Ingvar Kamprads första fru och mamma till hans dotter, Kerstin Wadling, avled i sviterna av tuberkulos. Foto: - - / INTERNETIngvar Kamprads första fru och mamma till hans dotter, Kerstin Wadling, avled i sviterna av tuberkulos. Foto: - - / INTERNET
Ingvar Kamprads första fru och mamma till hans dotter, Kerstin Wadling, avled i sviterna av tuberkulos.  Foto: - - / INTERNET
Ingvar Kamprad skulle alltid komma att bära med sig tragedin i att hans första äktenskap kraschade. Foto: PATRIK ÖSTERBERG / ALL OVER PRESS PATRIK C ÖSTERBE ALL OVER PRESS SWEIngvar Kamprad skulle alltid komma att bära med sig tragedin i att hans första äktenskap kraschade. Foto: PATRIK ÖSTERBERG / ALL OVER PRESS PATRIK C ÖSTERBE ALL OVER PRESS SWE
Ingvar Kamprad skulle alltid komma att bära med sig tragedin i att hans första äktenskap kraschade.  Foto: PATRIK ÖSTERBERG / ALL OVER PRESS PATRIK C ÖSTERBE ALL OVER PRESS SWE
En kondoleansbok bredvid ett tänt ljus och ett fotografi på Ingvar Kamprad framställt på Ikea-museet i Älmhult. Foto: / TT NYHETSBYRÅNEn kondoleansbok bredvid ett tänt ljus och ett fotografi på Ingvar Kamprad framställt på Ikea-museet i Älmhult. Foto: / TT NYHETSBYRÅN
En kondoleansbok bredvid ett tänt ljus och ett fotografi på Ingvar Kamprad framställt på Ikea-museet i Älmhult. Foto: / TT NYHETSBYRÅN
Ingvar Kamprad och sönerna Jonas, Mathias och Peter. Foto: IKEAIngvar Kamprad och sönerna Jonas, Mathias och Peter. Foto: IKEA
Ingvar Kamprad och sönerna Jonas, Mathias och Peter. Foto: IKEA

Ödesåren som ändrade allt för Kamprads dotter

Publicerad
Uppdaterad

En mamma som var märkt av tuberkulos, en förmögen pappa och tre bröder som hon inte fick träffa under uppväxten.

1960-talet var ödesdecenniet som kom att forma Annika Kihlbloms liv – och berövade henne makten över Ikea-imperiet och relationen till Ingvar Kamprad och hans nya familj.

– Jag tror att Ingvar kände en väldig dysterhet och sorg över att första äktenskapet sprack, säger Bertil Torekull, Ingvar Kamprads vän och levnadstecknare.

Expressen har tidigare berättat om hur Annika Kihlblom, 59, föddes av tonåriga föräldrar som lät adoptera bort den nyfödda 1958.

Flickan fann en varm, välkomnande famn hos Ingvar Kamprad, 32, och dennes hustru Kerstin Wadling, som inte hade fått några egna barn under sina åtta år som äkta makar.  

Kerstin Wadling, Ingvar Kamprads första hustru. Foto: - - / INTERNET

LÄS MER: Därför saknas Kamprads dotter på dödsannonsen

Annika Kihlblom – barnet som skulle rädda äktenskapet

Ingvar Kamprad hade i stället begravt sig i arbetet och hans hängivenhet till möbelföretaget, som samma år öppnade sitt första varuhus i en ombyggd snickerifabrik i Älmhult, hade gått ut över äktenskapet. 

– Jag hade ju inte precis åttatimmarsdag och var mycket ute och reste. Ville hon följa med? Nej, hon föredrog för det mesta att stanna hemma. Sakta men säkert drevs vi åt olika håll och trodde det berodde på att vi inte hade några egna barn trots att vi försökt, undersökts och så gärna ville ha, berättade Ingvar Kamprad i Bertil Torekulls bok "Historien om Ikea".  

Ett par år tidigare, 1956, hade Ingvar Kamprad förlorat sin älskade mor till cancern och äktenskapet hade börjat dala efter vad han beskrev som "några fåtal lyckliga år". 

Flickan var tänkt att rädda, inte bara äktenskapet, utan även möbelimperiets framtid. Arvtagerskan, som Ingvar Kamprads pappa Feodor varsamt hade burit i sina händer och presenterat som "hon som ska ta över efter Ingvar". 

En av Annika Kihlbloms passioner: hästar.

LÄS MER: Ingvar Kamprads hemliga uppgörelse med dottern

Skilsmässan fick "bittert eftermäle" när kontakten bröts

De orimliga förväntningarna på flickebarnet skulle komma på skam.

Kerstin Wadlings och Ingvar Kamprads gemensamma kärlek till barnet räckte inte för att blåsa liv i deras känslor till varandra. Annika Kihlblom skulle heller aldrig få chansen att axla möbelkungens mantel och slå sig ner på Ikeatronen. 

1961 blev skilsmässan officiell. Och det blev en olycklig sådan. 

– När vi äntligen beslöt att skiljas upplevde jag det som ett personligt fiasko och sådant klarar jag inte, berättade Ingvar Kamprad i "Historien om Ikea". 

