bland annat Oak Capital. 

Oak Capital agerade mellanhand när Allra köpte värdepapper under 2012. Kammaråklagare Thomas Hertz hävdar att Allra betalade kraftiga överpriser på dessa värdepapper, vilket skulle ha varit upplägget när de misstänka i Allra-härvan påstås ha mjölkat PPM-spararna på pengar som sedan gick vidare till de utpekade nyckelpersonerna i Allra och Oak Capital i form av utdelningar. 

LÄS MER: Allra-ägarnas lyxliv – åkte på partyresa i privatjet

Samtliga misstänkta förnekar att de begått brott

Båda männen nekar till att deras gärningar i den så kallade Allrahärvan varit brottsliga. 

Men medan Alexander Ernsberger har medgett förlängd åtalstid, och att sitta kvar på Kronobergshäktet i ytterligare två veckor, har Olle Marcusson krävt en omhäktningsförhandling. 

Det finns även två män som är häktades i sin frånvaro och internationellt efterlysta i Allrahärvan: 

Ewran Mersin, 40, chef för Allras kontor/dotterbolag i Dubai, häktades den 23 oktober misstänkt för grov trolöshet mot huvudman. 

Mattias Bengtsson, 39, med koppling till bland annat Oak Capital, företaget som användes som mellanhand när Svensk Fondservice innan namnbytet till Allra, placerade fondspararnas pengar.

Samma dag som Ernstberger och Marcusson häktades, den 13 oktober, släpptes en annan Allradirektör som förnekar brott, Johan Bergsgård, 47, som fick passet beslagtaget av åklagare Thomas Hertz och fortfarande är misstänkt för grov trolöshet mot huvudman. Bergsgårds möjligheter att påverka eller försvåra utredningen bedömdes inte som tillräckliga för fortsatt häktning. 

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen