Efter bytet av de nya sedlarna ökar nu risken för för bedrägerier och svarta pengar i omlopp. Foto: RIKSBANKEN

Efter bytet av de nya sedlarna ökar nu risken för för bedrägerier och svarta pengar i omlopp.

 Foto: RIKSBANKEN

Ökad risk för svarta pengar efter sedelbyte

Publicerad

När alla sedlar byts ut ökar risken för bedrägerier.

Arbetet för att förhindra penningtvätt pågår på flera håll.

– Sedelbytet kommer medföra en ökad risk för att svarta pengar kommer in i det finansiella systemet, säger Åsa Arffman, bankjurist på Svenska bankföreningen.

Så småningom kommer alla kontanter vi har haft fram till nu, förutom tiokronan, att bli ogiltiga. I omställningen från gamla kontanter till nya öppnas luckor för bedrägerier och penningtvätt.

– De ”svarta pengar” som finns där ute måste bytas ut mot nya sedlar för att kunna användas, detta ökar givetvis risken för att svarta pengar kommer in i systemet. Bankkunder behöver därför vara beredda på att svara på fler frågor när de byter ut gamla sedlar mot nya, säger Åsa Arffman, bankjurist på Svenska bankföreningen.

Det är oklart hur många domar om penningtvätt som kommit de senaste åren, men i och med en uppdatering av penningtvättslagen 2014 så kommer det att finnas bättre statistik längre fram. Klart är att Sverige har en låg andel penningtvättsbrott i jämförelse med andra länder.

Kritik mot 1000-lappen

En kritik som kommit i och med de nya sedlarna är att 1000-kronorssedeln fortsatt tillverkas. Privatekonomiska experten Annika Creutzer ifrågasätter i en krönika i Din ekonomi-bloggen beslutet att fortsätta tillverka lappen, som hon menar är ansedd som en "skurkvaluta".

Mårten Gomer, teknisk expert på Riksbanken, berättar att frågan behandlades i projektet, men att argumenten för tusenlappen vägde tyngre än argumenten emot den.

– 500 kronor är en låg högsta valör, det är högt tryck på 500-lappen. Man måste ha möjlighet att spara i kontanter om man vill, då är 500-lappen låg, allt kan inte ligga på den, säger Mårten Gomer.

Dokumentationskrav vid inväxling

Pengar som har blivit ogiltiga kan växlas in hos Riksbanken. Vid inväxlingen tillämpar Riksbanken penningtvättslagen, vilket bland annat innebär att i vissa fall efterfråga kvitto eller annan dokumentation om var pengarna kommer ifrån.

– Om det är över 10 000 kronor så begär vi underlag för var pengarna kommer ifrån. Man kan inte heller dela upp summan genom att skicka in flera ärenden, det har vi koll på, säger Mårten Gomer.

Om något verkar misstänkt, exempelvis om någon skickat in flera ärenden, kan underlag begäras även för mindre belopp.

Ökad säkerhet inom handeln

Bengt Nilervall på branschorganisationen Svensk handel har inte upplevt att deras medlemmar är oroliga över säkerheten i och med de nya sedlarna.

– Bytet sker i handeln, så det påverkar oss – det kommer till exempel vara mycket mer kontanter i butikerna. Men vi informerar våra medlemmar om hur de kan göra för att se över sina rutiner, att de behöver lära sig hur de nya sedlarna ser ut, och hur de uppgraderar kontanthanteringssystemet bland annat, säger han.

Penningtvättslagen påverkar inte deras medlemmar i så stor utsträckning, berättar Bengt Nilervall.

– Det är när kunden handlar för mer än 15 000 euro som handlare behöver ta uppgifter, det är mer aktuellt för båt- och bilförsäljare. Hos våra medlemmar är det någon enstaka guld- och smyckesbutik som berörs.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen