Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ockupanterna tog över deras hus på solkusten

Syskonen Lisbeth och Jörn Hokholt utanför huset i Spanien.
Foto: Privat
Jörns fall har fått stor medial uppmärksamhet både i Spanien och i Norge.
Foto: Privat
Ockupanterna har odlat cannabis på familjens terrass.
Foto: Privat
Polisen har varit vid huset flera gånger men kan inte kasta ut ockupanterna innan det finns ett domstolsbeslut.
Foto: Privat
Jörn Hokholt med hustrun Vibeke Taranger.
Foto: Privat

Skandinaver som köpt hus på spanska solkusten varnas nu för ockupanter som bryter sig in och tar över bostaden när ägaren är borta.

Jörn Hokholt, 67, har kämpat i spansk domstol i snart ett år för att få tillbaka familjens hus i Costa del sol.

Samtidigt bor ockupanterna kvar i huset där de bland annat odlar cannabis på terrassen – medan Jörn får stå för el, vatten och avgifter.

– Det är helt obegripligt hur rättsväsendet fungerar här, säger han.

Jörn Hokholt och hans syster Lisbeth, båda från Norge, ärvde huset i Torre del mar på solkusten i Spanien av sin mor. Huset har varit i familjens ägo sedan 1960-talet.

Men sedan snart ett år är huset ockuperat av en grupp obehöriga personer. Och enligt spansk lag har ägaren ingen rätt att slänga ut dem utan ett domstolsbeslut.

Två gånger har Jörn Hokholt haft ärendet uppe i spansk domstol. Båda gångerna har domaren viftat bort det.

Senast med förklaringen att huset inte är familjens primära bostad och att fallet därför inte prioriteras.

– Det är helt obegripligt hur rättsväsendet fungerar här. Men ockupanterna känner till situationen och kan lugnt bo kvar i vårt hus, säger Jörn Hokholt.

Fick larm om inbrott

Mardrömmen började i slutet av förra sommaren när Jörn larmades om att någon brutit sig in i huset som då stod tomt när familjen var hemma i Norge. Det var ett gäng husockupanter som slagit till.

Jörn reste ned till huset och fick en brysk lektion i spansk fastighetslagstiftning. Den innehöll en del märkliga turer.

– Man kan inte kasta ut ockupanterna om de varit i huset i mer än 48 timmar utan att tillkalla polisen. Och polisen får inget göra utan ett domstolsbeslut, säger Jörn Hokholt.

Familjen befann sig i ett moment 22, och gör så fortfarande.

Ärendet har varit uppe i den lokala domstolen i Malaga. Båda gångerna har domaren avvisat det. I september ska fallet upp igen.

Under tiden har ockupanterna härjat fritt i huset, familjens älskade ”Casa Elsa”. Jörn kommer inte ens in på tomten för att stänga av el och vatten, så när räkningarna kommer får han vackert betala.

På terrassen växer en cannabisplanta och delar av hemmet har slagits sönder. Men polisen har varnat Jörn för att konfrontera ockupanterna, på grund av våldsamheter i tidigare.

– Det känns otroligt frustrerande. Detta har kostat oss så mycket tid och även pengar i bland annat advokatkostnader.

Ockupanterna vägrar lämna Jörn och hans familjs hus.

Fallet har fått stor medial uppmärksamhet i Spanien då det sätter fingret på ett välkänt problem som drabbar många, både utlänningar och spanjorer.

”Även svenskar drabbade”

– Jag vet även svenskar som drabbats, säger Jörn. Bland annat en kvinna här i området. I det fallet var det en före detta hyresgäst som vägrade flytta ut. Kvinnan fick kämpa länge innan hon fick tillbaka sitt hus.

Husockupanterna har även omskrivits av webbsajten Svenska Magasinet för svenskar boende i Spanien, och i olika forum i sociala medier uppmanar man varandra att installera larm och se över skalskyddet i bostäderna.

När den spanska tv-kanalen Antena 3 i ett inslag försöker intervjua ockupanterna i Jörns hus uppmanas de sluta filma. Ockupanterna säger även att de inte tänker flytta utan en dom:

– Om domaren dömer att vi måste ge oss av, då sticker vi.

Det händer också att ockupanter kräver pengar för att ge sig av.

Jörn Hokholt har erbjudits hjälp av en ny sorts entreprenörer som mot betalning kan gå in och köra ut ockupanterna.

Det finns ett antal sådana verksamheter i Spanien där antalet husockupationer enligt INE, den spanska motsvarigheten till SCB, uppskattas till 100 000. Troligen finns ett stort mörkertal.

Jörn har dock hittills tackat nej till den lösningen av problemet. Han hoppas nu att uppmärksamheten i medierna ska sätta till press på rättsväsendet.

Husockupationerna kan även ses mot bakgrunden av en växande opinion i Spanien där protester växer mot att utlänningar med pengar, ofta nordeuropéer, köper upp bostäder som de sedan hyr ut till turister med god vinst.

Det driver upp bostadspriserna och tvingar bort lokalbefolkningen, hävdar de som protesterar. Men detta gäller främst i attraktiva bostadsområden i till exempel Palma eller Barcelona.

Advokat: Domstolarna överbelastade

Den spanska advokaten Alicia Miranda säger till NRK att spansk lag ger hyresgäster ett starkt skydd, vilket kan utnyttjas av ockupanter.

– För att hindra förfalskningar är det domstolen som ska avgöra vem som har rätt till en bostad. Men processen tar lång tid eftersom de lokala domstolarna är överbelastade med andra brottmål. Dessutom skjuter myndigheterna inte till tillräckligt med pengar för att lösa problemen, uppger advokaten.

Jörn Hokholt och hans familj hoppas domstolen äntligen fattar beslut vid förhandlingen den 17 september. Men det är oklart om de själva kan vara med på på grund av norska reseregler under pandemin.

Samtidigt bävar de för vad ockupanterna ställt till med i huset under ett års tid.

– Vi tänker på synen som väntar oss när vi får tillbaka huset. Trasigt och tömt på värdesaker och alla personliga ting som fotoalbum och annat av stort känslomässigt värde för oss.NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!