Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Oljebolagets toppar om misstänkta folkrättsbrottet

Lundin Petroleum-topparna Ian Lundin och Alex Schneiter har delgivits misstanke om medhjälp till grovt folkrättsbrott. Foto: OLLE SPORRONG
Alex Schneiter. Foto: LUNDIN PETROLEUM

2016 delgavs de misstanke om medhjälp till grovt folkrättsbrott i södra Sudan. 

Snart väntas åtal väckas mot Lundin Petroleum-topparna Ian Lundin och Alex Schneiter. 

– Hur kan två personer orsaka ett krig? Jag förstår inte det, säger Ian Lundin till DN. 

För två år sedan delgavs Lundin Petroleums ordförande Ian Lundin misstanke om medhjälp till grovt folkrättsbrott. Misstankarna gäller Lundin Oils verksamhet i södra Sudan mellan 1997 och 2003, när området härjades av inbördeskrig. Även vd:n Alex Schneiter är misstänkt. 

Det svenska oljebolaget Lundin Petroleum letade olja i Sudan under slutet av 1990-talet och början av 2000-talet och blev då starkt ifrågasatta.

Bakgrunden var misstankar om att bolaget bistått regimen att tvinga bort lokalbefolkningen med anledning av oljeprospektering – och Lundin Petroleum har senare blivit misstänkt för att ha begått folkrättsbrott i regionen. 

Regeringen har gett åklagare klartecken och snart väntas åtal väcka, vilket SvD tidigare har rapporterat om.  

Ian Lundin om misstankarna om folkrättsbrott

Rapporter från FN, Christian Aid 2001 och European Coalition on Oil in Sudan har dragit slutsatsen att inbördeskriget i södra Sudan förvärrades av oljebolagens intåg.

Topparna berättar för DN att de hade ett avtal med regeringen som skulle stå för säkerheten. De uppskattar antalet soldater som bevakade företagets oljeborrplats till ”kanske ett dussin”. I rapporterna har militärens agerande för att skydda oljeområdet liknats vid slakt av befolkningen, skriver DN. 

I en intervju med tidningen berättar Ian Lundin att de direkt efter att ha fått kännedom om anklagelserna 2000 försökte ta reda på vad som låg bakom dem. 

– Det fanns konflikter – vid ett tillfälle blev vår borrigg attackerad. Men vi bevittnade aldrig attacker mot civila, säger han till DN. 

Lundin: ”Juridisk mumbo jumbo”

– Jag förnekar inte att det förekommit lidande – men att välja ut och säga att det är Lundin Petroleums verksamhet som lett till detta är ett stort steg, fortsätter han. 

Ian Lundin kallar den rättsliga processen för ”juridisk mumbo jumbo”. 

– Anklagelserna är väldigt svåra att förstå. För mig är det juridiskt mumbo jumbo. Jag förstår inte vad det är jag och Alex egentligen anklagas för. Att ha orsakat en konflikt. Men hur kan två personer orsaka ett krig? Jag förstår inte det, säger han. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!