Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Okänd miljardär bakom upprop mot utvisningar

Flera av Sveriges mäktigaste företagstoppar samlas nu i ett uppror mot Migrationsverkets kompetensutvisningar. Bakom upproret står miljardären Jenny Lindén Urnes. Foto: / PRIVAT
Jacob Wallenberg är ett av namnen bakom initiativet. Foto: / TT NYHETSBYRÅN
Stefan Persson, styrelseordförande och huvudägare i H&M. Foto: / TT NYHETSBYRÅN

Sveriges mäktigaste företagstoppar samlas nu i ett upprop mot Migrationsverkets kompetensutvisningar, berättar Dagens Industri. Bakom uppropet står landets skyggaste miljardär Jenny Lindén Urnes, arvtagare till ett av Sveriges största familjeföretag.

– Så länge kompetenta människor blir utvisade på så här absurda grunder måste man fortsätta sätta press på regering och riksdag, säger hon.

Under torsdagskvällen gick 30 av Sveriges mest kända företagsledare ut i ett upprop mot kompetensutvisningar, i Dagens Industri. Bland namnen bakom initiativet finns Jacob och Marcus Wallenberg, HM:s Stefan Persson, Klarnagrundaren Sebastian Siemiatkowski – och Jenny Lindén Urnes.

Sedan hon tog över familjeföretaget Lindéngruppen har hon i stort sett aldrig uttalat sig i media, men kliver nu fram som den drivande kraften bakom protesten:

– Jag tog initiativ till det här uppropet eftersom jag personligen känner ett starkt engagemang i frågan. Så länge som driftiga och kompetenta människor blir utvisade på så här absurda grunder måste man fortsätta sätta press på regering och riksdag för att få till en förändring, säger Jenny Lindén Urnes.

 

LÄS MER: Jenny, 44, är Sveriges okända mångmiljardär 

 

Anlitade konsult

Johan Attby är entreprenör, ängelinvesterare och vd för techbolaget Fishbrain. Han har själv förlorat en anställd på grund av en mindre miss i ansökan om uppehållstillstånd, och ställer sig nu bakom uppropet.

– Vi anlitade en konsult för att alla papper skulle fyllas i på rätt sätt för en anställd, men sen visade det sig att vi hade skaffat fel typ av försäkring, så då utvisades han ändå. Det kostar oss minst 100 000 kronor att anställa en ny programmerare – försäkringen som vi hade missat kostade några hundralappar, säger Johan Attby.

Det har rapporterats flera gånger om högutbildade personer som utvisats efter mindre missar i ansökan om arbetstillstånd. Det har rört sig om att för få semesterdagar tagits ut, att semesterersättningen betalats ut på fel sätt eller att arbetsgivaren tecknat fel typ av försäkring för den anställde.  Expressen var först med att berätta om den amerikanska studenten Miranda Andersson, som i höstas fick ett utvisningsbeslut efter att tillfälligt ha fört över pengar till sina föräldrars konto.

 

LÄS MER: Miranda får inte stanna i Sverige: ”Förstår inte” 

 

”Så genant att man kan skratta åt det”

Ett av de andra namnen bakom uppropet är Richard Båge, affärsängel och entreprenör, bland annat känd från Draknästet i SVT.

– Det här är en fråga som många företagare är väldigt oroade över, säger han.

– Vi svenskar är stolta över att vara solidariska och visa medmänsklighet i världen. Det vore ju otroligt skrattretande om ryktet spreds att man inte kan komma hit om man vill jobba och bidra. Situationen just nu är verkligen så genant att man kan skratta åt den, säger Richard Båge.

Jenny Lindén Urnes:

– Jag tycker att den vägledande principen bör vara att människor som bidrar till företag och samhällsbygget i stort bör bemötas med perspektivet ”hur kan vi underlätta?” snarare än ”hur kan vi sätta upp hinder?”

Vad måste göras?

Johan Attby: 

– Processen för ansökan om arbetstillstånd måste förenklas, och regeltolkningen måste förändras.

 

Richard Båge: 

– Reglerna måste bli enklare och tydligare – använd sunt bondförnuft. 

 

Jenny Lindén Urnes:

– Exakt hur ett regelverk ska utformas kan inte jag bedöma, det är politikens uppgift. Men vi kan som företagare, ägare och medborgare ställa krav på en viss grad av rimlighet i vårt rättssystem.

 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!