Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nytt starkt resultat för SEB – överträffar förväntningarna

Johan Torgeby tog över som vd för SEB i våras. Det här är det andra kvartalsresultatet han presenterar. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT NYHETSBYRÅN
Storbanken SEB fortsätter att gå starkt. Banken var först ut i en rad kvartalsrapporter som kommer nu. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL-AOP / /ALL OVER PRESS
SEB:s jättevinst för det andra kvartalet är mycket en rest från Annika Falkengrens tid som koncernchef för banken. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

SEB redovisar ännu ett starkt resultat under den nye vd:n Johan Torgeby:

En vinst på närmare 5,7 miljarder kronor.

Det är mer än 400 miljoner över analytikernas förväntningar.

På fredagen öppnade SEB med en uppgång på drygt två procent på Stockholmsbörsen.

Nu kommer storbankerna med sina rapporter. SEB var först ut på fredagsmorgonen – och kunde återigen visa på ett starkt resultat.

Rörelseresultatet landade på 5 681 miljoner kronor under årets andra kvartal. Det kan jämföras med 5 536 miljoner kronor motsvarande period i fjol – eller med analytikernas förväntningar på 5 275 miljoner kronor.

LÄS OCKSÅ: SEB straffas för Annika Falkengrens avgång

Även räntenettot överträffade förväntningarna:

4 913 miljoner kronor mot förväntade 4 836 miljoner.

Resultatet är till stor del ett resultat från Annika Falkengrens tid som koncernchef. Hon lämnade banken i våras och efterträddes då av Johan Torgeby.

Johan Torgeby om SEB:s resultat

Storbankens vd Johan Torgeby är positiv i kvartalsrapporten.

"Allteftersom affärsläget fortsatte att förbättras ökade kundernas aktivitetsnivå i alla segment och marknader där vi verkar. Med SEB:s diversifierade affärsmix kan vi stödja våra kunder och generera uthållig vinsttillväxt också i den rådande komplexa miljön. Under det första halvåret ökade alla fyra divisioner sina rörelseintäkter och rörelseresultat jämfört med förra året", skriver han.

 

LÄS MER: Mycket stark rapport för SEB under ny vd 

 

Samtidigt ökade även rörelsekostnaderna: från 5,4 miljarder kronor andra kvartalet i fjol till 5,5 miljarder motsvarande kvartal i år. Det är en ökning med tre procent.

I sin kommentar skriver Torgeby att företagskunderna även var aktiva  i kapitalmarknaderna och "kunde dra fördel av det låga ränteläget".

Halvvägs genom SEB:s treårsplan

Nu är SEB halvvägs igenom sin treåriga affärsplan.

Den innebär bland annat ett mer digitalt bolåneerbjudande, en digital nykundsprocess, nya likviditetsanalystjänster för företagskunderna och pensionsrådgivning på distans.

 

LÄS MER: SEB får straffavgift – på flera miljoner 

 

"Under de första sex kvartalen har vi lyckats öka utväxlingen i verksamheten. Vi levererar enligt plan trots att 2016 började mycket försiktigt med låg aktivitet bland kunderna", skriver Johan Torgeby.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!