Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ola lever ett liv i lyx – riskerar att bli hemlös

Ola, 51, hade en miljonskuld hos Skattemyndigheten. Foto: TV3
Ola hade misskött sin ekonomi längre tid. Foto: TV3

Golvläggaren Ola, 51, från Eskilstuna lever lyxliv på lånad tid.

Han spenderar stora summor på presenter och resor samtidigt som miljonskatteskulden tickar på. Kronofogden hotar att ta hans hus.

– Jag visste att det var illa, men inte så illa, säger Ola.

Ola tjänade bra som golvläggare och egen företagare. Men han levde långt över sina tillgångar.

Han varken betalade skatt eller lämnade deklarationer. Skatteverket skönstaxerade Ola vars skatteskuld snabbt växte till nästan en miljon kronor.

Dolde sanningen – får hjälp i ”Lyxfällan”

– Jag har stoppat huvudet i sanden och bara kört på i stället. Skjutit allting åt sidan, säger Ola i ”Lyxfällan” i TV3. Det var en kollega till honom som kontaktade programmet.  Ola hade minst sagt dålig koll på sin ekonomi och Kronofogden hotade med exekutiv auktion på hans villa.

Ola riskerade hemlöshet av skäl som han hemlighållit för nära och kära. Ingen anade att han hade skulder upp över öronen.

– Det är klart jag skäms, det är därför jag dolt allting, säger han.

Ola, 51, tröstas av programledaren Frida Boisen i ”Lyxfällan” Foto: TV3

Egenföretagaren gillade att unna sig lyx i vardagen. Han åt ofta på restaurang och köpte fina viner på Systembolaget. På ett år handlade han för 24 000 kronor på Systemet.

Ola köpte även presenter till dåvarande fästmön och reste på fina semestrar utomlands. Posten ”övriga utgifter” uppgår till 320 000 kronor på ett år och Ola går back 46 800 per månad.

Skulderna tornar upp sig och när ”Lyxfällan” går igenom Olas ekonomi kommer man fram till att han har slagit ”säsongsrekord” i skulder – 2,7 miljoner kronor. Detta var dock inklusive lånet för huset.

Ola i Eskilstuna hoppas bli helt skuld fri om han säljer sitt hus och flyttar till ett enklare boende. Foto: TV3

När Expressen pratar med Ola nu, någon månad efter tv-inspelningen, känner han sig lättad. Han fick behålla sitt hus i Eskilstuna, men planerar att sälja det.

”Inga utsvävningar längre”

– Om jag säljer huset hoppas jag kunna betala av alla mina skulder. Sedan kan jag starta om på nytt. Jag är singel och behöver inte eget hus att bo i, berättar han.

Tidigare kände han sig pressad av skulderna och av att leva med en lögn. Han har träffat en psykolog för att komma till rätta med problemen.

– Jag har haft svårt att sköta pengar sedan en lång tid tillbaka. Men jag har fått hjälp att lära mig nu och har bra koll på min ekonomi. Det är matlåda varje dag, inga utsvävningar längre och jag betalar min skatt vartefter. 

Fotonot: ”Lyxfällan” sänds tisdagar 20.00 på TV3, Viafree och Viaplay.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!