Den som drabbades hårdast av uppbrottet var sannolikt Annika Kihlblom. 

Det närmaste decenniet skulle flickan inte få träffa sin pappa, och hon skulle få tre bröder som hon under sin barndom aldrig fick möjlighet att bygga en relation till. 

– Skilsmässan tog mig hårt, jag saknade den lilla, berättade Ingvar Kamprad för Bertil Torekull, och vittnade om att den fick "ett bittert eftermäle".  

Ingvar Kamprad anförtrodde den den sorgliga berättelsen om förstqa äktenskapet till sina vän och levnadstecknare, författaren Bertil Torekull. Här besökte Torekull minnesstunden för Ingvar Kamprad. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVP

LÄS MER: Korv för 5 kronor: Spelet bakom Kamprads beslut

Annika Kihlblom fick växa upp utan pappa Ingvar Kamprad

Ingvar Kamprad och dottern Annika Kihlblom fortsatte hållas åtskilda medan åren gick, och flickan växte upp utan pappans närvaro. 

– Jag fick inte se min dotter på lång tid. Jag kunde bara längta efter den där lilla ungen jag mindes, berättade Ingvar Kamprad. 

Nyligen så svarade Annika Kihlblom för P4 Kronoberg på frågan om varför hon under hela sitt liv varit borta från offentligheten. 

– Jag har ju inte vuxit upp med Ingvar och min mamma och han skilde sig när jag var liten, det har liksom inte funnit någon anledning. 

Ingvar Kamprad och Annika Kihlblom fick i stället bygga en ny relation, som två vuxna människor. De träffades regelbundet under årens lopp. 

Ingvar Kamprad avled efter en tids sjukdom den 27 januari. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

LÄS MER: Kamprads hemliga plan – gömd i ett kassaskåp

Annika Kihlblom: "Jag har ju ingenting med Ikea att göra"

Ingvar Kamprad gav sönerna Ikeas fastighets- och finansföretag Ikano, som blev självständigt i slutet av 1980-talet. 

– Nej, det kommer jag inte att få, jag har ju ingenting med Ikea att göra som företag, svarade Annika Kihlblom i en sällsynt intervju från 2011, när tidningen Aftonbladet frågade henne om hon skulle få en liknande bit av Ikeakakan.  

Ingvar Kamprad gav i stället Annika Kihlblom en uppgörelse som gjorde henne ekonomiskt oberoende. 

– Jag är nöjd och glad med den uppgörelse vi har, berättade hon under intervjun med Aftonbladet. 

Ingvar Kamprads söner: Jonas, Mathias och Peter Kamprad, fick ta över Ikeas avknoppade fastighets- och finansbolag, Ikano. Dottern Annika Kihlblom slöt istället en uppgörelse med Ingvar Kamprad. Foto: / IKEA

Genom hästgården fann Ingvar Kamprads dotter sitt paradis

I vuxen ålder har hon byggt upp en egen familj och kunnat ägna sig åt sin passion: hästarna på gården hon köpt norr om Stockholm. 

I Sverige har Annika Kihlblom och hennes familj haft ett smultronställe i form av fritidshuset, men hon tycker även om att resa och har de senaste åren besökt flera kontinenter. 

För Ingvar Kamprad skulle skilsmässan från Kerstin Wadling, och hur han missade sin dotters uppväxt, hemsöka honom för resten av livet. 

Hans första hustru, mamman till hans dotter, avled i sviterna av tuberkulos under 1990-talet. 

– Min fd hustru och jag hann försonas innan hon gick bort. Men hela saken smärtar mig, det gör ännu ont. Jag tyckte att jag var en riktig skit. Satsade jag verkligen allt jag kunde eller var vi kanske för olika från begynnelsen? anförtrodde sig Ingvar Kamprad till Bertil Torekull. 

Ingvar Kamprads dödsannons i Smålandsposten, där endast sönerna fanns med som undertecknare.

LÄS MER: Dödsannons för Kamprad med en välbekant symbol

Så hölls Annika Kihlblom utanför pappans dödsannons

Att Ingvar Kamprad beslutade sig för att låta Annika Kihlblom få ärva en lika stor del av hans privata förmögenhet, som uppskattas till 750 miljoner kronor, som sönerna kan ses som ett kvitto på hur mycket han höll av dottern. Hon som var tänkt att ta över stafettpinnen när han gick vidare. 

Samtidigt vittnar sönernas dödsannons för Ingvar Kamprad i Smålandsposten, där Annika Kihlbloms namnteckning saknades, om hur hon berövades en relation till sina yngre bröder under de viktiga uppväxtåren. 

– Jag har aldrig hört dem yttra ett ord om henne, har Bertil Torekull, den enda som fått intervjua bröderna under långa, öppenhjärtiga samtal, tidigare berättat om deras förhållande till storasystern.  

Och det är till och med osäkert om hon kommer närvara vid begravningen, "i kretsen av de närmaste", som bröderna nämner i annonsen. 

– Har jag möjlighet så vill jag det så klart, sa Annika Kihlblom när P4 Kronoberg frågade henne om hon skulle vara med under ceremonin. 

Expressen har sökt Annika Kihlblom.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen