Johan Torgeby tog över som vd för SEB i våras. Det här är det andra kvartalsresultatet han presenterar. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT NYHETSBYRÅNJohan Torgeby tog över som vd för SEB i våras. Det här är det andra kvartalsresultatet han presenterar. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT NYHETSBYRÅN
Johan Torgeby tog över som vd för SEB i våras. Det här är det andra kvartalsresultatet han presenterar. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT NYHETSBYRÅN
Storbanken SEB fortsätter att gå starkt. Banken var först ut i en rad kvartalsrapporter som kommer nu. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL-AOP / /ALL OVER PRESSStorbanken SEB fortsätter att gå starkt. Banken var först ut i en rad kvartalsrapporter som kommer nu. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL-AOP / /ALL OVER PRESS
Storbanken SEB fortsätter att gå starkt. Banken var först ut i en rad kvartalsrapporter som kommer nu. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL-AOP / /ALL OVER PRESS
SEB:s jättevinst för det andra kvartalet är mycket en rest från Annika Falkengrens tid som koncernchef för banken. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅNSEB:s jättevinst för det andra kvartalet är mycket en rest från Annika Falkengrens tid som koncernchef för banken. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
SEB:s jättevinst för det andra kvartalet är mycket en rest från Annika Falkengrens tid som koncernchef för banken. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nytt starkt resultat för SEB – överträffar förväntningarna

Publicerad

SEB redovisar ännu ett starkt resultat under den nye vd:n Johan Torgeby:

En vinst på närmare 5,7 miljarder kronor.

Det är mer än 400 miljoner över analytikernas förväntningar.

På fredagen öppnade SEB med en uppgång på drygt två procent på Stockholmsbörsen.

Nu kommer storbankerna med sina rapporter. SEB var först ut på fredagsmorgonen – och kunde återigen visa på ett starkt resultat.

Rörelseresultatet landade på 5 681 miljoner kronor under årets andra kvartal. Det kan jämföras med 5 536 miljoner kronor motsvarande period i fjol – eller med analytikernas förväntningar på 5 275 miljoner kronor.

LÄS OCKSÅ: SEB straffas för Annika Falkengrens avgång

Även räntenettot överträffade förväntningarna:

4 913 miljoner kronor mot förväntade 4 836 miljoner.

Resultatet är till stor del ett resultat från Annika Falkengrens tid som koncernchef. Hon lämnade banken i våras och efterträddes då av Johan Torgeby.

Johan Torgeby om SEB:s resultat

Storbankens vd Johan Torgeby är positiv i kvartalsrapporten.

"Allteftersom affärsläget fortsatte att förbättras ökade kundernas aktivitetsnivå i alla segment och marknader där vi verkar. Med SEB:s diversifierade affärsmix kan vi stödja våra kunder och generera uthållig vinsttillväxt också i den rådande komplexa miljön. Under det första halvåret ökade alla fyra divisioner sina rörelseintäkter och rörelseresultat jämfört med förra året", skriver han.

 

LÄS MER: Mycket stark rapport för SEB under ny vd 

 

Samtidigt ökade även rörelsekostnaderna: från 5,4 miljarder kronor andra kvartalet i fjol till 5,5 miljarder motsvarande kvartal i år. Det är en ökning med tre procent.

I sin kommentar skriver Torgeby att företagskunderna även var aktiva  i kapitalmarknaderna och "kunde dra fördel av det låga ränteläget".

Halvvägs genom SEB:s treårsplan

Nu är SEB halvvägs igenom sin treåriga affärsplan.

Den innebär bland annat ett mer digitalt bolåneerbjudande, en digital nykundsprocess, nya likviditetsanalystjänster för företagskunderna och pensionsrådgivning på distans.

 

LÄS MER: SEB får straffavgift – på flera miljoner 

 

"Under de första sex kvartalen har vi lyckats öka utväxlingen i verksamheten. Vi levererar enligt plan trots att 2016 började mycket försiktigt med låg aktivitet bland kunderna", skriver Johan Torgeby.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen