OECD: Global minimiskatt för företag

Om två år ska alla större företag verksamma inom 136 länder beskattas med 15 procent. Det meddelade OECD i dag.

Förslaget kommer att omfördela 125 miljarder dollar från de hundra största företagen till länder världen över, rapporterar Omni

Från och med 2023 ska en global minimiskatt för företag införas. Skattenivån är 15 procent om kommer att gälla för stora företag inom 136 länder. Det meddelade OECD i dag. 

Efter år av förhandlingar kom 136 av de 140 medlemmarna i OECD, G20 och BEPS, som är ett arbete rörande skattefrågor inom OECD, överens. 

Löfte om att skatten inte kommer att höjas vid ett senare tillfälle och att småföretag inte omfattas av förslaget var de detaljer som fick många av de inbitna skeptikerna, likt Irland, att säga ja. Det är bara Kenya, Nigeria, Pakistan och Sri Lanka som står utanför överenskommelsen. 

Länderna som gått samman omfattar tillsammans 90 procent av hela världens BNP, enligt OECD.

Enligt organisationen kommer förslaget att omfördela 125 miljarder dollar från de hundra största företagen till länder världen över. 

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!