Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Okände miljardären köper SCA:s flygbolag

<p>Flygplan av typen Falcon 7X, som Anderssons bolag Kvalitema nyligen köpte från SCA och Sandvik.<br></p>

Han kallas för kungen av Rinkeby och äger fastigheter i miljonprogrammen för miljarder.

Nu avslöjar Dagens industri att Mikael Andersson, 44, har köpt SCA:s skandalomsusade flygbolag Bromma Business Jet.

Affären gjordes med lånade pengar.

Mikael Andersson, 44, styr över ett imperium med fastigheter för 20 miljarder kronor.

Han är inte känd av många utanför finansvärlden. Samtidigt är näringslivsdoldisens intresse för dyra bilar och båtar omtalat i fastighets- och finanskretsar.

Utanför kontoret på Strandvägen står ibland hans Maybach, en lyxsedan för 2 miljoner kronor, parkerad, enligt Di.

Han kontrollerar 90 procent av aktierna i det anonyma bolaget Kvalitena, som är huvudägare i bostadsbolaget D Carnegie & Co med hyreshus för över 12 miljarder kronor i miljonprogramförorter som Rinkeby och Husby. Bolaget har, enligt Di, lånat nära 7 miljarder.

Själv är han sedan många år skriven på fashionabla Avenue de Princesse Grace 11 i Monte Carlo. Han flyttade ut 2001, enligt Skatteverket. Men flera källor till Di vittnar om att han ofta syns på Strandvägen i Stockholm.


LÄS OCKSÅ: Affärsmannen köpte rekordlägenheten

Köpte skandalflygbolag

Dagens industris reporter Gustaf Tapper avslöjar nu att Anderssons bolag Kvalitena köpt SCA:s och Sandviks skandalomsusade flygbolag Bromma Business Jet. Kvalitena, som köpte flygbolaget tog samtidigt ett obligationslån på 600 miljoner kronor för att finansiera affären.

Claes Wollter, som äger 10 procent av bolaget, säger till Di att han inte varit insatt och inte har röstat i frågan.

– Jag vill inte argumentera emot mina egna kompisar i bolaget, men jag tycker att flygplan, båtar och bilar förlorar man alltid pengar på, säger han till Di.

Enligt uppgift till Di ska Mikael Andersson redan under förra våren ha köpt ett första privatplan i USA för nära 100 miljoner kronor, så flottan består av tre flygplan.

Di har inte har lyckats nå Mikael Andersson för kommentarer.


LÄS OCKSÅ: Margot Wallströms lön från lotteriet fortfarande hemligFölj Dina Pengar på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!