"Det var bedrövligt förra året, och i år har det inte börjar bättre", säger Avanzas sparekonom Claes Hemberg."Det var bedrövligt förra året, och i år har det inte börjar bättre", säger Avanzas sparekonom Claes Hemberg.
"Det var bedrövligt förra året, och i år har det inte börjar bättre", säger Avanzas sparekonom Claes Hemberg.
Den 4 februari ger SEB besked om hur kvartalet och året gått. Foto: Jonathan NäckstrandDen 4 februari ger SEB besked om hur kvartalet och året gått. Foto: Jonathan Näckstrand
Den 4 februari ger SEB besked om hur kvartalet och året gått. Foto: Jonathan Näckstrand
Den andra folkaktiebanken, Swedbank, ger besked den 2 februari. För året hittills är facit minus 4,6 procent. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/Svd/TtDen andra folkaktiebanken, Swedbank, ger besked den 2 februari. För året hittills är facit minus 4,6 procent. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/Svd/Tt
Den andra folkaktiebanken, Swedbank, ger besked den 2 februari. För året hittills är facit minus 4,6 procent. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/Svd/Tt
Den näst mest spridda aktien, Ericsson, fick en riktig känga av marknaden för onsdagens rapport och föll med mer än 5 procent. Foto: Thomas EngströmDen näst mest spridda aktien, Ericsson, fick en riktig känga av marknaden för onsdagens rapport och föll med mer än 5 procent. Foto: Thomas Engström
Den näst mest spridda aktien, Ericsson, fick en riktig känga av marknaden för onsdagens rapport och föll med mer än 5 procent.  Foto: Thomas Engström
Värst är det för Boliden, som fram till onsdagen tappat 17,5 procent sedan årsskiftet. Foto: Ingvar Karmhed / Svd / TtVärst är det för Boliden, som fram till onsdagen tappat 17,5 procent sedan årsskiftet. Foto: Ingvar Karmhed / Svd / Tt
Värst är det för Boliden, som fram till onsdagen tappat 17,5 procent sedan årsskiftet.  Foto: Ingvar Karmhed / Svd / Tt
Den aktie som flest svenskar har är Telia Sonera, med drygt en halv miljon ägare. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/Svd/TtDen aktie som flest svenskar har är Telia Sonera, med drygt en halv miljon ägare. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/Svd/Tt
Den aktie som flest svenskar har är Telia Sonera, med drygt en halv miljon ägare.  Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/Svd/Tt

Ödesdagarna för dina aktier närmar sig

Publicerad

Börsåret hittills har gett ägarna till de vanligaste, så kallade folkaktierna, en klump i magen.

– Det var bedrövligt förra året, och i år har det inte börjar bättre, säger Avanzas sparekonom Claes Hemberg till Dina Pengar.

Så här har det gått – och här är datumen du ska hålla koll på.

Eländesbuden från Kina har inte slutat att komma, trots att Stockholmsbörsen repat sig något från den värsta frossan. Botten hittills var torsdagen den 21 januari, då börsens breda index OMXSPI stängde på minus 11,5 procent sedan årsskiftet. En vecka senare hade indexet återhämtat sig till minus 6,9 procent.

Aktier med fler än 100 000 aktieägare är inte immuna bara för att de är stora, flera av dem har tappat mer än börsen som helhet.

– Folkaktierna har uppenbara problem. Teknikbolagen, som Ericsson och Telia, lider av att branscherna går sämre och att konkurrensen hårdnar. Bankerna har problem med Bryssel, med nya EU-regler. Boliden och SSAB har problem för att de är råvarubolag, säger Avanzas sparekonom Claes Hemberg.

 

LÄS OCKSÅ: Börsfall – därför ska du inte få pensionspanik

Gruvjätten största förloraren

Värst är det för Boliden, som fram till onsdagen tappat 17,5 procent sedan årsskiftet. Aktieägarna kommer att hållas på halster till den 11 februari innan gruvbolaget ger besked om hur 2015 avslutades.

Illa är det även för Wallenbergarnas bank SEB. Vid onsdagens stängning hade aktien fallit med 9,7 procent sedan årsskiftet, och har smittat av sig på maktbolaget Investor. Den 4 februari ger SEB besked om hur kvartalet och året gått.

Den andra folkaktiebanken, Swedbank, ger besked den 2 februari. För året hittills är facit minus 4,6 procent.

Den aktie som flest svenskar har är Telia Sonera, med drygt en halv miljon ägare. Aktien, som 2000 lanserades som en ”säker investering” av näringsministern Björn Rosengren, kostade då 85 kronor. Onsdagens stängningskurs låg på 39,29. Aktien hade fram till onsdagen backat med 6,9 procent under året. Den 29 januari är det dags för Telia Soneras bokslut.

 

LÄS OCKSÅ: Spotifys hemliga börsplaner

"Sparare som får kallsupar"

Många aktieägare i Telia har inte andelar i andra bolag, och är därmed sårbara.

– De som äger folkaktier är ofta passiva sparare som får kallsupar när årsbeskeden kommer, säger Claes Hemberg.

Ståljätten SSAB har backat 9,5 procent sedan årsskiftet. Aktieägarna får dock tåla sig ända fram till den 12 februari för att veta hur det gått.

Den näst mest spridda aktien, Ericsson, fick en riktig känga av marknaden för onsdagens rapport och föll med mer än 5 procent. Den fadäsen står för merparten av årets nedgång på 6,5 procent.

På torsdagen var det H&M-aktiens tur att bli tilltvålad. Aktien faller drygt 4 procent, men hade fram till onsdagsstängningen stått emot med en nedgång på blygsamma 2 procent under året.

Den enda folkaktien som står på plus för året är Volvo, som stigit med 1,8 procent. Frågan är om aktien ligger kvar på rätt sida strecket fram till den 5 februari, då det är rapportdags för lastvagnsjätten från Göteborg.

 

LÄS OCKSÅ: Här är sajten som kraschar din Iphone

 

Följ Dina Pengar på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen