Flygplan av typen Falcon 7X, som Anderssons bolag Kvalitema nyligen köpte från SCA och Sandvik.

Flygplan av typen Falcon 7X, som Anderssons bolag Kvalitema nyligen köpte från SCA och Sandvik.

Okände miljardären köper SCA:s flygbolag

Publicerad

Han kallas för kungen av Rinkeby och äger fastigheter i miljonprogrammen för miljarder.

Nu avslöjar Dagens industri att Mikael Andersson, 44, har köpt SCA:s skandalomsusade flygbolag Bromma Business Jet.

Affären gjordes med lånade pengar.

Mikael Andersson, 44, styr över ett imperium med fastigheter för 20 miljarder kronor.

Han är inte känd av många utanför finansvärlden. Samtidigt är näringslivsdoldisens intresse för dyra bilar och båtar omtalat i fastighets- och finanskretsar.

Utanför kontoret på Strandvägen står ibland hans Maybach, en lyxsedan för 2 miljoner kronor, parkerad, enligt Di.

Han kontrollerar 90 procent av aktierna i det anonyma bolaget Kvalitena, som är huvudägare i bostadsbolaget D Carnegie & Co med hyreshus för över 12 miljarder kronor i miljonprogramförorter som Rinkeby och Husby. Bolaget har, enligt Di, lånat nära 7 miljarder.

Själv är han sedan många år skriven på fashionabla Avenue de Princesse Grace 11 i Monte Carlo. Han flyttade ut 2001, enligt Skatteverket. Men flera källor till Di vittnar om att han ofta syns på Strandvägen i Stockholm.

 

LÄS OCKSÅ: Affärsmannen köpte rekordlägenheten

Köpte skandalflygbolag

Dagens industris reporter Gustaf Tapper avslöjar nu att Anderssons bolag Kvalitena köpt SCA:s och Sandviks skandalomsusade flygbolag Bromma Business Jet. Kvalitena, som köpte flygbolaget tog samtidigt ett obligationslån på 600 miljoner kronor för att finansiera affären.

Claes Wollter, som äger 10 procent av bolaget, säger till Di att han inte varit insatt och inte har röstat i frågan.

– Jag vill inte argumentera emot mina egna kompisar i bolaget, men jag tycker att flygplan, båtar och bilar förlorar man alltid pengar på, säger han till Di.

Enligt uppgift till Di ska Mikael Andersson redan under förra våren ha köpt ett första privatplan i USA för nära 100 miljoner kronor, så flottan består av tre flygplan.

Di har inte har lyckats nå Mikael Andersson för kommentarer.

 

LÄS OCKSÅ: Margot Wallströms lön från lotteriet fortfarande hemlig

 

 

Följ Dina Pengar på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen