Finansmarknaderna över hela världen pressas av den nya bottennoteringen för råolja. Foto: Koji SasaharaFinansmarknaderna över hela världen pressas av den nya bottennoteringen för råolja. Foto: Koji Sasahara
Finansmarknaderna över hela världen pressas av den nya bottennoteringen för råolja.  Foto: Koji Sasahara
Oljepriset, en viktig indikator för den globala ekonomin, går på fredagen under 30 dollar – den lägsta siffran på 13 år. Foto: Axel ÖbergOljepriset, en viktig indikator för den globala ekonomin, går på fredagen under 30 dollar – den lägsta siffran på 13 år. Foto: Axel Öberg
Oljepriset, en viktig indikator för den globala ekonomin, går på fredagen under 30 dollar – den lägsta siffran på 13 år. Foto: Axel Öberg

Oljeraset pressar världens börser

Publicerad

Finansmarknaderna över hela världen pressas av den nya bottennoteringen för råolja. Oljepriset, en viktig indikator för den globala ekonomin, går på fredagen under 30 dollar – den lägsta siffran på 13 år.

Strax före klockan 10 på fredag förmiddag bröt priset för nordsjöolja (Brentolja) 30-dollarsvallen nedåt. Så billig har inte den viktigaste oljekvaliteten varit sedan februari 2003.

Vad handlarproffsen betalar för ett fat olja spelar inte så stor roll för svenskar i gemen, kan man tycka. När väl oljan passerat alla led för att bli bensin spelar framför allt skatter långt större roll än råvarupriset.

Men oljan är en extremt bra indikator på hur världsekonomin mår. Ju starkare tillväxt, desto mer glupande aptit på det svarta guldet.

 

LÄS OCKSÅ: Världsoro slår på bensinpriset

Som dyrast just före finanskrisen

Ett talande exempel är att oljan nådde sin högsta punkt i modern tid sommaren 2008, just innan finanskrisen bröt ut. Då snuddade priset vid 145 dollar per fat.

Starten på 2016 har präglats av ny oro över att jättenationen Kinas tillväxt – som många hoppas ska agera motor i den globala ekonomin – planar ut. Shanghai-börsen, som visserligen är stängd för utlänningar och bär tydliga spår av osund spekulation – har tappat kraftigt, och oron har spritt sig över hela världen.

Oljepriset har sedan årsskiftet fallit cirka 8 dollar, motsvarande drygt 21 procent.

 

LÄS OCKSÅ: Skräcksiffran i Fingerprint Cards

H&M ett av få glädjeämnen

Vid klockan tre svensk tid handlas de europeiska börserna tydligt på minus. Börserna i Frankfurt och London backar med 2,6 respektive 2,0 procent, och i Stockholm backar det breda indexet OMXSPI med 2,5 procent.

Detta trots att USA-börserna i går stängde tydligt upp, New York-börsen med 1,4 procent och Nasdaq-börsen med hela 2 procent.

En av få vinnaraktier i Stockholm är klädjätten H&M, som stiger 1,7 procent på en bra försäljningssiffra för december.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen